Surfen in Nederland: dé surfspots en handige beginnertips

surf strand Zandvoort
Last updated:

Zoek je informatie over surfen in Nederland? Dan zit je hier goed! Hoewel Nederland geen Hawaii is, vind je in Nederland absoluut goede plekken om te surfen. Maar de wind moet wel meezitten. Wat moet je weten over surfen in Nederland en waar moet je zijn voor de beste surfgolven? Lees snel verder!

Surfen in Nederland? Waar kan dat?

De golven die opduiken voor de Noordzeekust zijn veel kleiner en lager dan de golven voor de Atlantische kust, met dank aan Groot-Brittannië. Toch kun je in Nederland heel goed surfen. Zo hebben we in Nederland dagen waar de zee spiegelglad is en dagen waar lekkere golven binnenrollen doordat de Noordzee zo’n groot oppervlak heeft.

Waar kun je surfen in Nederland? En wat moet je weten als je begint met surfen? Wij hebben de beste surfspots en tips voor je verzameld.

Wanneer kun je surfen in Nederland

Wat betreft de temperatuur in de Noordzee heeft Nederland twee uitdagingen: in de winter kan het zeewatertemperatuur in de Noordzee wel tot 3 graden zakken en het kan soms dagen flat zijn (geen golven). Maar gelukkig hebben wij daar wetsuits voor! 

Lees ook: de wetsuit guide, dit draag je in het water tijdens het surfen

Wanneer kun je het beste surfen in Nederland?

In de zomer heb natuurlijk het fijnste klimaat om in Nederland te surfen, maar in principe kan het altijd wel. In de zomer kan de zeewatertemperatuur wel tot 20 graden stijgen (vooral in Zeeland heb je goede kansen), in de winter is het vaak meer 5 graden.

De golven zijn helaas niet altijd even goed in Nederland. De enige dag is het flat en dan ineens zijn er dagenlang goede golven. Als surfer heb je in Nederland daarom veel geduld nodig!

Handige websites voor het ‘surfweer’

De voorspellingen voor surfen in Nederland kun je tegenwoordig gelukkig op een aantal websites bijhouden. Houd de volgende websites in de gaten om een betrouwbare weersvoorspelling te krijgen voor het surfen:

Tip: Op Surfweer.nl kun je je trouwens ook opgeven voor een cursus meteo training. De meteotraining is een cursus waarbij je weerkaarten, boeigegevens, getijgrafieken op een leuke manier leert lezen en onder de knie krijgt. Is het dan eindelijk goed surfweer in Nederland? En ga er dan maar niet vanuit dat je alleen in het water ligt, vooral in Scheveningen niet. Elke surfer wilt natuurlijk genieten van de golven die we in Nederland krijgen. Op wereldniveau kun de golfvoorspellingen bekijken op Magicseaweed. Per bestemming zie je hier de golfhoogte, de -richting en ook nog eens per maand.

Beginnen met surfen? Neem een surfles

Ga je beginnen met surfen? Neem dan eerste een les. Dat is voor jou en voor andere surfers het veiligst. Sommige surfscholen lenen ook geen andere surfboards uit behalve foamboards als je nog niet kan surfen. In de surfspots hieronder heb ik daarom ook een paar surfscholen genoemd waar je een surfles kunt nemen.

Beste surfspots Nederland

Golfsurfen in Nederland kun je op een aantal locaties prima doen. Hieronder vind je de beste surfspots in Nederland.

Scheveningen: mekka voor Nederlandse surfers

Scheveningen heeft ook een nogal bescheiden reputatie binnen de Europese surfgemeenschap. De lokale bevolking beschouwt het echter als een mekka voor het Nederlandse surfen, waar zwelling en zandbodemstranden elkaar ontmoeten om semi-fatsoenlijke golven te creëren.

Scheveningen is dé plek om te surfen in Nederland. Voor surflessen is het strand van Scheveningen door de veilige zandbodem en de ligging namelijk ideaal.

Er zijn een aantal plekken waar je goed kunt surfen in Scheveningen, afhankelijk van de wind- en golfrichting. Dat zijn De Pier, Zuid en Noord. Uiteraard betekent dit net als op andere populaire plekken dat je de Nederlandse golven met andere surfers moet delen.

Surfscholen bij Scheveningen

Bij Hart Beach kun je een plank en wetsuit huren en daarnaast verzorgen ze surflessen op verschillende niveau’s. Hart Beach is de bekendste surfschool van Scheveningen, met name door de gecertificeerde en ervaren instructeurs met ruime ervaring voor surfers van allerlei niveaus. 

Je kunt kiezen uit verschillende soorten surflessen. Zo kun je een eendaagse, driedaagse of vijfdaagse surfles, privélessen of bijvoorbeeld Surf Coaching boeken.

Andere surfscholen in Scheveningen

Tip: Zoek je nog een leuke plek om te overnachten in Scheveningen? JorPlace heeft zowel dorms als privekamers en een leuke beach sfeer. Zo kun je er ook longboards huren en hebben ze een bar, de lounge en de tuin met een warm vuurtje .

Noordwijk

Ook Noordwijk is een vette spot om te surfen in Nederland. Maar behalve vind je in Noordwijk ook een levendige surfgemeenschap, met super veel actieve surfers. 

De surfscholen waar je terecht kunt zijn:

Van een lezer kregen we ook nog de volgende handige tips

  • Je kunt een biertje halen bij de kustsurfvereniging na het surfen
  • Of als je echt wil blijven hangen is de stamkroeg voor surfers van Noordwijk Koffiehuis een goede tip. 

Wijk aan Zee

In de haven IJmuiden breken de golven lekker door de goedgevormde zandbanken. Het is hier net zo goed surfen als in Scheveningen, met een iets minder mooi uitzicht op de zware industrie. Wijk aan Zee wordt ook wel Wijkiki genoemd (naar Waikiki, het eerste surfstrand op Hawaii).

De haven van IJmuiden biedt je beschutting voor als de wind uit het zuiden of zuidwesten komt.

Surftips Wijk aan Zee

Je gear huur je hier bij surfshop Ozlines. Lekker opwarmen na het golfsurfen? Drink een lekker warm theetje bij Timboektoe of Aloha aan het strand.

surf strand Zandvoort
Zandvoort

➽ Ben je van plan te surfen in Zandvoort? Wij huurden zelf een camper en gingen kamperen bij de camping aan het strand!

Zandvoort

In Zandvoort kun je goed surfen en daar vind je dan vooral mensen uit de omgeving Amsterdam. In Zandvoort breken altijd golven. Bij aflandige wind is Zandvoort zelfs goed te doen! Er is veel ruimte om te surfen. Enig nadeel? Er is een stroming. Je moet dus goed terug peddelen als de wind uit het Noorden of Zuiden komt.

Surfscholen in Zandvoort zijn

Texel: relatief veel golven op de kust

In Texel heb je heerlijke surf en een beetje het vakantiegevoel. Doordat je het oer Hollandse landschap hebt en de Noordzee brengt dat een mooie combinatie. De bekendste surfspots in Texel zijn paal 9 en 17.

Surfscholen Texel

Meer over Texel (en surfen)

Bergen aan Zee

In Bergen aan Zee vind je een lekkere, open beachbreak zonder vorm en kracht. Hoop op NW-zwellingen en slappe wind om de kiteboarders af te schrikken.

Zeeland: golven in overvloed

Leren golfsurfen in Zeeland kan heel goed bij Domburg. Domburg is één van de beste golfsurfspots van Nederland. 

Surfscholen Zeeland

Lessen in golfsurfen in Zeeland kun je bij Sportschool Domburg krijgen.

Korting op golfsurfen in Zandvoort

Wees één met de golven en leer surfen tijdens deze 2 uur durende surflesin Zandvoort. Je leert de basics zodat je op een veilige en leerzame manier je eerste golf kan pakken!

  • € 14 voor 2 uur surfen in Zandvoort

Geldig t/m 31 oktober 2020 van maandag t/m zondag  van 09:00 – 20:00 uur.

Handige surftips

FAQ

Tot slot nog een FAQ voor je surfsessie in Nederland:

Wat zijn de beste surfspots van Nederland?

Scheveningen, Wijk aan Zee, Zandvoort, Texel en check de rest hier

Wanneer kun je het beste in Nederland surfen?

Surfen in Nederland? In de zomer heb natuurlijk het fijnste klimaat om in Nederland te surfen, maar in principe kan het altijd wel. In de zomer kan de zeewatertemperatuur wel tot 20 graden stijgen (vooral in Zeeland heb je goede kansen), in de winter is het vaak meer 5 graden. De golven zijn helaas niet altijd even goed in Nederland. De enige dag is het flat en dan ineens zijn er dagenlang goede golven. Als surfer heb je in Nederland daarom veel geduld nodig!

Wat voor wetsuit draag je in Nederland?

Vanaf warmere temperaturen kun je in Nederland pas een 2/1 aan wetsuit aan. Lees meer over welke wetsuit je in Nederland het beste kun dragen. Waar kan ik indoor surfen in Nederland?
En vind je het buiten te koud? Dan kun je in Nederland ook indoor golfsurfen bij Down Under in Nieuwegein. Down Under in Nieuwegein is de (enige) plek in Nederland waar je binnen kunt surfen op de indoor wavesurfer. 1 uur wavesurfen kan al vanaf € 21,50. 

Meer lezen over golfsurfen?