10 spots die chill zijn om te surfen in oktober

Voor surfers biedt het einde van de zomer en de komst van de koudere maanden (voornamelijk op het noordelijk halfrond) een extra stimulans om te surfen in oktoer. Vele van ’s werelds regio’s met goede golven ontwaken uit hun zomerse rust en beginnen in de herfst aanzienlijke deining te vertonen. Met het wegebben van de zomervakantie, neemt de drukte af en worden vluchten bovendien voordeliger. Deze combinatie maakt de herfst tot de ideale tijd voor een surftrip. Als u inspiratie zoekt voor een surfvakantie in oktober, presenteren wij de 7 beste surfspots voor deze periode.

1. Tramore, Ierland

Bij Ierland denk je misschien niet snel aan surfen, maar in Ierland heb je erg goede stranden om te surfen. Wat dacht je van Tramore? Je vindt hier 5 kilometer aan zandstrand in het centrum van surfen in Zuid-Ierland. Vooral in oktober zijn de stranden hier perfect voor beginnende en intermediate surfers.

Rondom Tramore vind je veel surfshops, -scholen en leuke pubs.

Het water is overigens wel koud dus zorg dat je een warme wetsuit meeneemt of huurt.

Watertemperatuur oktober: 14-16°C

2. Weligama Bay, Sri Lanka

In Sri Lanka vind je de ideale surfbestemming. De zuidkust van Sri Lanka is namelijk in oktober perfect om te surfen. Waar moet je in oktober dan zijn? De swell komt naar Hikkaduwa, Midigama (point break voor intermediates en experts) of Weligama Bay.

Weligama Bay heeft een fantastische beach break dat golven maakt die perfect zijn voor beginnende surfers. In het plaatjes aan het surfstrand vind je leuke hostels en schattige straatjes met restaurantjes.

Watertemperatuur oktober: 18-30°C

3. San Diego, Californië

Twee jaar geleden waren in San Diego om te longboarden (niet het surfen, maar de langere skateboards). Hier proefden wij al een beetje van de surf omdat een van de downhill road die mijn vriend had geskate, uitkwam op een surfstrand. San Diego heeft wel 70 mijl aan open ocean kustlijn die perfect zijn voor surfers met verschillende surfskills: van beginner tot pro.

De kust van Point Loma naar Torrey Pines is een mix van close-out shorebreaks en barreling reef breaks, terwijl de lange, langzame golven van Tourmaline perfect zijn voor de surfers met langere planken.

Watertemperatuur oktober: 18-20°C

surfers bij San Diego strand
San Diego strand

4. Taghazout, Marokko

Taghazout is de surfoase in het midden van Marokko’’ lange, ruige kustlijn. De golven zijn perfect voor elk level. Beginners doen er goed aan om te starten bij de standen van Panoramas of Crocodiles op de point breaks. Zoek je golven met veel power, dan zit je in Taghazout ook goed. De crème de la crème voor surfers vind je bij Anchor Point of  Killer Point. Hier worden de golven omschreven als “freight trains. See for yourself.

Ook in het plaatsje Taghazout vind je leuke surfhostels, een chille vibe en leuke restaurantjes.

Watertemperatuur oktober: 22,5°C

Lees ook: surfen in Taghazout, alles wat je moet weten

golven in de zee bij Taghazout

5. Filipijnen

Het eiland Siargao is de surfhoofdstad van de Filipijnen. De bekendste golf is Cloud 9, dat gelijk ook een van de bekendste golven ter wereld is.Maar op het eiland vind je nog meer golven die geschikt zijn voor verschillende surf skills. Ook op de andere eilanden van de Filipijnen vind je goede golven om te surfen, zoals op Luzon.

In onze roadtrip door de Filipijnen vind je een aantal van deze surfspots terug.

Watertemperatuur oktober: ong. 30°C

Surfstrand Filipijnen Baler
Surfstrand Filipijnen Baler (Luzon) – Geen Siargao

6. Fuerteventura, Spanje

Ik kan het niet vaak genoeg roepen, maar Fuerteventura is een perfecte bestemming dichtbij huis waar je als beginner goed kunt leren surfen op de sand breaks. De noordkust zit vol met reef breaks die de swell rond oktober pakt waardoor de intermediate en pro’s ook goed kunnen surfen in oktober.

Het plaatsje Corralejo is een leuke plek om te verblijven in Fuerteventura. Hier vind je tal van leuke uitgaansgelegenheden, ho(s)tels en leuke restaurants.

Watertemperatuur oktober: 22°C

→ Lees hier waar je de surfspots in Fuerteventura vindt!

Surfsters op Fuerteventura

7. Les Landes, France

Nog dichter bij huis vind je het Les Landes gebied in het zuidwesten van Frankrijk. Hier surfden wij toen we onze roadtrip langs de westkust van Frankrijk maakten.

De regio Les Landes in het zuidwesten van Frankrijk is een 230 kilometer lang zandstrand met een beste strandbreaks in Europa. Surfsteden zoals Moliets Plage, Lacanau, Vieux-Boucau en Hossegor profiteren hebben in oktober warm water. Er zijn spots aan de westkust van Frankrijk te vinden voor elk type surfer + de sfeer hier is gewoon top. Ook het nachtleven in Les Landes is fijn in Les Landes.

Watertemperatuur oktober: 18-22 °C

8. Aguadillo & Ricon, Puerto Rico

Wat is er lekkerder dan de winter in Nederland over te slaan en naar de Carribean af te reizen? In Puerto Rico kun je behalve in oktober/november, ook tijdens de Nederlandse winter erg goed surfen. Zowel aan de noord als noordwestkust vind je perfecte surfgolven. En, de weercondities zijn hier perfect voor (wind)surfers. De beste surfspots in Puerto Rico? Aguadilla en Rincon zijn de twee grootste surfbestemmingen in Puerto Rico. Verder zijn Aguada en Aguacata ook aanraders om te surfen.

Watertemperatuur oktober: 29.5°C

9. Ericeira, Portugal

Ericeira is één van de surfplekken in Europa waar je het hele jaar door vrij goed kan surfen. In tegenstelling tot Frankrijk of Spanje zijn hier namelijk BIJNA altijd golven. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel of niet kunt surfen tijdens je surfvakantie. Uiteraard heb je betere maanden om te surfen zoals van van september tot mei. Maar als het echt gek wordt, ofwel te groot, dan kun je altijd doorreizen naar de zuidkust van Lissabon om te surfen.

Voor de gemiddeld goeie surfers zijn de beste maanden mei, juni, september en oktober, maar ook in de zomer zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Beginners kunnen bijna altijd het water in, maar in het algemeen zijn de surfcondities het best van mei t/m september. Houd er echter wel rekening mee dat het onmogelijk is om surfcondities, net als het weer, ver van te voren te voorspellen en dat elk jaar anders is. De stranden en zandbanken veranderen gedurende het jaar en zijn dus nooit hetzelfde.

→ Bekijk onze post over surfen in Ericeira.
→ Must have: surfboek I love the seaside Spanje & Portugal

Watertemperatuur oktober: 19.8°C

10. Bali, Indonesië

Bali is de ultieme bestemming voor surfers van elk niveau. Het piek- of hoogseizoen van Bali duurt van april tot oktober – de droge maanden van het eiland. Veel Nederlandse surfers die ik ken nemen een winter break om te surfen op Bali. En I can’t blame them. Het klimaat in Bali is fijn, het is voor ons Europeanen een goedkope bestemming en er zijn vele sand breaks die het net even fijner maken om te leren surfen.

Watertemperatuur oktober: 29°C

→ Bekijk ook de vetste surfspots om te leren surfen in Bali.
→ Bekijk vluchten naar Bali op Skyscanner.nl


Scroll naar boven