Halong Bay met boten

Reizen door Vietnam: 12 handige tips

Vietnam: een land van tegenstellingen. Op de Vietnamese plattelanden kom je tot rust, terwijl de bruisende steden met honderden scooters je soms net te veel kunnen worden. Ben jij ook toe aan een reis naar deze fascinerende bestemming? Dan heb ik 10 tips voor je! Zo ga je met de beste voorbereiding op reis en haal je het beste uit je reis naar Vietnam.

Kies de beste reisperiode voor Vietnam

Het regenseizoen in Vietnam loopt van mei tot oktober. Hoewel het in deze periode ook mogelijk is om te reizen, is het weer vaak onvoorspelbaar en kan het veel regenen. Daarom wordt het regenseizoen over het algemeen niet als de beste reistijd voor Vietnam gezien. Beter is het om het land te bezoeken in de droge periode, van oktober tot april. 

Regel je visum voor Vietnam

Vergeet niet om een e-visum aan te vragen! Dat kan gemakkelijk en snel via de officiële website van de Vietnamese overheid. De kosten en andere handige informatie over dit visum kun je nalezen op de website. De regels kunnen veranderen, dus sla deze website zeker op voor je reis naar Vietnam.

Lees je van te voren in

Om het beste van Vietnam tijdens je reis te zien, is het aan te raden om rond te reizen. Op onze website vind je een reisroute die je helpt om de belangrijkste bezienswaardigheden van Vietnam te bezoeken en hoe je het beste door Vietnam kunt reizen. Zo heb je een goed beeld van wat je kunt verwachten tijdens de reis. Dit voorkomt dat je iets mist wat je graag had willen zien of dat je je reis moet aanpassen onderweg.

Leer over de Vietnamese geschiedenis

Vietnam is een land met een rijke en veelzijdige geschiedenis. Om het land echt te begrijpen, is het belangrijk om je in deze geschiedenis te verdiepen. Er zijn veel manieren om over de Vietnamese geschiedenis te leren. Je kunt (vooraf) boeken lezen, musea bezoeken of een rondleiding door de stad maken. Je kunt ook met lokale mensen praten om hun verhalen te horen.

Leer wat woordjes in de taal

Het is zeker mogelijk om door Vietnam te reizen als je alleen Engels spreekt. In de grote steden, zoals Hanoi en Ho Chi Minh City, spreken veel mensen Engels. In kleinere steden en dorpen is het Engels minder goed, maar je zult er in de meeste gevallen mee uit de voeten kunnen. 

Toch denk ik dat het altijd goed is om wat Vietnamees te kennen. Het zal je ook helpen om contact te maken met de lokale bevolking. Een simpel “xin chao” (hallo) of “cam on” (dank je wel) kan al een groot verschil maken. 

Hier zijn een paar basiszinnen om te leren:

 • Xin chao: hallo
 • Cam on: dank je wel
 • Oi: hallo (gebruikt om aandacht te krijgen)
 • Mot, hai, ba: 1, 2, 3

Koop een simkaart

Hoewel je in Vietnam ook prima zonder internet kunt, is een simkaart wel degelijk handig. Met internet kun je namelijk via apps zien waar je bent. Dit is vooral handig als je met het openbaar vervoer reist of een taxi neemt. Je kunt een simkaart of e-sim aanschaffen op elk vliegveld in Vietnam. Je kunt ze ook van tevoren online bestellen.

Tip: Met een simkaart kun je ook gemakkelijk een Grab-chauffeur bellen. Grab is een populaire taxi-app in Vietnam.

Download de Grab app

Grab is een populaire taxi-app in Vietnam. Het is de Aziatische variant van Uber en wordt ook gebruikt voor voedselbezorging. Met Grab kun je gemakkelijk en betaalbaar een taxi of scooter bestellen.

Voordelen van Grab

 • Makkelijk te gebruiken: Met de Grab-app kun je in een paar stappen een taxi of scooter bestellen. Je hoeft alleen je bestemming in te voeren en de app doet de rest.
 • Betaalbaar: De tarieven van Grab zijn over het algemeen lager dan de tarieven van traditionele taxi’s.
 • Betrouwbaar: Grab heeft een goede reputatie en de chauffeurs zijn meestal beleefd en behulpzaam.
 • Flexibel: Je kunt kiezen tussen een taxi of een scooter, afhankelijk van je behoeften.

Download de Grab-app voordat je naar Vietnam gaat. Zo kun je de app alvast installeren en instellen.

Weet hoe je je moet kleden

Vietnam is over het algemeen een vrij open land, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als het om kleding gaat. Bij het bezoeken van tempels bijvoorbeeld, is het altijd aan te raden om je schouders en knieën te bedekken. Zo toon je respect voor de lokale cultuur.

Bepaal of je je wilt laten vaccineren

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Vietnam. Wel worden er een aantal belangrijke inentingen geadviseerd. De volgende vaccinaties worden door thuisvaccinatie.nl geadviseerd voor Vietnam:

 • DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio)
 • Hepatitis A vaccinatie
 • BMR vaccinatie (alleen als je nooit mazelen hebt gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)

Ga je langer dan 3 maanden op reis door Vietnam, dan kun je het beste de website van thuisvaccinatie.nl raadplegen om te zien welke vaccinaties zij adviseren. 

Zelf of met een reisorganisatie

Vietnam is een prachtig land dat je op verschillende manieren kunt ontdekken. Je kunt er zelf rondreizen, of je kunt een reis boeken bij een reisorganisatie.

Zelf rondreizen

Zelf rondreizen door Vietnam is een geweldige ervaring. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, en je kunt je reis helemaal naar eigen wens invullen.

Om zelf rond te reizen, heb je wel een paar dingen nodig. Je moet bijvoorbeeld een vliegticket boeken, een visum aanvragen, activiteiten en accommodaties regelen. Ook moet je natuurlijk een route uitstippelen en vervoer regelen.

Met een reisorganisatie

Het boeken van een reis bij een reisorganisatie heeft een aantal voordelen. Je hebt geen omkijken meer naar de organisatie van je reis, en je kunt ervan uitgaan dat je een goede reis krijgt.

Een reisorganisatie, zoals Van Verre Reizen, kan je helpen met het uitstippelen van je route, het regelen van vervoer en accommodaties, en het aanvragen van een visum. Ook helpen ze je bij eventuele problemen onderweg. Je stippelt samen met de reisspecialist jouw route door Vietnam uit, helemaal naar eigen wens. Wil je ergens een dagje langer blijven of een specifieke bestemming bezoeken? Alles is mogelijk.

Bekijk op Van Verre Reizen alvast welke Rondreizen door Vietnam je kunt boeken. De keuze tussen zelf reizen of een reis boeken bij een reisorganisatie is een persoonlijke keuze. Het hangt af van je budget, je reiservaring, en je voorkeuren. 

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^