De beste tips voor de Trolltunga hike in Noorwegen

De Trolltunga is een van de meest populaire wandelroutes in Noorwegen. De klif, die 700 meter boven het Ringedalsvatnet-meer uitsteekt, biedt een adembenemend uitzicht. Maar de wandeling naar de Trolltunga is ook een uitdaging. Je moet goed voorbereid zijn om deze tocht te kunnen maken. Met onze tips voor de Trolltunga hike in Noorwegen haal je er alles uit. 

Trolltunga wandeling

Als je de naam Trolltunga niet kent, herken je vast het beeld: een persoon staat alleen op een overhangende rotsformatie met de fjorden op de achtergrond.

Trolltunga – in het Noors ‘Trolltunga’ – is een bijzondere klif die 700 meter boven het Ringedalmeer hangt. Deze rots – die uitsteekt – wordt trollentong genoemd, omdat de klif iets weg heeft van een tong. En ja, de trol is onlosmakelijk verbonden met Scandinavië. De trollentong is één van de beroemdste rotsformaties in Noorwegen.

Elk jaar komen er meer en meer toeristen naar deze klif met dank aan campagnes voor Noorwegen en Instagramfoto’s.

Onderschatte wandeling

De hike naar de Trolltunga klif wordt ook onderschat: het is namelijk geen walk in the park. Om bij de klif te komen maak je een zware wandeling van ongeveer 11-13 kilometer (afhankelijk van waar je start) door beekjes, over rotsen en switch backs. En dezelfde afstand loop je terug. De wandeling naar deze trollentong is een pittige wandeling van in totaal 23 kilometer heen en terug.

De wandeling naar de trollentong is het wel dubbel en dwars waard! Het uitzicht vanaf de klif is nog mooier dan op de foto.

En dat zeg ik, vaak teleurgesteld bij het zien van een highlight na het zien van een foto. De Trolltunga is mede door de tong, maar ook door het uitzicht over fjorden en het bijzondere landschap één van onze favoriete hikes in Noorwegen.

Beste wandelperiode

De beste periode om Trolltunga (zelfstandig) te wandelen is van 1 juni tot 1 oktober. Daarbuiten kun je de wandeling het beste met een gids maken zoals met Trolltunga Active AS. In de winterperiode zijn de spectaculaire fjorden bij Trolltunga wel op z’n mooiste. Je ontwijkt de drukte van toeristen en wandelt op sneeuwschoenen door het met sneeuw bedekte landschap. Bekijk deze winterwandeling.

Het eerste deel van de Trolltunga hike

Ik kon zelf voordat ik de hike ging maken lastig goede informatie vinden over de start van de Trolltungawandeling, waar je moet parkeren en hoeveel het kost.

Starten bij P2

Vroeger begon je de hike van de Trolltunga bij Skjeggedal carpark (P2). Hier kun je je auto parkeren en de switch back wandeling omhoog maken. Ooit was hier een kabelbaan en een onverharde weg.

Starten bij P3

Tegenwoordig kun je nog steeds beginnen bij p2, maar je kunt ook valsspelen en een parkeerplaats hoger parkeren, bij Mågelitopp (P3). Zo skip je een groot deel van de wandeling over een saaie verharde weg en dat scheelt je veel tijd (2-3 uur).

Het eerste deels is namelijk erg zwaar door de grote hoogteverschillen in korte tijd. En dan spreek ik uit ervaring.

Wil je op z’n hoogst parkeren? Dan moet je vroeg beginnen. Parkeren bij P3 Mågelitopp is zeer beperkt en kan alleen vooraf worden gereserveerd. Voordat je naar P3 rijdt, moet je ook tol (NOK 200) betalen bij P2 Skjeggedal.

Er waren toen wij er waren namelijk maar 30 parkeerplaatsen beschikbaar.

Je kunt ook een shuttlebus naar P2 of P3 nemen. Onderaan dit artikel vind je meer informatie over de shuttle.

Houd er rekening mee dat zowel de shuttlebus als het parkeren geld kost. Bij Skjeggedal carpark zijn meer parkeerplaatsen beschikbaar, van daar kun je de shuttlebus naar de bovenste parkeerplaats nemen. 

mooie bocht bij trolltunga

Eerste deel van de wandeling: P2 naar P3

Zoals ik al zei is het eerste deel van de hike behoorlijk zwaar, misschien voor de meesten wel het zwaarste deel.

De switch back is 1 kilometer constant, steil klimmen voordat het terrein pas weer vlakker wordt. De eerste klim is vooral een wandeling op een geasfalteerde weg en lijkt op niets op wat er nog komen gaat. De meeste mensen zien dit eerste deel ook als onderdeel van de Trolltunga wandeling.

uitzicht over fjorden bij trolltunga

Bewegwijzering Trolltunga wandeling

Het pad met de rode T is de bewegwijzering van de hike. Deze begint achter de voormalige kabelbaan Mågelibanen bovenaan de switch back. Over de hele route staan borden met een roodgekleurdeT‘ en je komt borden tegen die aangeven hoe ver je al bent en hoe ver je nog te gaan hebt. 

Vanaf de top van de switch back is het nog zo’n 3 uur lopen naar de trollentong. Hierna loop je hetzelfde pad weer terug. Persoonlijk ben ik geen fan van routes waar je dezelfde weg terug neemt, maar je ziet het landschap wel vanuit een ander perspectief.

Heel veel korte klims

Na de eerste kilometer mag je juichen, want je hebt behoorlijk wat overwonnen. We kwamen dan ook genoeg mensen tegen die eruit zagen alsof ze een paar keer waren doodgegaan. Maar goed nieuws: vanaf nu wordt de klim een stuk makkelijker. De wandeling bestaat nu uit kleinere beklimmingen die afgewisseld worden met vlakke stukken. Ook zie je eindelijk wat van het landschap.  

Maar vergeet niet op te letten, er zitten glibberige paadjes tussen en je moet af en toe klimmen.

Wij begonnen onze wandeling om 5 uur in de ochtend en lopen eigenlijk de hele weg vooraan een groep wandelaars. Slechts twee keer worden we ingehaald door fanatieke solowandelaars (waar ik dan weer van baal :P).

We lopen door modderplassen, beekjes en kreken. Ook lopen we over graniet en maken we kleine beklimmingen. Hoewel het doel van de hike voor de meesten de tong is, is de wandeling voor ons net zo zeer een doel op zich. We willen de wandeling zo snel mogelijk doen. Uiteraard genieten we wel van het uitzicht over de fjorden en maken we stops voor foto’s. 

De Trolltunga steenformatie

Als je dan eenmaal aankomt bij de steenformatie of trollentong, dan zie je hoe de tong bijna horizontaal uit het gebergte steekt. Omdat de tong omhoog loopt is het minder eng om erop te staan dan dat op de foto lijkt.

We komen om 9 uur aan, wat betekent dat we er 4 uur over hebben gedaan om de tong te bereiken. Op fora had ik al gelezen dat er om 12 uur een rij stond van een uur. Reden om zo vroeg mogelijk aan de wandeling te beginnen.

reisblogger stel bovenop de trolltunga rotsformatie met uitzicht over de fjorden

Kwamen we onderweg nauwelijks mensen tegen, bij de tong is het ineens druk. Ik ben ietwat teleurgesteld want ook wij moeten wachten op een foto. Gelukkig duurt het nog geen tien minuten voor we aan de beurt zijn. We vragen een jongen of hij een foto met mijn vriend zijn smartphone wil maken. We hebben zelf geen fotocamera mee omdat we zo licht mogelijk wilden wandelen. 

Ondertussen is het gaan sneeuwen en na het maken van de foto en het opnemen van het uitzicht, willen we het liefst zo snel mogelijk terug, de kou uit. Ik ben blij dat ik handschoenen heb meegenomen want hoewel het begin juli is, is het behoorlijk koud. 

Voorbereiding op de Trolltunga hike

Zorg dat je fit genoeg bent

De hike naar Trolltunga wordt echt heel vaak onderschat. Niet alleen in de zwaarheid van de wandeling, maar ook in kleding. Ten eerste is het geen walk through the park. Je moet rekening houden met een wandeling waar je zo’n 8 tot 10 uur over doet (heen en terug). Als je veel stopt om foto’s te maken en te lunchen dan zul je er langer over doen. Ben je niet fit, begin dan niet aan de wandeling. 

Draag wandelkleding 

Bij ons werd er zonnig en mooi weer voorspeld, we hebben er zelfs op gewacht. Toch sloeg het weer boven om naar regen en lichte sneeuw. Het dragen van goede wandelkleding is een must. Ook regenafstotende kleding kan zeker geen kwaad. Ook het dragen van laagjes raad ik je aan zodat je iets aan- en uit kunt trekken. Een paar handschoenen zijn dan ook niet overbodig.  

Wij droegen beide trailrunningschoenen en berg/wandelschoenen. Onderweg zagen we genoeg mensen achter ons lopen met korte broeken en normale sneakers.

Neem genoeg eten en drinken mee

Ook is het belangrijk dat je van te voren goed eet en genoeg eten en water meeneemt. Het weer in Noorwegen slaat zo om en het zou zonde zijn als je terug moet wandelen omdat je niet goed voorbereid bent. 

Tot slot is een ehbo-kit ook geen overbodige luxe. Zorg dat je een warmtedeken en (blaar)pleisters mee hebt. Hou er rekening mee dat op grote delen van de route geen mobiel bereik is. Mocht je onverhoopt vallen dan heb je in ieder geval wat pleisters bij je. 

Nog meer tips nodig voor een lange wandeling? Bekijk dan onze tips voor de beginnende hiker (ook als je geen beginner bent, zijn de tips handig!).

Neem een wandelkaart mee

Wil je meer informatie over de wandelroutes en trektochten in Noorwegen, bekijk dan de wandelkaarten en wandelgidsen bij De Zwerver.

Zo kom je bij de Trolltunga start

Met de auto

Je kunt bij drie parkeerplaatsen je auto kwijt. De Trolltunga hike begint bij P2 of P3.

  1. In het dorpje Tyssedal (ook wel P1: 220 parkeerplaatsen). P1 kost NOK 300 (ong €30) per dag. + shuttlekosten naar P3
  2. Onderaan de trail bij Skjeggedal (P2: 180 plaatsen). P2 kost NOK 500 (ong €50) per dag
  3. 1 kilometer na de officiële start van de wandeling, bij de upper parking of Mågelitopp (P3: 30 plaatsen). P3 kost NOK 600 (ong €60) per dag. .

Met de shuttlebus

Door de beperkte parkeercapaciteit wordt aangeraden om met het openbaar vervoer te komen. Je kunt vanuit het stadje Odda of Tyssedal het openbaar vervoer naar P2 of P3 nemen.

Er zijn twee bedrijven die pendelbussen regelen tussen Odda, P1 Tyssedal en P2 Skjeggedal: Odda Taxi (OT) en TaxiBus Odda (TBO). Deze rijden in het seizoen van 1 juni – 30 september. De prijs van Odda naar P2 Skjeggedal is NOK 230–250 (retourticket)

Check voor actuele prijzen altijd visitnorway.com

Overnachten in de buurt van de Trolltunga

De meeste mensen verblijven in de plaatjes Odda of Tyssedal voordat ze de wandeling maken. Vanuit deze twee plaatsen kun je gemakkelijk een pendelbus naar het begin van de Trolltungawandeling nemen.

Wij verbleven in het dorpje Tyssedal, waar we onze auto bij de accommodatie gratis konden parkeren. In dit dorp vertrekt ook een shuttlebus vanaf 6 uur in de ochtend.

De rest van de reissliepen we in een tent omdat we een roadtrip door Noorwegen maakten. Vanwege de lange wandeling naar de trollentong, vonden we het wel fijn om lekker uitgerust aan de wandeling te beginnen en lekker in een bed te liggen na de hike! :)

Campings en kamperen bij Trolltunga

In de buurt van Trolltunga kun je kamperen, zoals bij het plaatsjes Odda. Je kunt ook in de buurt van de Trolltunga wildkamperen.

Tijdens de Trolltunga wandelroute is duidelijk aangegeven vanaf welke stuk van de wandeling je mag kamperen. In het begin van de wandeling mag je namelijk niet wildkamperen, wel rond het einde van de wandeling, vlakbij de tong.

Cottages/vakantiehuizen

Noorwegen heeft een groot aanbod van leuke huisjes die vooral handig zijn als je met meer mensen reist. Kijk eens bij Natuurhuisje voor de leukste huisjes in Noorwegen.

As seen in

Onze Trolltungawandeling vind je ook terug als een van de highlights in het nieuwste boek van We Are Travellers: Verliefd op de Wereld

Veelgestelde vragen

Hoe hoog is de Trolltunga

Het hoogste punt is 1.100 meter en hangt zo’n 700 meter boven het Ringedalsvatnet-meer. 

Waar ligt Trolltunga

Trolltunga ligt in het westen van het bergplateau Hardangervidda en vlakbij het stadje Odda.

Kan je met de auto naar Trolltunga

Je kunt naar de start van de trail met de auto. Om bij de rots te komen van de Trolltunga zul je toch echt de wandelschoenen moeten aantrekken.