Wandelen in het Holtingerveld in Drenthe

Het Holtingerveld in Drenthe is misschien niet zo bekend als bijvoorbeeld het Dwingelderveld, maar niet minder mooi voor een wandeling of om er te fietsen/mountainbiken. Het mooiste aan het Holtingerveld is de rijke geschiedenis die teruggaat naar WOII en de ijstijd. Er zijn in het Holtingerveld drie thematische routes die netjes worden aangegeven met bewegwijzering. Ontdek de routes op Lone Drifters.

Je wandeling kun je het beste beginnen bij de toegangspoort Holtingerveld. Hier kun je gratis parkeren en nog even een kopje koffie en een taartje halen bij Brasserie OER. Hoewel dit veel lekkerder smaakt na een pittige wandeling. Zo kun je net als wij de oorlogsroute lopen van 8,3 kilometer of als je meedoet met de Run Forest Run marathon(!). 

Wandelroutes Holtingerveld

Vanaf de Toegangspoort Holtingerveld kun je drie bewegwijzerde routes lopen:

1. Hunebedroute

De makkelijkste route is de kindvriendelijke Hunebedroute van 2.2 kilometer. Volg hiervoor de rode pijlen en laat je leiden naar de Havelteberg met uitzicht over hunebedden D53 en D54. Onderweg kom je langs bomkraters, grafheuvels en het aardkundig monument. Erg interessant voor de oorlogliefhebbers!

2. IJsroute

De IJsroute is 5 kilometer lang en leid je langs landschappen die zijn ontstaan tijdens of door de ijstijden.

3. Oorlogsroute

De oorlogroute liep ik zelf in mijn eentje en is  8.3 kilometer land. Interessant aan de route vind ik de hangars, bomkraters, de vliegstrip van de Grote Startbaan en dat je over diverse rolbanen wandelt. De route overlapt de hunebedroute en is vooral in het begin erg interessant. Later loop je veelal door het bos en kom je het oude spoor, die je in het begin zult treffen weer tegen.

Naast deze bewegwijzerde routes kun je twee andere routes wandelen, de audiovisuele Flardenroute, waarbij je een app nodig hebt. En de Mammoetroute, die speciaal voor kinderen is uitgezet.

Flardenroute

Een vierde, niet bewegwijzerde route is de Flardenroute. Deze route kun je wandelen met een speciale app waar je 1,5 uur luistert naar interessante audio over de flarden uit de oorlog, van oude bewoners, van ijs en van steentjeszoekers. De Route heeft een lengte van 3,1 kilometer en duurt in zijn geheel ongeveer anderhalf uur. De app IZI Travel kun je downloaden voor Android, Microsoft en Apple. Zorg dat je een koptelefoon bij je hebt, dat maakt het luisteren een stuk gemakkelijker! 

Mammoetroute voor kinderen

Kinderen kunnen op de Mammoetroute zelf opdrachten uitvoeren door het spoor van Moeno de Mammoet te volgen. Deze ‘beleef’route is 2,7 kilometer lang en start bij het Informatiecentrum Holtingerveld. De opdrachten hebben te maken met de Havelterberg, de hunebedden en natuurlijk is er ook een opdracht bij de schaapskooi. Tijdens de opdrachten maken kinderen bijvoorbeeld zelf tekens op de weg, net zoals de jagers en verzamelaars vroeger deden met takken. 

Bij de balie van het Infocentrum kun je een buidel ophalen om het spoort van Moeno te volgen!

Wandelen tijdens vies weer

Als het geregend heeft kan het behoorlijk modderig zijn in het Holtingerveld. Waterdichte wandelschoenen kunnen dan zeker geen kwaad! 

Informatiepunt Holtingerveld

Helaas is het informatiepunt tijdens de huidige coronamaatregelen niet altijd open. Normaal gesproken kun je daar flyers van de routes en een hoofdtelefoon lenen voor de flardenroute. Toen het informatiepunt gesloten was kon ik wel een flyer op het raam vinden waar de kleur van de bewegwijzering van mijn route te vinden is. 

Wandelen met een ervaren gids

Uiteraard kun je ook een wandeling maken met een ervaren gids. Leer meer over de IJstijd en luister naar verhalen over de oorlog. Deze begeleide wandeling duurt 2 uur en leid je langs het voormalig vliegveld, de verborgen hangaars, de hunebedden en de grote schaapskooi.

Normaal gesproken worden de wandelingen gehouden op elke 3e donderdag van de maand. Maar door corona kan dat anders zijn. Houd daarom de officiële website in de gaten. 

Meer Drenthe