Gasterse duinen bij zonsondergang

14 x wat te doen in Drenthe: de beste bezienswaardigheden

Drenthe, van de paarse heide, tot Westerbork, de brinkdorpjes en kamperen op de camping van Floortje Dessing en suppen op turquoise meren. Drenthe vinden wij één van de mooiste provincies van Nederland. Niet voor niets zijn wij in 2021 Drenthe Ambassadeur van NBTC Holland Marketing. Welke bezienswaardigheden en dingen te doen zijn, die de moeite waard zijn in Drenthe? Dit zijn mijn favoriete plekjes! Ontdek op Lone Drifters de beste dingen te doen en te beleven in Drenthe.

1. Drink een koffie op een van de mooie dorpsbrinken

Drenthe staat bekend om de monumentale esdorpen. Dit zijn dorpjes met prachtige kerkjes en karakteristieke boerderijen. Sommige van deze pittoreske dorpjes hebben een brink, ook wel brinkdorp genoemd.

Een brink was vroeger een verzamelplek voor het vee, voordat zij naar de weilanden werden gebracht. Tegenwoordig ken ik ze van de typische ronde grasvelden, het gezellige middelpunt van brinkdorpjes. Strijk neer in één van deze dorpjes. De mooiste brinkdorpen van Drenthe vind je in Dwingeloo (één van de mooiste van Drenthe), Ruinen, Lhee en Zuidlaren.

2. Bezoek Nationale Parken & Natuurgebieden

Drenthe kent drie paar prachtige nationale parken met prachtige bossen, de heide en zandverstuivingen. Je kunt hier zelfs nog een herder tegenkomen met zijn schapen. De Nationale Parken in Drenthe zijn het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa, en een van de top dingen te doen in Drenthe.

Holtingerveld

In het Holtingerveld vind je een rijke geschiedenis. Zo zijn er bomkraters, een oude spoorweg en hangars te vinden. Het landschap dankt zijn vormen aan de IJstijd en daarom vind je hier verschillende thematische wandelroutes die je langs de geschiedenis brengen.

Bekijk wandelingen in Het Holtingerveld.

Bordje holtingerveld krater oorlog

Nationaal Park Dwingelderveld

Drenthe staat natuurlijk bekend om de idyllische brink- en esdorpen. Bezoek in nationaal park Dwingelderveld ook het dorpje Dwingeloo voor een kopje koffie aan de Brink. Ook leuk: bezoek een schaapskooi om verhalen van de herders te horen over hun niet-alledaagse baan.  

Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Wandel en fiets door 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland.

Ben je gek op mountainbiken? Cross dan lekker op je mountainbike door de bossen.

Mountainbike bij omgekapte bomen
Mountainbiken Drents Friese Wold

Wist je dat je in het Drents-Friese Wold op het donkerste stukje vaste land van Nederland komt? Tijdens een nacht zonder maan kun je hier wel 2.900 sterren spotten. Kom je naar het Drents-Friese Wold, dan moet je er zeker een nachtje verblijven.

Tips om te overnachten nodig? Bekijk een van deze leuke huisjes van Natuurhuisje.nl

De Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een beek van ruim 28 kilometer. Deze beek loopt door het Drentsche landschap langs de mooiste plekken in het nationale park. In het nationale park vind je wel 21 dorpen en gehuchten en ook hier vind je weer de prachtige bring-en esdorpen. De mooiste dorpjes van de Drentsche AA? Zuidlaren, Grolloo, Orvelte en Annen. In de deze dorpjes kun je een kopje koffie drinken en mooie oude panden bezoeken. Ook vind je hier authentieke Saksische boerderijen en brinken.

3. Bezoek UNESCO Geopark de Hondsrug

Een andere plek die de moeite waard is, is het UNESCO Geopark de Hondsrug. Hier vind je sporten van de geschiedenis zoals de hunebedden en prehistorische snelwegen, de karrensporen. Het Hondsruggebied strekt zich uit van Emmen tot aan de stad Groningen, laatstgenoemde is ook zeker de moeite waard tijdens je bezoek aan Drenthe.

Overigens kun je bij de Hondsrug ook goed fietsen. Een toffe fietsroute is de MTB route Gieten-Gasselte over de Drentse Hondsrug. 

4. Lig aan het turquoiseblauwe water van ‘t Hemelriekje

Aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen, ligt ’t Nije Hemelriek. Vroeger gingen wij daar al eens zwemmen omdat het als een strand voelt, maar echt bijzonder was het niet.

Niet zo lang geleden zag ik een foto van ‘ Hemelriekje en ik viel bijna van mijn stoel. Hoe kan dat water zo blauw zijn?

5. Wandel door de Gasterse Duinen

In de buurt van de Drentsche Aa vind je de Gasterse Duinen, een golvend heidelandschap die vooral in de herfst paars kleurt. Deze schilderachtige vennen bepalen grotendeels het aanzicht van dit prachtige landschap. Ooit maakten de vennen in het gebied deel uit van de loop van de beek de Drentsche Aa.

Je kunt goed wandelen in dit gebied doordat er een gemarkeerde wandelroute is uitgezet. De Gasterse Duinen liggen ten noorden van Gasteren en wordt doorsneden door een zandweg met fietspad tussen Gasteren en Schipborg. In de buurt vind je ook Middeleeuwse karrensporen Hunebed D10. Rond half september kleuren deze duinen trouwens in paarse kleuren.

6. Bezoek het Drents Museum in Assen

Dit is misschien wel het bekendste museum uit Drenthe mede door de expositie van het terracottaleger uit Xi’an China. Fun fact: in die tijd werkte ik zelf in het Drents museum.

Het museum heeft internationale bekendheid gekregen en is een publiekstrekker op het gebied van Archeologie, Hedendaagse Realisme en Kunst. Ook vind je in het museum het topstuk: het meisje van Yde, een veenlijk van een meisje waarvan onderzoekers vermoeden dat ze vermoord werd omdat men dacht dat ze een heks was.

7. Bezoek het gevangenismuseum in Veenhuizen

Het gevangenismuseum in Veenhuizen is een interessant museum voor wie meer wilt weten over de geschiedenis van misdaad en straf door de eeuwen heen. Je komt te weten welke straffen er vroeger gegeven werden en hoe een strafinrichting er ooit uitzag.

8. Drink een biertje bij proeflokaal Maallust & Kaaslust

In de buurt van het gevangenismuseum bind je brouwerij Maallust. Ben je gek op craft beer? Dan is deze brouwerij zeker de moeite waard om een drankje te doen op het terras.

In deze gezellige brouwerij kun je de lokale biertjes proeven in een sfeervolle ruimte en terras. Bij Kaaslust kun je kaas kopen aan de overkant van Maallust.

9. Slaap in een wikkelhuisje in Drenthe

Middenin de natuur slapen? Slaap dan in een wikkelhuisje middenin de natuur van Drenthe. Vlakbij Westerbork & Schoonloo liggen de cabins van cabiner.co waar je naartoe moet hiken om een nachtje in de natuur door te brengen.

Bekijk ons reisverhaal en review van Cabiner.

10. Ontdek de geschiedenis in herinneringskamp Westerbork

Vanaf Kamp Westerbork werden tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden gedeporteerd. Voor ons Drentenaren was herinneringskamp Westerbork vaste prik op school. Ik ben er dan vaker geweest dan ik toen kon tellen. Ontdek het verhaal van kamp Westerbork op de plek zelf.

In dit museum leer je alles over de geschiedenis van kamp Westerbork. Verder worden er veel activiteiten georganiseerd, zoals ooggetuigenlezingen, theatervoorstellingen en tentoonstellingen. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten.

In verband met coronavirus is het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in ieder geval gesloten tot en met 31 mei 202.

11. Slaap in een boomhut

Wordt wakker met het geluid van vogels hoog boven het landschap. In de Drentse natuur kun je nu in een van de vier boomvilla’s overnachten (of vergaderen) op camping Landgoed Tolhek in Anderen, Drouwenerzand Vakantiepark en camping d’ Olde Kamp in Ansen.

Foto via Oerdrenthe

Met je eigen terras, douche en toilet en ingerichte keuken heb je alles wat je nodig hebt tijdens je weekendje weg in Nederland. De keuken is ingericht met een vaatwasser en oven en je hebt een houtkachel én mooi uitzicht. Wat wil je nog meer?

De boomhut is geschikt voor maximaal vijf volwassenen en een kind.

Prijs: vanaf € 211 p.n.
Locatie: Ansen
Boek via Natuurhuisje.nl. €10 korting op je eerste boeking bij natuurhuisje? Boek dan via onze link.

12. Overnacht op de camping van Floortje Dessing

Als je aan Floortje Dessing denkt, denk je natuurlijk aan verre reizen naar het einde van de wereld. Maar ook in Drenthe kun je een beetje Floortje Dessing meemaken. Want zoals Floortje zegt “kun je het avontuur ook dichterbij huis opzoeken“. Samen met vier vrienden heeft de presentatrice camping BuitenLand geopend in het Drentse plaatsje Zandpol.

De camping ligt tussen een zwemmeer en een bos van Staatsbosbeheer en is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar rust. Je kunt er terecht met je tent, camper of caravan, maar er is ook de mogelijkheid om zelf een verplaatsbaar of demontabel huisje te bouwen (hoe leuk!). Of wat dacht je van overnachten in een dome? Half april gaan wij zelf een nachtje uitproberen op de camping. Schrijf je alvast in op onze nieuwsbrief om op de hoogte blijven!

13. Fiets (of longboard) bij de Vamberg

‘Col du VAM’ is de nieuwste uitdagende fietsparcours op het hoogste punt van Drenthe. Dit splinternieuwe fietsparcours op de VAM-berg, een voormalige afvalberg, is geopend en een ware klimwalhalla voor elke sportieve fietser, longboarder of mountaibiker. Er zijn drie klimroutes met een gemiddelde stijging van 10%, een 160m lange kasseienstrook en één lange afdaling. De routes zijn in totaal 2100 m lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%.

De mountainbike route VAM-berg loopt rond en over deze voormalige afvalberg.

14. Bezoek het Blauwe Meer

Wandel rond zwemplas het Blauwe meer of neem er een duik in. Het Blauwe Meer ligt ten zuid oosten van het dorp Hoogersmilde in het natuurgebied Leggeldervelden. Het meer is ontstaan door zand-zuig werkzaamheden. Maar dat is niet het bijzondere, het meer kleurt prachtig blauw groen en is omringd door bomen.

Lees over het Blauwe Meer in Drenthe.

Blauwe meer op de achtergrond van wandelaar
Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.