Gasterse duinen bij zonsondergang

Doen in Drenthe: de mooiste bezienswaardigheden van de provincie

Drenthe heeft altijd een speciale plek in mijn hart omdat ik er tot mijn 20e heb gewoond. En nog steeds kom ik graag terug om te fietsen, wandelen en mijn oude stad te bezoeken. Wat kun je allemaal doen in Drenthe en wat zijn mijn favoriete plekjes? Lees snel verder.

Drink een koffie op een van de mooie dorpsbrinken

Drenthe staat goed bekend om de monumentale esdorpen. Dit zijn dorpjes met prachtige kerkjes en karakteristieke boerderijen. Sommige van deze pittoreske dorpjes hebben een een brink, ook wel brinkdorp genoemd. Een brink was vroeger een verzamelplek voor het vee, voordat zij naar de weilanden werden gebracht. Tegenwoordig ken ik ze van de typische ronde grasvelden, het gezellige middelpunt van brinkdorpjes. Strijk neer bij een van deze dorpjes. De mooiste brinkdorpen van Drenthe?

  • De brink van Dwingeloo is één van de mooiste van Drenthe
  • Ruinen
  • Lhee
  • Zuidlaren: voor de meeste brinken (maar liefst zeven!). Ieder jaar op de derde dinsdag van oktober wordt de Zuidlaardermarkt gehouden. Hier vind je een paarden- en waardenmarkt en een gezellige kermis.

Bezoek Nationale Parken & Natuurgebieden

Drenthe kent drie paar prachtige nationale parken waar je belandt in het bos, de heide en zandverstuivingen. Je kunt hier zelfs nog een herder tegenkomen met zijn schapen. De Nationale Parken in Drenthe zijn het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa.

Nationaal Park Dwingelderveld

Drenthe staat natuurlijk bekend om de idyllische brink- en esdorpen. Bezoek in dit nationaal park ook het dorpje Dwingeloo voor een kopje koffie aan de Brink. Ook leuk: bezoek een schaapskooi om verhalen van de herders te horen over hun niet-alledaagse baan.  

Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Wandel en fiets door 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland. Ben je gek op mountainbiken? Cross dan lekker op je mountainbike door de bossen.

Mountainbike bij omgekapte bomen

Wist je dat je in het Drents-Friese Wold op het donkerste stukje vaste land van Nederland komt? Tijdens een nacht zonder maan kun je hier wel 2.900 sterren spotten. Kom je naar het Drents-Friese Wold, dan moet je hier zeker een nachtje verblijven.

De Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een beek van ruim 28 kilometer. Deze beek loopt door het Drentsche landschap langs de mooiste plekken in het nationale park. In het nationale park vind je wel 21 dorpen en gehuchten en ook hier vind je weer de prachtige bring-en esdorpen. De mooiste dorpjes van de Drentsche AA? Zuidlaren, Grolloo, Orvelte en Annen. In de deze dorpjes kun je een kopje koffie drinken en mooie oude panden bezoeken. Ook vind je hier authentieke Saksische boerderijen en brinken.

Hondsrug

Een andere plek die de moeite waard is, is het UNESCO Geopark de Hondsrug. Hier vind je sporten van de geschiedenis zoals de hunebedden en prehistorische snelwegen, de karrensporen. Het Hondsruggebied strekt zich uit van Emmen tot aan de stad Groningen,laatstgenoemde is ook zeker de moeite waard tijdens je bezoek aan Drenthe.

Overigens kun je bij de Hondsrug ook goed fietsen. Een toffe fietsroute is de MTB route Gieten-Gasselte over de Drentse Hondsrug. 

Gasterse Duinen

In de buurt van de Drentsche Aa vind je de Gasterse Duinen, een golvend heidelandschap die vooral in de herfst paars kleurt. Deze schilderachtige vennen bepalen grotendeels het aanzicht van dit prachtige landschap. Ooit maakten de vennen in het gebied deel uit van de loop van de beek de Drentsche Aa.

Je kunt goed wandelen in dit gebied doordat er een gemarkeerde wandelroute is uitgezet. De Gasterse Duinen liggen ten noorden van Gasteren en wordt doorsneden door een zandweg met fietspad tussen Gasteren en Schipborg. In de buurt vind je ook Middeleeuwse karrensporenen Hunebed D10.

Bezoek het Drents Museum in Assen

Dit is misschien wel het bekendste museum uit Drenthe mede door de expositie van het terracottaleger uit Xi’an China. Fun fact: in die tijd werkte ik zelf in het Drents museum. Het museum heeft internationale bekendheid gekregen en is een publiekstrekker op het gebied van Archeologie, Hedendaagse Realisme en Kunst. Ook vind je in het museum het topstuk: het meisje van Yde, een veenlijk waarvan vermoede werd dat ze vermoord werd omdat men dacht dat ze een heks was.

Bezoek het gevangenis Museum in Veenhuizen

Het gevangenismuseum in Veenhuizen is een interessant museum voor wie meer wilt weten over de geschiedenis van misdaad en straf door de eeuwen heen. Je komt te weten welke straffen er vroeger gegeven werden en hoe een strafinrichting er ooit uitzag.

In de buurt tip: ben je gek op craft beer? Bezoek dan brouwerij Maallust in het plaatsje Veenhuizen in Friesland. In deze gezellige brouwerij kun je de lokale biertjes proeven in een sfeervolle ruimte en terras.

Slaap in een wikkelhuis in Drenthe

Middenin de natuur slapen? Slaap dan in een wikkelhuisje middenin de natuur van Drenthe. Vlakbij Westerbork & Schoonloo liggen de cabins van cabiner.co waar je naartoe moet hiken om een nachtje in de natuur door te brengen.

Bekijk ons reisverhaal en review van Cabiner.

Ontdek de geschiedenis in herinneringskamp Westerbork

Voor ons Drentenaren was herinneringskamp Westerbork vaste koek op school. Vanaf Kamp Westerbork werden tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden gedeporteerd. Ontdekt het verhaal van kamp Westerbork op de plek zelf. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van kamp Westerbork. Verder worden er veel activiteiten georganiseerd, zoals ooggetuigenlezingen, theatervoorstellingen en tentoonstellingen. Ook voor kinderen zijn er vaak speciale activiteiten.

Slaap in een boomhut

Wordt wakker met het geluid van vogels hoog boven het landschap. In de Drentse natuur kun je nu in een van de vier boomvilla’s overnachten (of vergaderen) op camping Landgoed Tolhek in Anderen, Drouwenerzand Vakantiepark en camping d’ Olde Kamp in Ansen.

Foto via Oerdrenthe

Overnacht op de camping van Floortje Dessing

Als je aan Floortje Dessing denkt, denk je natuurlijk aan verre reizen naar het einde van de wereld. Maar ook in Drenthe kun je een beetje Floortje Dessing mee maken. Want zoals Floortje zegt “kun je het avontuur ook dichterbij huis opzoeken”. Samen met vier vrienden heeft de presentatrice camping BuitenLand geopend in het Drentse plaatsje Zandpol.

De camping ligt tussen een zwemmeer en een bos van Staatsbosbeheer. De camping is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar rust. Je kunt er terecht met je tent, camper of caravan, maar er is ook de mogelijkheid om zelf een verplaatsbaar of demontabel huisje te bouwen (hoe leuk!). Op de camping kun je lekker eten of een drankje doen bij de BuitenBar.

Foto via Floortje Dessing

Bronnen: Drenthe.nl & eigen ervaring :)

English?
Click image for English website