Welk visum heb ik nodig voor Australië?

Ga je binnenkort naar Australië om te backpacken of om te reizen? Fijn! Wij vinden Australië een heerlijk land om door te reizen. Je hebt alleen wel een visum nodig om Australië binnen te komen.

Welk visum heb je nodig om door Australië te reizen? Op deze pagina vind je alle informatie voor het aanvragen van een visum voor dit fantastische land!

In Australië zijn er 3 verschillende visa waaruit je kan kiezen.

1. Het toeristenvisum: eVisitor visum

Om als toerist Australië binnen te komen, heb je een toeristenvisum nodig, ook wel een eVisitor visum of zaken- of toeristenvisum. Wij als Nederlanders en ook de Belgen komen in aanmerking voor dit visum. Dit toeristenvisum is een jaar geldig en je kunt met dit visum niet werken in Australië. Wat je wel mag met dit toeristenvisum is

 • Vakanties en zakenreizen maken
 • Vrijwilligerswerk uitvoeren
 • Een korte studie of training volgen.

Een visum kun je via de officiële website van de Australische Ambassade aanvragen.

2. Long Stay Visa

Wil je langer dan 3 maanden in Australie blijven, maar niet werken? Dan kun je de Long Stay Visa aanvragen.  Met dit visum kun je 3, 6 of 12 maanden in Australië blijven. Je kunt dit visum krijgen door bewijsmateriaal aan te leveren bij de immigratiedienst van Australië dat je je totale verblijf kunt financieren zonder te werken. Dit visum is ook handig als bijvoorbeeld je studentenvisum verloopt, maar je nog wel door Australië wilt reizen. Dit visum kun je namelijk in Australie aanmvragen, en dat kan bijvoorbeeld niet bij een Working Holiday Visum. Zorg er wel voor dat je dit visum tijdig, dus voor het verlopen van je andere visum aanvraagt.

3. Working Holiday Visum

Australië staat bekend als een van de beste landen om als backpacker geld te verdienen. De combinatie van werken en reizen is een unieke ervaring want Australië is een fantastisch land; vriendelijke mensen, bijzondere dieren en prachtige natuur! Als je wilt werken in Australië, moet je een Working Holiday Visum  aanvragen

Wanneer kun je je aanmelden voor dit Working Holiday Visum?

Een Working Holiday Visum of werkvakantie visum is bedoeld voor jonge mensen die willen meer ervaring in Australië dan backpacken hebben.

Je moet tussen de 18 tot 30 wanneer je de working holiday visa aanvraagt.

Werkvisum Australië en ouder dan 30?

Wil je werken in Australië en ben je ouder dan 30, maar nog geen 31? Dan kun je een working holiday visum aanvragen voor je 31e doen. Zorg dan wel dat je binnen 12 maanden naar Australië afreist want net als iedereen is je Australische werkvakantie visum geldig voor 1 jaar vanaf de datum van afgifte.

Een Working Holiday-visum geeft je tot 12 maanden de mogelijkheid om te werken en rond te reizen in het land. Je kunt de 12 maanden ook verlengen tot 24 maanden als je aan de voorwaarden voldoet in de eerste 12 maanden.

Ben je jonger dan 18 jaar en ouder dan 31? Dan kun je helaas geen gebruikmaken voor van een Working Holiday Visum.

Waar moet je op letten bij het aanvragen van een Working Holiday Visum?

 • Je mag bij verschillende werkgevers werken, maar voor maximaal 6 maanden bij dezelfde werkgever. Wil je dus echt een meer dan 6 maanden in Australië werken? Dan moet je dus werk bij verschillende werkgevers zoeken.
 • Je mag dit visum maar 1 keer in je leven aanvragen. Denk er dus goed over na of je het visum echt gaat gebruiken. Want wil je toch later in Australië gaan werken en heb je de aanvraag al gedaan? Dan mag je helaas geen nieuwe aanvraag doen.
 • Je leeftijd is tussen de 18 en 30 jaar
 • Tijdens het aanvragen mag je nog NIET in Australië zijn op een ander visum.
 • Je hebt de Nederlandse of Belgische nationaliteit
 • Je paspoort is gedurende je hele reis geldig
 • Je bent verplicht om $5.000 op een rekening te hebben (hoeft niet een Australische rekening te zijn)
 • Je hebt een paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is na vertrek uit Australië. (Als je een nieuw paspoort nodig hebt, vraag deze dan aan voor je je visum aanvraagt!)
 • Je mag legaal, maar nooit langer dan zes maanden voor dezelfde werkgever werken
 • Je mag maximaal vier maanden studeren
 • Je hebt na goedkeuring een jaar de tijd om te vertrekken

Dit visum voor Australië mag je maar een keer in je leven aanvragen

Verder is belangrijk om te weten dat je dit visum slechts een keer in je leven mag aanvragen. Bedenk dus goed of je het nu wilt gebruiken of later in je leven. Je kan de aanvraag ook niet terug trekken of annuleren als je het eenmaal gedaan hebt. Als je dus verwacht om bijvoorbeeld ook een baan thuis te krijgen, in plaats van in Australië, dan kun je beter afwachten tot je zekerheid hebt. Als je de aanvraag al hebt gedaan en er uiteindelijk geen gebruik van maakt dan is je kans verkeken.

Hoe lang duurt aanvraag van een working holiday visum voor Australië?

Nadat je het visum hebt aangevraagd, zou je binnen een aantal dagen en soms al op dezelfde dag een bericht moeten ontvangen met het nieuws of je in Australië mag werken!

Aanvragen van een Working Holiday Visum voor Australië

Een visum voor een Working Holiday in Australië is niet goedkoop, het kost AU $440. Omgerekend is dat € 275.14 Hoe vraag je zo’n Working Holiday Visaum voor Australië aan?  Dat kan online via de website van de Australische Immigratiedienst.

Je Working Holiday Visa voor Australië verlengen

Wil je langer dan een jaar in Australië werken en reizen? Dan kun je het werkvisum verlengen voor een tweede jaar. Ook voor het tweede jaar kost het Working Holiday

Ook voor de aanvraag van het ‘Second Working Holiday Visa’ zijn verschillende voorwaarden waar je rekening mee dient te houden:

 • Je hebt aan alle voorwaarden van het eerstejaars-visum voldaan (zie boven).
 • Je hebt niet meer dan één Working Holiday Visum gehad in het verleden.
 • Je hebt minimaal drie maanden (specifiek) werk verricht tijdens je eerste jaar in Australië. Dit moet betaald werk geweest zijn, waarbij je loonstrookjes kunt overleggen. In het verleden (voor 2015) was het doen van vrijwilligerswerk in Australië voldoende. Dit is nu dus niet meer zo!
 • Je kunt het visum zowel binnen als buiten Australië aanvragen. Echter, als je in Australië verblijft tijdens de aanvraag, moet je tevens in Aussie zijn om het visum goedgekeurd te krijgen.

Overigens is het 2e-jaars werkvisum, net als Working Holiday Visum voor het eerste jaar, de subclass 417. De kosten bedragen $440 via de Australische overheid.

Ben je al in Australië en wil je jouw werkvisum van jaar 1 verlengen? Check dan de website van de Department van Home Affairs.

Heb je nog geen uitslag gekregen of je visumverlenging is goedgekeurd, dan gaat je huidige visum over op een ‘Bridging Visa’. Je hebt hiermee dezelfde rechten als bij het reguliere Working Holiday Visa.