5 redenen om op wereldreis te gaan

Redenen om op wereldreis te gaan? Is dat nodig? Waarom zou je niet op wereldreis gaan/willen? Zou je denken. Maar een wereldreis is wel wat anders dan even een maand naar Azië reizen. Er is namelijk een groot verschil tussen langdurig weggaan of een paar keer per jaar op vakantie gaan. En dat verschil + de dingen die het zo leuk maken om op wereldreis te gaan deel ik in deze wereldreisblog.

Waarom op wereldreis gaan

1. Voor sommige landen wil je wat langer uittrekken

Je kunt natuurlijk in 3 weken heel ver komen in Nieuw Zeeland, maar wat als je er 2 maanden kunt zijn? Of 3 of 6 of een heel jaar? Als je de kans hebt, waarom ook niet? 3 weken naar Nieuw-Zeeland leek mij in ieder geval kort en ik hou dus absoluut niet van gehaast reizen (slow-travel) en reislijstjes afwerken. Met een vaste baan is het toch al snel lastig om een maand vrij te krijgen van je werk.

Als je op wereldreis bent dan heb je toch een heel ander leven dan op vakantie gaan. Je leeft namelijk op dat moment in dat land. En dan geef je niet elke dag geld uit aan uit eten gaan, nieuwe kleding en lig je de hele dag te zonnen (nou ja, de meesten niet).

2. Beter worden in iets wat thuis niet kan

Ik schrijf al een tijd over boardsporten, maar er echt goed in worden lukt maar niet. Nou speelt het budget ook mee: ik spaarde dus al een tijd voor een wereldreis en moest kieskeurig zijn.

En er zijn vanuit Nederland weinig plekken om beter te worden in sporten die ik heel tof vind. Denk aan surfen, snowboarden en longboarden.

Onze longboards gingen mee op wereldreis en tijdens de reis hebben zo’n beetje alles gedaan wat we wouden: van surfen in Bali en Hawaii, tot bergbeklimmen in Thailand en Amerika en longboarden in elk land waar dat kon. En ik durf te zeggen dat we een stuk beter zijn geworden in boardsporten.

3. Waardering voor wat je hebt

Hoewel ik mijn huis hier in Groningen waardeer en blij ben met mijn spullen, geeft een reis mij veel meer voldoening dan spullen. Je leert te leven met een rugtas en niet meer. En als je thuis komt snap je eigenlijk niet waarom je zoveel spullen hebt. Op wereldreis kon je toch ook met zo weinig leven?

Ook begin je vrienden te waarderen en een simpele wc. Ga maar eens naar China en je ontdekt dat wij gewoon veel betere faciliteiten hebben als het gaat om toiletten.

4. Even ontsnappen uit de sleur

Ik wil terug naar het leven van reizen om tot rust te komen. Ik schrijf er nooit over: maar ik heb al ruim 8 jaar dagelijkse pijn aan mijn schouders en nek. Ik heb leren leven met de pijn, maar een leven zonder elke dag pijn te hebben moet toch mogelijk zijn?

De oorzaak beginnen mijn fysiotherapeute en ik steeds meer aan stress te wijten, naast dat fulltime (gespannen) achter de computer zitten voor niemand goed is. Gelukkig gaat het sinds ik aan yoga en pilates doe een stuk beter. Reizen en boardsporten zijn voor mij de ultieme manieren om tot rust te komen en mij nergens druk om te maken.

5. Met weinig rondkomen

Toen ik in 2007 na een half jaar reizen terugkwam in Nederland was ik veranderd in mind set. Ik vond dat ik niks meer nodig had, en kreeg een andere manier van kleden.

Maar hoe langer je weer in Nederland woont, hoe snel dat materialisme er weer in hakt. Probeer dat dan ook vast te houden.

Op reis word je ook geconfronteerd met hoe (arm) andere mensen leven. Wij gaven dan ook regelmatig op het einde van een bestemming ons kleingeld weg aan daklozen en zo gaven we soms een ritje aan een liften.

6. Je kunt slow travel toepassen

Slowntravel, wij doen dat al jaren. Wat is slow travel precies?

Het wat rustiger aan willen doen op reis’, ‘Genieten van de tijd en plek’. Slow-travel is rustig reizen zodat je tot rust kunt komen en genieten. Geen lijstjes afstrepen en vluchtig te werk gaan om zoveel mogelijk landen en highlights zien. Genieten en rustig aan doen.

Op de blog van reisverzekeraar Allianz deelde ik mijn ervaring met slow travel en wat dat voor ons betekent.