Fietsen, natuur en wijn & bier proeven in Vlaams-Brabant

Ik open de gordijnen van mijn kamer op de bovenste verdieping van het Bed & Breakfast en kijk uit op het kasteel aan de overkant. De zon lacht me tegemoet. Na het ontbijt loop ik met een groepje journalisten naar buiten waar onze elektrische fietsen op ons staan te wachten. Inmiddels is het mijn derde dag in België, en gaan we een tweede fietstocht maken. Op de planning vandaag staat zo’n 30 kilometer fietsen met als afsluiter een bierproeverij. Zeggen ze bier?Altijd goed. Deze fietstocht moet net zo mooi zijn als de tocht die ik eerder die dag maakte langs de Abdij van Villers-La-Ville, de lente kleurt de velden zo mooi geel. Kijk maar mee.

Fietsnetwerk in Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is een walhalla voor fietsers. Zo vind je er wel 200 kilometer aan fietsroutes. De één interessanter en langer dan de ander. En het leuke? Je kunt in Vlaams- Brabant ook thematische routes fietsen: van bierroutes tot fietsen langs abdijen.

We starten onze fietstocht bij B&B Baron’s House Neerijse. Baron’s House is een Bed and Breakfast in een deel van het koetshuis van het kasteelpark van Neerijse dat weer in het natuurreservaat De Doode Bemde ligt.

Tip: met de Garmin Edge 830 kun je gemakkelijk routes importeren vanuit je telefoon.

Lees ook: bijzonder overnachten in B&B Baron’s House

Achter het koetshuis loopt een weg met prachtige bomen, dat in de lente prachtig roze kleurt van bloesems en in de herfst oranje rood om zich klaar te maken voor de winter. Onze fietsroute begint op deze weg en ik blijf even achter op de groep om een paar foto’s te schieten. Helaas zijn we net een week te laat en liggen er veel blaadjes op de grond. Desalniettemin geeft het een mooi plaatje.

Het netwerk aan fietsroutes in Vlaams-Brabant bestaat uit verschillende lussen van 15-20 kilometer. Onze fietsgids stippelt een route voor ons uit die langs een aantal knooppunten loopt.

We fietsen door een divers landschap van het Meerdaalwoud, langs Oud-Heverlee en plaatsjes zoals Korbeek-Dijle en Sint Joris-Weert. Van vlakke stukken langs de hoofdweg, tot heuvelachtige fietspaden langs pittoreske dorpjes en bloemenvelden.

Omdat we op een e-bike rijden is de route van zo’n 30 kilometer goed te doen. Over het algemeen zijn de paden gemaakt voor normale fietsen, hoewel we hier en daar wat kiezelpaadjes tegenkomen en ik de batterij van de e-bike duidelijk hoor heen en weer gaan. Gelukkig zijn deze paadjes minimaal aanwezig.

We maken onderweg nog een stop bij wijnbouwer Chardonnay Meerdael en eindigen onze fietstocht uiteraard spectaculair: met een rondleiding door brouwerij de Kroon, waar we erna genieten van een lekker lokaal biertje en een hapje eten.

Chardonnay Meerdael

Chardonnay Meerdael is een wijnbouwer die dezelfde methode gebruikt als de productie van champagne. De Chardonnaydruif levert een mousserende Blanc de Blanc op. Je kunt deze wijngaard bezoeken en dat komt goed uit tijdens onze fietstocht. De eigenaar vertelt ons over zijn planttechniek, de snoeiwijze en verzorging van de wijngaard, dat allemaal door hem zelf wordt gedaan.

Ja, natuurlijk krijgt hij zo nu en dan hulp, want waar de wijngaard bestond uit 21.000 wijnstokken, groeien er vandaag de dag zo’n 50-60.000 druivenstokken. Het kleine proefglaasje is best sterk, maar ik drink ‘m toch op. Op naar de volgende proeverij.

Bezoekadres: Monarkenweg 50 – 3050 Oud-Heverlee 

Brouwerij de Kroon

Brouwerij de Kroon is een echte aanrader voor wie van (Belgisch) bier houdt. Op de plek waar ooit een hele oude brouwerij was, heropende de familie Delvaux in 2013 een nieuwe brouwerij. Maar als je een rondleiding door de Kroon volgt, zie je nog hoe het bier vroeger gemaakt werd. In de huidige brouwerij worden vooral eigen speciaalbieren gemaakt, die je kunt proeven in het brouwhuis. 

Bezoekadres: Beekstraat 203040 Neerijse

Bekijk hieronder onze fietsroute en raak geïnspireerd voor je eigen fietsroute. Dit gebied is een mooie plek tussen zowel kunststad Leuven, Waver (12 km) als de hoofdstad Brussel!

Scroll naar boven