Het mooiste van Japan in deze reisroute van 2 – 4 weken (met de trein)

Japan in zo’n land waar je gewoon geweest moet zijn en het moet ervaren. Wij keken al jaren uit naar een rondreis door Japan en het stelde niet teleur. Van sushi & sake, anime, de game-industrie, de laatste technologie, en de bijzondere cultuur en tempels. Eenmaal in Japan is het alsof je op een andere planeet beland: technologie wordt afgewisseld met eeuwenoude traditiesIn dit artikel delen wij onze reisroute door Japan (het Japanse eiland Honshu), waar je in zo’n 2, 3 of 4 weken langs de grote steden Tokyo, Osaka en Kyoto reist. Daarnaast reis je in deze route ook langs Hakone (Mount Fuji), de Japanse Alpen en Hiroshima. Je kunt deze route door Japan volledig overnemen of als inspiratiebron voor je eigen vakantie gebruiken. Lees op Lone Drifters onze tips voor je reisroute door Japan. Onze route door Japan kun je zo lang of kort maken als je zelf wilt, op sommige bestemmingen blijf je dan iets minder lang of die sla je over. Hou je niet van backpacken? Ook voor de niet-backpackers is deze rondreis geschikt. 

Tokyo (1-2 dagen)

In dit reisschema van Japan beginnen we in wereldstad Tokyo. In Tokyo zijn zoveel interessante wijken dat wij in 2 uur tijd vaak maar 2 meter verschoven waren. Dat komt omdat veel winkels in grote steden als Tokyo, bestaan uit meerdere verdiepingen, vaak ook tientallen verdiepingen onder de grond.

Tokyo als stad is voor iedereen leuk. Of je nou gamer bent, backpacker of van de Japanse cultuur houdt. In Japan is ook niks te gek of te groot.

Een reuzen Godzilla bovenop een bioscoop? Check. Dansshows met robots? Het kan niet gek genoeg. De statue of liberty in New York gemist? (De New Yorkse versie is ook wel wat klein ;-)) in Tokyo krijg je een tweede kans.

Neem voor Tokyo gerust een paar dagen en bekijk hier de beste dingen te doen in Tokyo.

Straten van Tokyo

Regel je JR-Railpass

Activeer en reserveer je treintickets voor je rondreis bij een JR Railpass-kantoor in Tokyo, de snelste en gemakkelijkste manier om je treinkaartjes te regelen.

Wat je moet doen:

 1. Koop je JR Railpass online of bij een reisbureau – van te voren – in Nederland (of als je in België woont, in België). Meer over de JR Railpass
 2. Neem je paspoort en je JR Railpass mee naar een JR Railpass-kantoor in Tokyo.
 3. Laat je paspoort scannen en betaal de activatiekosten.
 4. Reserveer je treintickets voor je rondreis.

Tip: Om je treintickets te reserveren, kun je een lijst maken van de plaatsen waar je heen wilt en de treintijden opschrijven. De baliemedewerker kan dan de tickets voor je reserveren. Dit is dé manier om tijd te besparen en stress te voorkomen.

Odawara & Hakone (1-2 dagen)

Reistijd: van Tokyo naar Odawara met de trein is het ongeveer 35 minuten reizen en kan met je JR Rail Pass. Op 12go kun je alle tijden bekijken van het openbaar vervoer. Wij maken hier altijd goed gebruik van.

Odawara is onze basis voor een bezoek aan Hakone. Vanuit Hakone kun je Mount Fuji zien als het weer meezit. We kopen een 2-day free pass voor Hakone, waarmee we onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer en korting krijgen op toeristische attracties.

Met deze pas kunnen we in Hakone Mount Fuji bekijken vanaf het Hakone meer, de gondola naar Gora nemen en Owakudani bezoeken. Owakudani is een actieve vulkanische zone met zwavelhoudende dampen, warmwaterbronnen en hete rivieren. Op heldere dagen kun je hier ook Mount Fuji zien. Check van te voren altijd het nieuws of de hikes rondom Owakudani open zijn.

Odawara zelf heeft ook veel te bieden, zoals het Odawara Castle. Dit kasteel is veel minder druk bezocht dan de kastelen in Osaka.

Lees meer over de bestemming Hakone

Takayama (1 dag)

Van Odawara naar Takayama met de trein neemt ongeveer 3,5 uur in beslag met een tussenstop in Nagoya, (kan met je JR Rail Pass).

Takayama is een dorpje in de Japanse Alpen. De treinreis ernaartoe is al bijzonder, want het landschap verandert langzaam in bergachtig gebied met stromende rivieren. De rivieren doen ons denken aan de rivieren in Nieuw-Zeeland. Bij elk dorpje hoop ik dat het Takayama is. Gelukkig duurt het niet lang meer en komen we in een iets drukker, maar net zo’n prachtig dorpje aan.

De meeste mensen bezoeken de bekende Shirakawa-Go dorpen vanuit Takayama. Wij besloten echter het nagebouwde dorp in een museum te bezoeken, omdat de bus naar Shirakawa-Go ontzettend duur is en we verschillende negatieve reviews over het dorp hebben gehoord.

In Takayama lopen we nog langs het Sanmachi Suji District. Hier vind je traditionele huizen, winkels en restaurants. We eten intiem in een klein restaurantje waar een bar om de open keuken is gebouwd en plaats is voor slechts 8 personen. Van buitenaf zie je eigenlijk niets, je moet naar binnen wandelen om het restaurant in te kijken.

Kanazawa (1-2 dagen)

Reistijd: van Takayama naar Kanazawa met de trein duurt ongeveer 113 minuten met een tussenstop in Toyama, (met je JR Rail Pass).

Na Takayama rijden we met de trein door naar Kanazawa. Kanazawa heeft veel historische bezienswaardigheden, zoals gerestaureerde woningen en wijken en musea.

De meeste reizigers komen naar Kanazawa voor de Japanse tuinen. Wij bezoeken de bekendste tuin ‘ Kenrokuen’ en de Kanazawa Castle.

Na Kanazawa Castle fietsen we door een voormalig samoerai district, ‘Nagamachi’ en door het Higashi Chaya District, waar je veel theehuizen vindt en waar geishas nog optreden. Het oogt hier precies zoals ik de traditionele huizen in Japan voorstelde. 

Wij verbleven in Kanazawa in: Neighbors Inn Kanazawa

Kyoto (3 dagen)

Reistijd: van Kanazawa naar Kyoto met de trein is het ongeveer 137 minuten reizen met de sneltrein (Shinkansen), en kan met je JR Rail Pass.

Kyoto vonden wij zelf niet heel bijzonder. Je kunt er goed winkelen en eten. Maar de echte bezienswaardigheden die ons aantrekken waren die net buiten de stad Kyoto. De regen in Kyoto hielp ook niet mee aan de sfeer natuurlijk.

De mooiste highlights van Kyoto vonden wik de bekende rode poort, de Fushimi Inari Shrine en het bekende bamboe forest: bamboe Grove in het westen van Kyoto.(net iets buiten de stad dus).

Wij verbleven in Kyoto in het hostel/guesthouse: J-Hoppers Osaka Guesthouse

Hiroshima (1-2 dagen)

Reistijd: van Kyoto naar Hiroshima met de trein duurt ongeveer 96 minuten met de sneltrein (Shinkansen), en kan met je JR Rail Pass.

Hiroshima heeft ons aangenaam verrast. Natuurlijk wil je vooral naar Hiroshima omdat je in levende lijve wilt zien wat voor schade de Amerikanen destijds in Hiroshima aanrichten.

Voor ons was het heel gek om in dezelfde reis eerst naar Pearl Harbor af te reizen en later in Hiroshima te zijn. Wij waren namelijk op een derde van onze wereldreis toen we Japan bezochten.

Wat te doen in Hiroshima?

In Hiroshima is het Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome) een must-see. Dit is het enige overgebleven gebouw na de eerste atoombom op 6 augustus 1945. Hiroshima heeft het bewust bewaard zoals het was na de explosie, een directe herinnering aan de verwoesting. Het symboliseert de hoop op vrede en nodigt uit tot nadenken over de gevolgen van oorlog.

In het dichtbijgelegen Vredespark zijn diverse musea en gedenkplaatsen, zoals het Hiroshima Peace Memorial Museum. De tentoonstelling van kleding van kinderen die het niet overleefden, raakte me diep. Het was intenser dan ik had voorzien en ik moest even weglopen.

Hiroshima heeft, ondanks zijn heftige verleden, een verrassend gezellige en moderne kant. Er zijn veel leuke koffiezaakjes, trendy hostels zoals ons 36 Hostel, en de algehele sfeer is erg aangenaam.

Wij verbleven in Hiroshima in de hotels:

 • Wij verbleven in Hostel 36, een prachtig en trendy hotel. Onze kamer was privé met een eigen douche, maar er zijn ook slaapzalen beschikbaar. Het hostel is kleinschalig, met een hippe inrichting, en ligt op korte loopafstand van het Vredespark, een belangrijk plek in Hiroshima, met veel geschiedenis en gedenkplaatsen. Je bespaart tijd en vervoerskosten. Ook ervaar je de stad beter als je de omgeving te voet verkent.

Bekijk direct de prijzen van 36 Hostel en reserveer je kamer.

 • Het Evergreen Hostel, met zijn gezellige dorms, is perfect als je andere reizigers wilt ontmoeten. Omdat het een kleiner hostel is, kom je gegarandeerd in contact met medegasten. De dorms zijn gemengd, dus als je met een reisgenoot bent, verblijf je samen in dezelfde kamer.

Bekijk de prijzen van Evergeen hostel Hiroshima op Booking.com

Mijajima Island (1 dag)

Miyajima Island is een ideale dagtrip vanuit Hiroshima. Miyajima Island onderscheidt zich door zijn unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, cultureel erfgoed en spirituele betekenis. De aanwezigheid van de Itsukushima-schrijn met de iconische drijvende torii-poort, die bij hoogwater lijkt te zweven, voegt een mystieke sfeer toe. De weelderige, groene bergen bieden niet alleen adembenemende wandelroutes, maar ook een panoramisch uitzicht over de Seto-binnenzee. De samensmelting van natuur en spiritualiteit maakt Miyajima uniek vergeleken met andere eilanden.

Op Miyajima Island kun je de Itsukushima-schrijn met zijn beroemde drijvende torii-poort bezoeken, naar de top van Mount Misen wandelen voor adembenemende uitzichten, de spirituele Daisho-in tempel verkennen, door Momijidani Park slenteren dat bekend staat om zijn herfstkleuren, genieten van lokale delicatessen zoals oesters en Momiji manju, de vrij rondlopende herten ontmoeten, en de historische Senjokaku hal bewonderen.

Je kunt er gemakkelijk komen met de metro en vervolgens de boot, die ook gedekt wordt door de JR Railpass. Het eiland is perfect voor strandwandelingen en hiking.

Het kan er druk worden, dus vroeg vertrekken is aan te raden 🙂

Kobe (1 dag)

Reistijd: van Hiroshima naar Kobe station met de trein duurt ongeveer 95 minuten met een tussenstop in Himeji, en kan met je JR Rail Pass. Let alleen wel goed op dat je niet elke trein kunt pakken (informeer goed bij een JR West balie).

Na ons bezoek aan Hiroshima gebruikten we onze JR Railpass om door te reizen naar Kobe, beroemd om de Kobe biefstuk. Mijn vriend vond het zeker de moeite waard, ook al had hij deze delicatesse al eerder in Kanazawa geproefd. Let wel, het is aan de prijzige kant. Toen stonden we nog wel open voor een stukje vlees, lang voordat we besloten geen vlees meer te eten.

Kobe is perfect voor een dagtrip. We kwamen in de ochtend aan en brachten de middag door met wandelen langs de mooie haven en door Chinatown. ’s Avonds genoten we van craft beer in een gezellige kleine café/brouwerij waar het toevallig Ladies Night was (gratis drankje, yay!).

Himeji: Himeji Castle (halve dag)

De volgende dag gebruikten we onze JR Railpass voor een trip naar Kasteel Himeji. Als je al veel kastelen hebt bezocht, vind je deze misschien minder bijzonder, maar meningen verschillen. Heb je wat tijd over? Dan is, net als wij deden, een halve dag genoeg om dit kasteel te verkennen.

Osaka (3 dagen)

Reistijd: van Kobe station naar Osaka met de JR Special Rapid Service ben je ongeveer 25 minuten onderweg. Je kunt je JR Rail Pass gebruiken.

Osaka heeft ons aangenaam verrast. We hadden al een beetje gehoopt dat Osaka ons meer zou bevallen dan Kyoto, en dat werd werkelijkheid. Het was precies ons type stad. Het mooie weer en de bloesemperiode, die we bewust hadden gepland, droegen zeker bij aan onze positieve ervaring. We verbleven op drie verschillende plekken, allemaal in de buurt van de Shinsaibashisuji winkelstraat en het Dotonburi gebied.

Deze locaties liggen centraal in Osaka. Ze bieden gemakkelijke toegang tot winkels, restaurants, en entertainment, wat je ervaring in de stad verrijkt. Je kunt de levendige cultuur en het bruisende nachtleven van Osaka direct ervaren zonder veel tijd kwijt te zijn aan reizen. Dit maakt het eenvoudiger om de stad te verkennen en volop te genieten van wat Osaka te bieden heeft.

Osaka wordt vaak gezien als een kleinere versie van Tokyo omdat het veel vergelijkbare attracties en activiteiten biedt, maar op een iets kleinere schaal. Beide steden hebben een bruisend stadsleven, met veel winkels, restaurants, en culturele bezienswaardigheden. Osaka heeft net als Tokyo een levendige winkelcultuur, een rijkdom aan eetgelegenheden, en interessante historische en moderne attracties. Echter, Osaka voelt over het algemeen wat compacter en misschien iets toegankelijker aan, waardoor het een soortgelijke ervaring biedt zonder de overweldigende omvang van Tokyo. Het Osaka kasteel is bijzonder mooi tijdens de bloesemperiode, en het Osaka Museum of History biedt een betaalbare en interessante optie voor wie niet per se een museumganger is, maar toch meer over de Japanse geschiedenis wil leren.

Dagtrip Nara

Vanuit Osaka maakte we nog een dagtrip naar Nara (bekend van de tempels en herten die er los lopen.

De dagtrip naar Nara is bijzonder omdat je er een unieke combinatie van culturele schatten en natuurlijke schoonheid ervaart. De tempels in Nara, zoals de indrukwekkende Todai-ji met zijn gigantische Boeddhabeeld, behoren tot de oudste en meest betekenisvolle van Japan. Daarnaast is de interactie met de tamme herten in parken zoals Nara Park iets wat je nergens anders vindt. Deze herten worden beschouwd als boodschappers van de goden en vrij rondlopen in de stad voegt een magisch element toe aan je bezoek

Extra: overnachten of dagtrip naar Koya-San

Vanuit Osaka is het eenvoudig om Koya-San te bereiken, een schitterend bergdorp ten zuiden van Osaka en de wieg van het Shingon-boeddhisme. Volgens ons vind je hier de mooiste tempels van heel Japan. Naast Koya-San bezochten we ook Nara tijdens een dagtrip vanuit Osaka.

Het leuke van Koyasan is dat je er in tempels kunt overnachten en in de ochtend een boeddhistische dienst bijwonen. Hoewel een dagtrip naar Koya-San prima te doen is, moet een overnachting in een tempel in Koya-San een bijzondere ervaring zijn om het echte Japan te ervaren.

Let op: Koyasan is één van de weinige plekken waar je niet met je Japan Rail Pass kunt komen.

Bekijk ook: Koya-San, hoe kom je er en wat is er te doen

Tips voor overnachten Japan

In Japan kan je betaalbaar overnachten of het zo duur maken als je zelf wilt. Reis je op budget door Japan? Dan kan een capsulehotel of hostel voordelig zijn. Wil je slapen in een traditioneel hotel, kies dan voor een tempel of ryokan.

Bekijk onze favoriete accommodaties in Japan.

De beste reistijd voor Japan:

Wanneer kun je Japan het beste bezoeken?

In Japan heb je grote kans op natuurgeweld zoals aardbevingen, tyfonen en orkanen. De kans is aanwezig dat je te maken krijg met een van deze natuurgewelden. Het orkaanseizoen in Japan begint in juli en eindigt in november.

Het hoogseizoen in Japan is in april, mei en augustus. Het weer in april en mei is  het beste voor en in augustus is het warm en het seizoen voor zomerfestivals. Net als elke bestemming is het in het hoogseizoen duurder.

De beste reistijd in Japan voor de kersenbloesem is zo rond eind maart tot begin april.

Zo reis je door Japan

Met de trein: de shinkansen

Als je van plan bent om door Japan te reizen dan raden wij een Japan Rail Pass aan. De Japan Rail Pass is een treinpas voor toeristen waarmee je onbeperkt de trein, ook wel de Shinkansen, kunt nemen. Wist je dat je met de Japan Rail Pass ook met sommige bussen en zelfs de boot (naar bijvoorbeeld het eiland Miyajima) kunt reizen? Lokale bussen gemarkeerd met het “JR” -logo op de bus (en de bushaltes) vallen onder de JR-pas.

Hyperdia is een handige app om direct routes en prijzen te vinden en om te checken of je JR Rail Pass geldig is in de trein die je wilt nemen.

Meer over de Japan Rail Pass + onze tips.

Met de bus

De bus is een betaalbare manier om van Tokyo naar Osaka te reizen. De reis duurt 6-10 uur en kost tussen € 12,72 en € 79,48, afhankelijk van het comfortniveau. Er zijn zowel dag- als nachtbussen beschikbaar, die regelmatig stoppen voor toilet- en rookpauzes.

De Kosoku-bus is een goede optie voor een nachtrit. De prijs is € 23,84 voor een enkele reis.

Met een camper

Je kunt ook door Japan reizen met een camper. Een mooie ervaring omdat je zelf kunt koken en flexibeler bent dan de trein. Heb je interesse om met de camper door Japan te reizen? Kijk voor prijzen en mogelijkheden van camperhuur op de website van reisorganisatie Travelhome.

Met een auto door Japan

Ook kun je gemakkelijk een auto huren in Japan en het land per auto ontdekken. Wil je hier meer over lezen, bekijk dan onze tips voor het huren van een auto in Japan.

Handige Japan reistips:

 • In Japan betaal je met de Yen (¥). De meeste supermarkten zoals de 7-Eleven hebben een ATM om geld te pinnen.
 • In Japan spreken ze de Japanse taal, een leuke app om te oefenen met Japans is Memrise.
 • Nederlanders en Belgen kunnen een visa on arrival krijgen om te reizen door Japan voor een maximaal verblijf van 90 dagen.
 • Wil je bereikbaar zijn in Japan, dan kun je een e-sim overwegen. Met internet kun je zien waar je bent, maar ook de Google Translate app gebruiken om het Japans te vertalen. Kijk eerst wel of je telefoon e-sim ondersteunt.
 • ⏲ Het tijdsverschil in Japan: de klok gaat 9 uur vooruit

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Japan, Roadtrip

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden