Tempel Japan

Het mooiste van Japan in deze reisroute van 2 – 4 weken (met de trein)

Route door Honshu

Laatst bijgewerkt:

In dit artikel delen wij onze route door het Japanse eiland Honshu, waar je in zo’n 2, 3 of 4 weken langs de grote steden Tokyo, Osaka en Kyoto reist. Daarnaast reis je in deze route ook langs Hakone (Mount Fuji), de Japanse Alpen en Hiroshima. Je kunt deze route door Japan volledig overnemen of als inspiratiebron voor je eigen vakantie gebruiken. Lees op Lone Drifters onze tips voor je reisroute door Japan.

Japan is vooral bekend van sushi & sake, anime, de game-industrie, de laatste technologie, en haar bijzondere cultuur en tempels. Eenmaal in Japan is het alsof je op een andere planeet beland: technologie wordt afgewisseld met eeuwenoude tradities

Onze route door Japan kun je zo lang of kort maken als je zelf wilt, op sommige bestemmingen blijf je dan iets minder lang of die sla je over. Hou je niet van backpacken? Ook voor de niet-backpackers is deze rondreis geschikt. 

Tokyo (1-2 dagen)

In dit reisschema van Japan beginnen we in wereldstad Tokyo. In Tokyo zijn zoveel interessante wijken dat wij in 2 uur tijd vaak maar 2 meter verschoven waren. Dat komt omdat veel winkels in grote steden als Tokyo, bestaan uit meerdere verdiepingen, vaak ook tientallen verdiepingen onder de grond.

Tokyo als stad is voor iedereen leuk. Of je nou gamer bent, backpacker of van de Japanse cultuur houdt. In Japan is ook niks te gek of te groot.

Een reuzen Godzilla bovenop een bioscoop? Check. Dansshows met robots? Het kan niet gek genoeg. De statue of liberty in New York gemist? (De New Yorkse versie is ook wel wat klein ;-)) in Tokyo krijg je een tweede kans.

Neem voor Tokyo gerust een paar dagen en bekijk hier de beste dingen te doen in Tokyo.

Shibuya crossing in Tokyo met taxi
De bekende Shibuya crossing in Tokyo

Odawara & Hakone (1-2 dagen)

Reistijd: van Tokyo naar Odawara met de trein is het ongeveer 35 minuten reizen en kan met je JR Rail Pass.

In Tokyo activeren wij onze JR Railpass bij een kantoor van JR. We reserveren gelijk een paar treinkaartjes voor onze rondreis door Japan. Op internet hebben we wat plaatsen uitgezocht waar we heen wilden en de treintijden opgeschreven zodat de baliemedewerker alleen de tickets voor ons hoeft te reserveren.

Odawara wordt onze basis voor Hakone. Vanuit Hakone kun je Mount Fuji zien als het weer meezit. Voor Hakone kopen we een 2-day free pass. Met dit ticket kun je onbeperkt gebruikmaken van Odakyu gelieerde bussen, treinen, boten, kabelbanen en kabelbanen in het Hakone-gebied en krijg je korting op toegang tot geselecteerde toeristische attracties.

In Hakone kun je Mount Fuji bekijken vanaf het Hakone meer, de gondola naar Gora nemen en Owakudani bezoeken (via de Hakone ropeway). In dit gebied is een groot deel een actieve vulkanische zone waar zwavelhoudende dampen, warmwaterbronnen en hete rivieren zijn.

Op helder dagen zou je Mount Fuji hier ook moeten zien. Check van te voren altijd het nieuws of de hikes rondom Owakudani open zijn.

In Odawara vind je ook het Odawara Castle, een prachtig kasteel dat veel minder druk bezocht worden dan die in Osaka.

Takayama (1 dag)

Van Odawara naar Takayama met de trein neemt ongeveer 3,5 uur in beslag met een tussenstop in Nagoya, (kan met je JR Rail Pass).

Takayama is een dorpje in de Japanse Alpen. De treinreis ernaartoe is al bijzonder. Het landschap verandert namelijk langzaam in bergachtig gebied met stromende rivieren die ons deed denken aan de rivieren in Nieuw-zeeland. Bij elk dorpje hoopte ik dat het Takayama zou zijn. Gelukkig duurde het niet lang meer en kwamen we in een iets drukker, maar net zo’n prachtig dorpje aan.

De meeste mensen bezoeken de bekende Shirakawa-Go dorpen vanuit Takayama, maar wij besloten het nagebouwde dorp in een museum te bezoeken omdat wij de bus naar Shirakawa-Go ontzettend duur vonden en omdat we verschillende reviews over het dorp hoorden.

In Takayama lopen we nog langs het Sanmachi Suji District waar je traditionele huizen, winkels en restaurants vindt. We eten intiem in een klein restaurantje waar een bar om de open keuken is gebouwd en plaats is voor slechts 8 personen. Van buitenaf zie je eigenlijk niets, je moet naar binnen wandelen om het restaurant in te kijken.

Ons hotel in Takayama:

Relax Hostel Takayama. Op 90m van het Takayama treinstation

Takayama: wat te doen:

 • Hida no Sato, een verzameling van gereconstrueerde traditionele rieten dak huizen uit centraal Japan zoals in het nabijgelegen Shirakawa-Go
 • Winkelen in het Sanmachi Suji District.
 • De Shrine Walk, een wandeling langs verschillende tempels en een begraafplaats.

Kanazawa (1-2 dagen)

Reistijd: van Takayama naar Kanazawa met de trein duurt ongeveer 113 minuten met een tussenstop in Toyama, (met je JR Rail Pass).

Na Takayama rijden we met de trein door naar Kanazawa. Kanazawa heeft veel historische bezienswaardigheden, zoals gerestaureerde woningen en wijken en musea.

De meeste reizigers komen naar Kanazawa voor de Japanse tuinen. Wij bezoeken de bekendste tuin ‘ Kenrokuen’ en de Kanazawa Castle.

Na Kanazawa Castle fietsen we door een voormalig samoerai district, ‘Nagamachi’ en door het Higashi Chaya District, waar je veel theehuizen vindt en waar geishas nog optreden. Het oogt hier precies zoals ik de traditionele huizen in Japan voorstelde. 

Wij verbleven in Kanazawa in: Neighbors Inn Kanazawa

Kyoto (3 dagen)

Reistijd: van Kanazawa naar Kyoto met de trein is het ongeveer 137 minuten reizen met de sneltrein (Shinkansen), en kan met je JR Rail Pass.

Kyoto vonden wij zelf niet heel bijzonder. Je kunt er goed winkelen en eten. Maar de echte bezienswaardigheden die ons aantrekken waren die net buiten de stad Kyoto. De regen in Kyoto hielp ook niet mee aan de sfeer natuurlijk.

De mooiste highlights van Kyoto vonden wik de bekende rode poort, de Fushimi Inari Shrine en het bekende bamboe forest: bamboe Grove in het westen van Kyoto.(net iets buiten de stad dus).

Wij verbleven in Kyoto in het hostel/guesthouse: J-Hoppers Osaka Guesthouse

Hiroshima (1-2 dagen)

Reistijd: van Kyoto naar Hiroshima met de trein duurt ongeveer 96 minuten met de sneltrein (Shinkansen), en kan met je JR Rail Pass.

Hiroshima heeft ons aangenaam verrast. Natuurlijk wil je vooral naar Hiroshima omdat je in levende lijve wilt zien wat voor schade de Amerikanen destijds in Hiroshima aanrichten.

Voor ons was het heel gek om in dezelfde reis eerst naar Pearl Harbor af te reizen en later in Hiroshima te zijn. Wij waren namelijk op een derde van onze wereldreis toen we Japan bezochten.

Wat te doen in Hiroshima?

In Hiroshima moet je natuurlijk het Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome) niet missen. Deze dome is het enige gebouw, of skeletstructuur, dat overbleef in het gebied waar de eerste atoombom op 6 augustus 1945 explodeerde. Het is door de inwoners van Hiroshima zoveel mogelijk in dezelfde staat behouden als als onmiddellijk na de bomaanslag en daarom heel bijzonder.

In het nabijgelegen Vredespark vind je ook allerlei musea en memorials zoals het Hiroshima Peace Memorial Museum. Bij de overgebleven kleding van overleden kinderen ben ik weggelopen. Ik vond dat toch heftiger dan verwacht.

Verder vind ik Hiroshima ondanks de vreselijke geschiedenis wel een hele gezellige en hippe stad. Je vindt verscheidene hippe koffietentjes, hippe hostels (onze 36 Hostel!) en een fijne sfeer.

Wij verbleven in Hiroshima in de hotels:

 • Wij verbleven in Hostel 36 en dit vonden wij een hele mooie en hip hotel. Wij verbleven in een privékamer met eigen douche, maar je vindt hier ook slaapzalen. Het hostel is kleinschalig en superhip ingericht en op loopafstand van het Vredespark

Bekijk direct de prijzen van 36 Hostel en reserveer je kamer.

 • Evergreen hostel & (dorm), supergezellige dorm als je op zoek bent naar medereizigers. Het is niet zo’n groot hostel dus je ontmoet gegarandeerd andere reizigers. De dorms zijn gemixt, dus als je met een medereiziger bent, zit je in ieder geval samen in dezelfde dorm.

Bekijk de prijzen van Evergeen hostel Hiroshima op Booking.com

Mijajima Island (1 dag)

Mijajima Island is perfect om te bezoeken vanuit Hiroshima als dagtrip. Het eiland kan je met de metro en dan met de boot (ook geldig met je JR Railpass) bereiken en is ideaal als je langs het strand wilt wandelen en van hiken houdt. Het kan er wel druk worden, vertrek dus op tijd :)

Kobe (1 dag)

Reistijd: van Hiroshima naar Kobe station met de trein duurt ongeveer 95 minuten met een tussenstop in Himeji, en kan met je JR Rail Pass. Let alleen wel goed op dat je niet elke trein kunt pakken (informeer goed bij een JR West balie).

Na Hiroshima reden we met onze JR Railpass verder naar Kobe, dat ook wel bekend staat om de Kobe biefstuk ;-). Volgens mijn vriend de moeite waard (alleen had hij dit al in Kanazawa geprobeerd), maar wel heel duur. Kobe is leuk voor een dagje. Wij kwamen in de ochtend aan en de middag zijn we langs de mooie haven en Chinatown gelopen. In de avond dronken we nog craft beer in een klein cafe/brouwerij dat toevallig een Ladies Night had (gratis drankje, yay!)

Himeji: Himeji Castle (halve dag)

De volgende dag reden we met de JR Rail pass naar Kasteel Himeji. Als je al veel kastelen hebt gezien denk ik niet dat het de moeite waard is deze te bezoeken, maar sommigen oordelen daar anders over. Heb je tijd over? Trek er dan net als ons niet meer dan een halve dag voor uit.

Osaka (3 dagen)

Reistijd: van Kobe station naar Osaka met de JR Special Rapid Service ben je ongeveer 25 minuten onderweg. Je kunt je JR Rail Pass gebruiken.

Osaka heeft ons positief verrast. We hoopten stiekem al dat Osaka leuker zou zijn dan Kyoto en het was precies onze soort stad. Het mooie weer en de bloesemperiode (dat laatste hadden we gepland) speelde natuurlijk ook mee. We verbleven op drie verschillende locaties die allemaal rondom het Shinsaibashisuji Shopping Street en Dotonburi gebied lagen.

Osaka is trouwens een soort van Tokyo. Er is heel veel te doen als je van shoppen houdt (vooral alternatieve winkeltjes in het Shinsaibashisuji gebied), het kasteel van Osaka tijdens de bloesemperiode is heel mooi en het Osaka Museum of History is betaalbaar en leuk als je niet heel erg into musea bent maar wel wat van de Japanse geschiedenis wilt leren.

Dagtrip Koya-San

Vanuit Osaka maakte we nog een dagtrip naar Nara (bekend van de tempels en herten die er los lopen.

Extra: overnachten of dagtrip naar Koya-San

Vanuit Osaka kun je ook gemakkelijk naar Koya-San reizen. Koya-San is een prachtig dorp op een bergtop, ten zuiden van Osaka en vormt de bakermat van het Shinhon-boeddhisme. Hier vind je – naar onze mening – de mooiste tempels die wij in Japan bezochten.

Het leuke van Koyasan is dat je er in tempels kunt overnachten en in de ochtend een boeddhistische dienst bijwonen. Hoewel een dagtrip naar Koya-San prima te doen is, moet een overnachting in een tempel in Koya-San een bijzondere ervaring zijn om het echte Japan te ervaren.

Let op: Koyasan is één van de weinige plekken waar je niet met je Japan Rail Pass kunt komen.

Bekijk ook: Koya-San, hoe kom je er en wat is er te doen

Tempel in Koya-San
Koya-San tempel

Tips voor overnachten Japan

In Japan kan je betaalbaar overnachten of het zo duur maken als je zelf wilt. Reis je op budget door Japan? Dan kan een capsulehotel of hostel voordelig zijn. Wil je slapen in een traditioneel hotel, kies dan voor een tempel of ryokan.

Bekijk onze favoriete accommodaties in Japan.

De beste reistijd voor Japan:

Wanneer kun je Japan het beste bezoeken?

In Japan heb je grote kans op natuurgeweld zoals aardbevingen, tyfonen en orkanen. De kans is aanwezig dat je te maken krijg met een van deze natuurgewelden. Het orkaanseizoen in Japan begint in juli en eindigt in november.

Het hoogseizoen in Japan is in april, mei en augustus. Het weer in april en mei is  het beste voor en in augustus is het warm en het seizoen voor zomerfestivals. Net als elke bestemming is het in het hoogseizoen duurder.

De beste reistijd in Japan voor de kersenbloesem is zo rond eind maart tot begin april.

Zo reis je door Japan

Met de trein: de shinkansen

Als je van plan bent om door Japan te reizen dan raden wij een Japan Rail Pass aan. De Japan Rail Pass is een treinpas voor toeristen waarmee je onbeperkt de trein, ook wel de Shinkansen, kunt nemen. Wist je dat je met de Japan Rail Pass ook met sommige bussen en zelfs de boot (naar bijvoorbeeld het eiland Miyajima) kunt reizen? Lokale bussen gemarkeerd met het “JR” -logo op de bus (en de bushaltes) vallen onder de JR-pas. Hyperdia is een handige app om direct routes en prijzen te vinden en om te checken of je JR Rail Pass geldig is in de trein die je wilt nemen.

Lees onze ervaring met de Japan Rail Pass + onze tips.

Met de bus

Daarnaast is de bus ook een goede optie. Zo ben je in 6-10 uur van Tokyo in Osaka. De prijzen verschillen, afhankelijk van je comfortlevel tussen de € 12,72 * tot € 79,48 * voor een enkele reis. Er zijn dag- en nachtbussen. regelmatig voor toilet- en rookonderbrekingen.

Er zijn verschillende bus companies, maar probeer de Kosoku-bus voor redelijk geprijsde buskaartjes (voor een nachtrit ben je zo’n € 23,84 * voor een enkele reis kwijt.

Met een camper

Je kunt ook door Japan reizen met een camper. Een mooie ervaring omdat je zelf kunt koken en flexibeler bent dan de trein. Heb je interesse om met de camper door Japan te reizen? Kijk voor prijzen en mogelijkheden van camperhuur op de website van reisorganisatie Travelhome.

Met een auto door Japan

Ook kun je gemakkelijk een auto huren in Japan en het land per auto ontdekken.

Lees meer over het huren van een auto in Japan.

Handige Japan reistips:

 • In Japan betaal je met de Yen (¥). De meeste supermarkten zoals de 7-Eleven hebben een ATM om geld te pinnen.
 • In Japan spreken ze de Japanse taal, een leuke app om te oefenen met Japans is Memrise.
 • Nederlanders en Belgen kunnen een visa on arrival krijgen om te reizen door Japan voor een maximaal verblijf van 90 dagen.
 • Simkaarten om te bellen mogen alleen verstrekt worden aan personen met een geregistreerd Japans adres. Data simkaarten mag je als toerist zonder adres gelukkig wel kopen. Je kunt kijken naar een Visitor simkaart voor in je eigen telefoon, dat kost ¥ 3.480 en dat geeft je 5GB data op het 4G netwerk van NTT DoCoMo, voor maximaal 21 dagen.
 • Je kunt ook gebruikmaken van Pocket Wifi, dit is een apparaatje dat je Wifi geeft tijdens je reis door Japan. De Pocket Wifi bij e hotel in Japan bezorgen worden of je kunt die ophalen één van de luchthavens (bijv. de Narita en Haneda airports) die op de website worden genoemd.
 • ⏲ Het tijdsverschil in Japan: de klok gaat 9 uur vooruit

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^

Oprichter Lone Drifters