5 Tips om duurzaam te reizen in Europa

Vandaag is het de dag van de duurzaamheid. Op Lone Drifters sta ik natuurlijk al regelmatig stil bij duurzamer reizen en leven. Vandaag een beetje extra omdat het de dag van de duurzaamheid is. Want hoe doen anderen dat, duurzaam reizen?

Eén van de eerste tips die ik je al kan geven is: reis dichterbij huis. Wij Nederlanders (en Belgen) hebben het geluk dat we heel veel kunnen reizen zonder in het vliegtuig te stappen. En weet je, hoe ironisch dat ook is: ik heb vliegangst. Dus voor mij is het soms extra gemakkelijk om voor het vliegtuig te kiezen, naast dat je veel meer van een land ziet vanuit de trein.

Waar staat Lone Drifters zelf bij stil als het gaat om duurzaam reizen en hoe kun je zelf langzaam beginnen met duurzamer reizen in Europa? Vandaag een aantal tips om duurzaam te reizen in Europa.

Kies je vervoer wisely: compenseer vliegen (of vlieg liever niet)

Ben je (al) vegetariër? Vlieg je een keer naar Luxemburg, dan heb je de inzet alweer teniet gedaan. En waarom zou je naar Luxemburg vliegen Koning Willem Alexander? Als je in zo’4 uur met de auto (vanaf Utrecht) al in Luxemburg bent?

Vliegen is gewoon een vervuilende manier van reizen, dus:

Pak vaker de trein

Reizen met de trein is een stuk groener. Alle treinen van de NS en andere spoorvervoerders rijden sinds 1 januari 2017 volledig op windstroom. “Als je met de trein reist kan je dus claimen dat je CO2-neutraal reist (Bron: Voor de wereld van Morgen).”

Bovendien is interrailen ontzettend leuk en kom je vooral vanuit ons kikkerlandje ook nog eens heel ver. Eenmaal op de bestemming pak je natuurlijk de metro, tram of bus of kies je ervoor om wandelend of fietsend de bestemming te verkennen.

Collegablogger Daisy geeft nog meer alternatieven voor het vliegtuig om binnen Europa te reizen.

Toch met het vliegtuig? Compenseer je vlucht(en)

Soms kan het niet anders dan vliegen. Je bent toch uren onderweg met de trein of auto (maar hey wij zijn voor slow-travel, maar hebben ook de luxe om dat te doen). Soms kom je bijna nergens als je geen vliegtuig pakt en wij houden zoveel van reizen.

Wat kun je dan wel doen om het vliegen te compenseren? Compenseer de CO2 uitstoot van je vluchten.

  • Boek waar mogelijk een directe vlucht zonder tussenlandingen. Bij het opstijgen en landen stoot een vliegtuig namelijk veel CO2 en andere afvalstoffen uit.
  • Compenseer de CO2-uitstoot door een paar euro of een paar tientjes extra te betalen. Zo investeren sommige organisaties dat geld weer in projecten voor duurzame energie, zoals Greenseat. KLM heeft de optie CO2ZERO om zo je ecologische voetafdruk in de lucht verkleinen. Oh en reis je met de bus, als ik met de Flixbus (noem jij dat ook vaak per ongeluk Netflix bus? :P) door Nederland reis,  betaal ik een paar cent extra die Flixbus weer investeert in een gecertificeerd klimaatbeschermingsproject.
  • Reis lichter: Het is namelijk zo dat hoe zwaarder een vliegtuig is, hoe meer brandstof het vliegtuig verbruikt. Dat betekent dat er meer vervuilende stoffen worden uitgestoot. Moeite met je tas inpakken? Lees dan onze tips voor licht inpakken.

Reis in eigen land

Hoe minder ver je hoeft te reizen, hoe minder CO2 je uitstoot. Bovendien hebben wij in de Nederland heel veel leuke steden en natuurgebieden om te bezoeken. Wat dacht je van Nationaal Park de Alde Faenen in Friesland? Of klimmen en kamperen in de stad Groningen?

Of maak gebruik van de deeleconomie en huur een camper via organisatie zoals Go Boony en Camptoo en ga erop uit naar bijvoorbeeld Bloemendaal aan Zee.

Georganiseerde reis? Kies voor een duurzame reisorganisatie

Gelukkig staan wij er in de reiswereld ook steeds meer bij stil wat we betekenen als we reizen. Een aantal duurzame reisorganisatie die reizen binnen Europa organiseren zijn

  • Shoestring, met rondreizen naar bijvoorbeeld Armenië, Georgië, Letland en Rusland.

Reis met locals

Nee daarmee bedoel ik niet dat je bij een random persoon moet aankloppen om te vragen of hij met je op pad wilt (hoewel, wel heel duurzaam :)). Er zijn genoeg initiatieven binnen Europa die je in contact brengen met locals. Denk aan With Locals, maar ook Airbnb biedt ervaringen met locals aan. Reizen met locals is goed voor de bestemming en de lokale gemeenschap. Het mooiste is natuurlijk om rechtstreeks via een eigen website van een local te boeken dan via een organisatie met Airbnb,

Ook kun je bij mensen thuis slapen via bijvoorbeeld Homestays of Couchsurfing.

Lees ook: 10 manieren om duurzaam te reizen.