Wandelen rondom het blauwe meer in Drenthe: zo mooi is het

Het blauwe meer in Drenthe is een recreatieplas in de bossen van Drenthe tussen Smilde en Dwingeloo in natuurgebied het Leggerveld. Behalve een recreatieplas, is het ook een mooi plekje voor een korte wandeling. Een rondje om het meer is zo’n 2,31 km. Ontdek op Lone Drifters meer over een wandeling rondom het blauwe meer in Drenthe

Ontstaan Blauwe Meer 

Het Blauwe meer is een zandgat. Kunstmatig. In 1905 werd de Kalksteenfabriek Albino opgericht. Hoogersmilde kon goed bereikt worden met een schip en hier was genoeg wit zand te vinden. Tientallen jaren onafgebroken zuigen van zand en voila een blauw meer ontstond. 

Het glauconiet, een mineraal, in het meer zorgt voor een donkergroene kleur. Omdat het gat zo diep is door het zandzuigen, krijg je een blauwgroene kleur.

Is het meer echt zo blauw?

In de zon schijnt het meer blauw te zijn. Op het moment dat wij er zijn – zo rond eind december – is het meer eerder groen, maar zeker niet minder mooi. Ik was in eerste instantie bij aankomst wat teleurgesteld.

Maar tijdens de wandeling zie je het meer steeds veranderen van kleur. Het meer heeft een soort melkgroenige kleur met daaromheen oranje zand, gras en bladeren. Een heel mooi contrast. Daarbij was het bijna windstil waardoor we bijna elk moment van onze wandeling de bomen prachtig zagen reflecteren in het meer. 

Blauwe meer op de achtergrond van wandelaar

Wandelen rondom het Blauwe Meer

Het pad van de wandeling van zo’n 2,3 kilometer leidt je langs het meer, waar je bij elk aanzicht het meer in een andere groene tint groen ziet kleuren. Halverwege het meer (als je met de klok mee loopt) kom je ook een schommel tegen om leuke foto’s te schieten.

De wandeling spreekt eigenlijk voor zich. Je moet alleen in de gaten houden dat je vóór het tweede meer, Achterste Plas, naar rechts gaat voor het korte rondje. 

Je wandeling kun je ook verlengen door in het natuurgebied het Leggerveld of om het Achterste Plas, achter het Blauwe meer te wandelen. 

Het Blauwe Meer bezoeken

Om het Blauwe Meer te bezoeken moet je in de zomer een paar euro entree betalen bij de Kiosk. In de winter is het hier zo rustig dat je niets hoeft te betalen. Er is dan ook niemand aanwezig om geld te innen. Betalen kan trouwens alleen contant!   

Naast het zandstrand van ongeveer 300 meter, zijn er voldoende toiletten aanwezig en in de zomer kun je snacks kopen bij de Kiosk.

Kom je van ver?

Het Blauwe Meer an sich is niet de moeite waard om lang voor te rijden. Het meer kun je het beste bezoeken in combinatie met andere bezienswaardigheden in Drenthe, zoals het Dwingelderveld. In dit natuurgebied vind je tal van wandelingen. Ook Appelscha en het Drents-Friese Wold zijn de moeite waard om te bezoeken. 

Het Blauwe Meer is perfect om te zwemmen, wandelen, afkoelen en dobberen met een bootje of supplank. Voor de kids is er een gedeelte afgezet in het water, zodat zij niet te diep kunnen gaan.

Overnachten in de buurt

Wil je meer tijd doorbrengen in Drenthe? Het Drents-Friese Wold ligt vlakbij het Blauwe Meer. Hier kun je bijvoorbeeld goed mountainbiken maar ook wandelen. Overnachten kun je bijvoorbeeld bij het ontzettend leuke Tiny Parks.

Liever dichterbij het Blauwe Meer kamperen? Bekijk dan Camping Leggelderveld aan De Vorrelvenen 11 in Dwingeloo.

Blauwe meer Drenthe adres: Blauwe Meer, 7991 TP Dwingeloo
Kosten: € 3,- in de zomer.

FAQ

Waar ligt het Blauwe Meer?

Het Blauwe Meer ligt in de provincie Drenthe vlakbij Hoogersmilde (vlakbij Assen).

Is het Blauwe Meer open?

Ja hoor, in de wintermaanden is het zelfs gratis te bezoeken. In de zomermaanden moet je entree betalen voor het bezoek aan het Blauwe Meer.

Kun je zwemmen in het Blauwe Meer?

Ja zeker! Een dagje zwemmen in het Blauwe Meer kost in de zomer maanden geld. In de winter kun je er gratis zwemmen maar dat is voor de die hards! 😉

Waar vind ik de schommel bij het Blauwe meer?

Deze kom je vanzelf tegen als je met de klok mee om het meer wandelt

Dit vind je misschien ook leuk

Drone foto van bossen
Outdoor Lifestyle

Lone Diary: van Style Spy naar Lone Drifters

Japan

Waar te verblijven Osaka: leuke wijken in Osaka

Top van Matterhorn in Zermatt dorp
WandelenZwitserland

Doen in Zermatt: Het charmantste bergdorp van Zwitserland

auberge le festival
Marokko

Hier sliepen wij in Marokko: onze favoriete accommodaties

Outdoor Lifestyle

Boardchick van april: Xandra Boersma

HardlopenKlimmen

De Garmin Instinct 2 Solar: must voor sportievelingen