Mountainbike Appelscha: de mooiste routes door het Drents-Friese Wold

Hoewel Nederland niet echt bergen heeft en ons land vooral bekend staat als zo “plat als een dubbeltje”, hebben we wel genoeg vette tracks om te mountainbiken. Zo hebben we in het Drents Friese Wold een mountainbikepark voor de beginnende en medior mountainbikers.

Er zijn 3 mountainbikeroutes in het Drents-Friese Wold bij Appelscha en Diever: groen, blauw en rood.

Tip: met de Garmin Edge 830 kun je deze routes importeren vanuit je telefoon.

De blauwe mountainbiketrack die je in het Nationaal Park kunt rijden is in totaal zo’n 16,1 kilometer lang en goed te doen als beginnende mountainbiker. In het Drents-Fries-Wold ben je niet alleen, zo kom je langs de heide waar wilde schapen wonen en rij je door het bos met de geur van denneboom. Ook kom je langs grasland en stuifzand, wat dit park een fijne rit maakt voor mountainbikers.

Mountainbike bij omgekapte bomen
Bij de blauwe route

Mountainbike route Appelscha

MountainbikerouteBlauw
Aantal kilometers16,1 km
MoeilijkheidBeginners
StartlocatieJe kunt de route starten bij:
– Parkeerplaats ‘t Groot Veen (Bosweg) bij Appelscha
– Parkeerplaats Wateren
– Parkeerplaats bij het Aekingerzand of Kale Duinen (Appelschaseweg)

De blauwe mtb route in Appelscha is gemaakt voor de mountainbikers en gaat over zowel brede als smalle paadjes (single tracks). Er zit behoorlijk wat vlak gebied in en weinig hoogteverschillen. Toch zijn er stukjes waar je wat hoogteverschil vindt en die zijn technisch iets moeilijker. Heb je nog nooit gemountainbiket, dan kan het iets te moeilijk zijn op sommige stukjes. Soms moet je wat klimmen en zijn de afdalingen wat stijl. Vooral in de weide vind je hele leuke single tracks waar je heel hard kan scheuren. Dat is toch wel ons favoriete stuk.

Blauwe route over de heide

De groene route

MountainbikerouteGroen
Aantal kilometers23 km
MoeilijkheidMediator/Gevorderd
StartlocatieJe kunt de route starten bij:
– Parkeerplaats de Hoekenbrink, Bosweg, 7981 LE in Diever
– Parkeerplaats op de Bosweg, 9423 TA in Hoogersmilde
– Parkeerplaats Camping de Reeënwissel, Bosweg 23, 9423 TA in Hoogersmilde
Op de startplaatsen vind je een duidelijk informatiebord.
GPS track

Is de route door Appelscha niet uitgebreid genoeg voor je? Je kunt de mountainbikeroute ook uitbreiden naar Diever/Hoogersmilde in de provincie Drenthe. In totaal kun je 23 kilometer mountainbiken als je Diever en Hoogersmilde meepakt en dan ben je wel wat uurtjes zoet. De laatstgenoemde route is een stuk moeilijker en daarom ideaal als de MTB-route in Appelscha iets te makkelijk voor je is.

Deze mountainbikeroute is speciaal gemaakt voor mountainbikers en voert dan ook vooral over singletracks. Ondanks dat het hier om een vrij vlak gebied gaat vind je in de route verrassend veel hoogteverschil. 

De uitgezette routes zijn prima te rijden door iedere mountainbiker al zal je als beginner misschien een keer van de fiets af moeten bij een van de steile klimmetjes.

De rode route

MountainbikerouteRood
Aantal kilometers4,4 km
MoeilijkheidMediator/Gevorderd
StartlocatieJe kunt de route starten op de Boerestreek in Appelscha naast Fietsservice Kramer.

De rode route is vrij technisch en uitdagender dan de blauwe. Je rijdt voornamelijk door het bos en moet flink wat beenspieren hebben om de te klimmen na afdalingen. Desondanks is het een leuke route waar je flink aan je techniek kan oefenen.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de 17 km lange, blauwe route van Appelscha. Er ontstaat dan een route met een totale lengte van ruim 21 kilometer.

Mooi single tracks van de rode route

Markeringen mountainbikeroute Appelscha

Sommigen vinden de bewegwijzering wat slecht te vinden. De routes zijn gemarkeerd met houten palen met in het blauw het bekende driehoekje met daaronder 2 rondjes. Wij konden de routes vrij goed vinden. Yes, soms ga je snel en rij je er zo voorbij, maar het is wel vrij duidelijk als je een weg oversteekt dat je het bordje moet zoeken.

Ben je (beginnende) mountainbiker en woon je in de provincies Drenthe, Groningen of zuid Friesland? Dan is deze mountainbikeroute zeker een mooie optie!

Uitrusten bij brouwerij Maallust

Ben je helemaal kapot van het mountainbiken en wil je bijkomen met een biertje? Op een kwartiertje rijden van Appelscha ligt brouwerij Maallust. Bij Maallust kun je even bijkomen met je biertje op het gezellige terras of binnen, met natuurlijk met de biertjes van Maallust. Er is ook een kaart voor de lunch of borrel.

Uitrusten bij de Jongens van Outdoor

Liever iets minder ver rijden (dan brouwerij Maallust) om uit te rusten? Onlangs waren we weer bij het Drents-Friese Wold en ontdekten we de Jongens van Outdoor. Alleen al de naam is leuk, maar je kunt hier ook fijn zitten op het terras en bijzondere biertjes drinken op het terras. Hapjes of een lunch zijn ook aanwezig.

Mountainbike huren in Appelscha

Heb je geen eigen mountainbike? Huur dan je mountainbike in Appelscha bij Kramer Fietsservice. Het huren van een mountainbike kan al voor € 12,50 voor een hele dag (check de website voor actuele prijzen).

Je kunt ook een mountainbike bij Kramer huren voor een hele week. Dat kan voor € 62,50.

Handige tips