Tips voor de Preikestolen wandeling in Noorwegen


604 meter boven het Lysefjord torent Preikestolen uit boven de Noorse fjorden. Deze imposante rotsformatie, die zijn naam dankt aan zijn gelijkenis met een preekstoel, biedt een adembenemend uitzicht op de diepe kloof en de grillige bergen in de omgeving. De tocht naar Preikestolen is een uitdaging, maar de beloning is groot. De wandeling is 8 kilometer lang en duurt ongeveer 2,5 uur, waarbij je een hoogteverschil van 330 meter overbrugt. De wandeling naar Preikestolen is een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten. Het is een uitdaging, maar de beloning is groot. Als je in Noorwegen bent, is een bezoek aan Preikestolen een absolute must. Hier zijn enkele tips voor een succesvolle wandeling naar Preikestolen.

Preikestolen, een populaire wandeling

Preikestolen is met zo’n 300.000 wandelaars per jaar de populairste wandeling van Noorwegen. De Preikestolen (ook wel preekstoel in het Nederlands) is een klif op 605 meter boven het Lysefjord. Gek genoeg is de bovenkant van dit plateau vierkant en plat. Van bovenaf lijkt het plateau met een mes te zijn afgesneden. Deze scheur is ook onder op deze foto te zien.

Facts van de Preikestolenwandeling

  • Afstand: 8,8 km
  • Benodigde tijd: 3-4 uur
  • Totale stijging: 460 m / 1500 ft
  • Soort wandeling: Heen en terug

Wandelen naar Preikestolen

De uitdagende 8 kilometer lange wandeling naar Preikestolen begint aan de berghut Preikestolen Fjellstue. Veel wandelaars rekenen op zo’n vijf uur voor de heen- en terugreis.

Deze bijzondere formatie en het uitzicht vanaf het platform zorgt ervoor dat je prachtig uitzicht hebt over het meer en de fjorden.

Beste periode voor de Preikestolen

Het officiële wandelseizoen voor Preikestolen is van mei tot oktober. Buiten deze periode is het gebied door sneeuw en ijs lastiger begaanbaar en is het raadzaam om met een gids mee te gaan. Speciale uitrusting, zoals hoofdlampen, stijgijzers en een gids, kun je in de regio huren.

Wandelen met een gids

Van april tot oktober kun je mee met een betrouwbare begeleide tocht, die je de mooiste plekjes van de route laat zien.Hoewel je de wandeling prima zelf kunt maken is een gids voor de Preikestolenwandeling ook in te huren. Een gids weet weet veel over de omgeving en uiteraard hoef je dan niet zelf naar de route te zoeken.

Ook handig: de gids haalt je op vanaf Stavanger en brengt je daar ook weer naartoe. Je kunt een Preikestolen tour met gids boeken via hét outdoorplatform voor avonturiers: Manawa.

Tips voor de Preikestolen hike

Zorg dat je fit genoeg bent

De hike naar Preikestolen wordt onderschat. Niet alleen in de zwaarheid van de wandeling, maar ook in kleding. Ten eerste is het geen walk through the park. Je moet rekening houden met een wandeling waar je toch zo’n 4 uur over doet (heen en terug). Als je veel stopt om foto’s te maken, te lunchen of als je niet fit genoeg bent, dan zul je er langer over doen. Ben je niet fit genoeg, begin dan niet aan de wandeling. 

Draag wandelkleding 

Het weer in Noorwegen kan snel omslaan, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn. Draag geschikte wandelkleding, zoals regenkleding, laagjes en neem handschoenen mee, afhankelijk van het seizoen. Goede wandelschoenen zijn ook essentieel, zoals trailrunningschoenen (wij zijn er fan van)!

Neem genoeg eten en drinken mee

Goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle wandeling naar Preikestolen. Zorg ervoor dat je van tevoren goed eet en voldoende eten en water meeneemt. Het weer in Noorwegen kan snel omslaan, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn op alle weersomstandigheden.

Tot slot is een ehbo-kit ook geen overbodige luxe. Zorg dat je een mini ehbo kit bij je hebt met (blaar)pleistersMocht je onverhoopt vallen dan heb je in ieder geval wat pleisters bij je. 

Nog meer tips nodig voor een lange wandeling? Bekijk dan onze tips voor de beginnende hiker (ook als je geen beginner bent, zijn de tips handig!).

Neem een wandelkaart mee

Wil je meer informatie over de wandelroutes en trektochten in Noorwegen, bekijk dan de wandelkaarten en wandelgidsen bij De Zwerver.

Overnachten rondom Preikestolen

De dichtstbijzijnde overnachtingsplekken zijn Preikestolen Basecamp (hotels en kamperen) en Camping Preikestolen camping AS, vlakbij de wandeling aan de weg die naar de Preikestolen parkeerplaats loopt.

Hikers Camp is onderdeel van Preikestolen Basecamp en is een duurzame camping met een tuin en uitzicht op het meer in Jørpeland. Er is een open haard in de openlucht en je kunt gebruikmaken van gratis WiFi, gratis privéparkeergelegenheid en een laadstation voor elektrische voertuigen. Preikestolen Basecamp heeft erg goede reviews en ligt op loopafstand van de start van de Preikestolen wandeling. Het is daarom zeker de moeite waard om te overwegen.

Aan de weg van de Preikestolen parkeerplaats richting Ryfylkevegen zie je veel mensen wildkamperen. Je kunt ook overnachten in Stavanger vanwaar je met de boot naar het Lysefjord kunt varen.

FAQ

Hoe hoog is de Preikestolen

De Preikestolen of Pulpit Rock (letterlijk: de Preekstoel) is een 604 meter hoge klif die steil boven het Lysefjord uitsteekt. Het plateau is ongeveer 25 meter breed en 25 meter lang.

Waar ligt Preikestolen

Preikestolen is gelegen in de Noorse gemeente Sandnes in de provincie Rogaland.

Kan je met de auto naar Preikestolen

Nee, je moet er zelf naartoe wandelen.