Tips voor het kopen van duurzame wandelkleding

Op Lone Drifters vinden we duurzaam reizen heel belangrijk. Zo hebben we al 2 jaar niet mee gevlogen en gaan we het liefst met de trein of auto naar onze reisbestemming. Maar ook op de bestemming staat duurzaamheid hoog in het vaandel. We kiezen lokale restaurants en we wandelen graag op de plaats van bestemming. En ook onze wandelkleding willen we zo duurzaam mogelijk. Waar je op let bij het kopen van duurzame wandelkleding leggen we voor je uit.

1. Koop duurzame merken

We zullen vast niet de eersten zijn die toegeven dat nieuwe (outdoor)kleding kopen niet altijd goed is. De meeste outdoor winkels proberen je slim nieuwe aankopen te laten doen.

En weet je wat? Als wandelaar wil je de wandelkleding met de nieuwste foefjes, maar over het algemeen zijn nieuwe modellen niet veel anders dan hun voorgangers.

En als je dan toch graag nieuwe outdoorkleding wilt? Koop dan kwaliteit.

Natuurlijk zijn niet alle outdoormerken perse slecht om te kopen. Sommigen, zoals Patagonia, Black Diamond, The North Face, Arc’teryx en Eddie Bauer, nemen drastische maatregelen om duurzamer te worden.

Let op goede merken

Elk jaar oefent Patagonië, misschien wel het meest duurzame grote bedrijf ter wereld, steeds meer controle uit over hun supply chain (het gebruik en de herkomst van hun materialen).

2.Koop tweedehandse wandelkleding

Gebruikte wandelkleding en gear is altijd duurzamer. Er zijn genoeg plekken en websites waar je een tweedehands outfitje kan scoren: Marktplaats, fora en de app Vinted is ook een goede tip.

Tweedehandse producten die goed zijn behandeld schelen bovendien ook nog eens in de portemonnee en jij zorgt ervoor dat het niet in de prullenbak beland.

Ga je bijvoorbeeld op outdoorvakantie naar Canada, Nieuw-Zeeland of Amerika? Dan zijn er genoeg tweedehandswinkels op de bestemming die outdoormerken verkopen. Zo kochten wij in Nieuw-Zeeland vaak tweedehands wandelkleding en spullen voor in de camper. Gebruikte gear is altijd duurzamer.

Het is nooit de moeite waard iets te kopen om het kopen. En dit is iets wat ik mezelf een aantal jaren geleden heb moeten leren en wat mij heel goed af gaat toen ik beter wilde sparen zodat ik op wereldreis kon.

Niet voor niets zie je mij op Instagram regelmatig in dezelfde rode Gore-Tex jas. Het is beter om doelgericht producten te kopen die lang meegaan. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor de wereld. Er bestaat al genoeg kleding.

Rode Gore Tex Pro jas

En tot slot nog 2 tips die niet perse met je wandelkleding te maken hebben maar wel met duurzaam wandelen.

3. Verpak je voedsel duurzaam

Verpak je voedsel in afbreekbaar plastic of een roestvrijstalen container. Met een eigen container kun je zelfs de deksel erop doen om je eten te bewaren als je vol zit. Plus het lekt niet in je tas.

Tip voor een roestvrijstalen container is bijvoorbeeld de Feco lunchbox, maar er zijn genoeg andere webshops waar ze duurzame lunchboxen verkopen (liefst niet van plastic, niet alleen vanwege het milieu, maar ook vanwege BPA)

4. Leave no Trace

En last but no least: leave no trace. Het lijkt een open deur, maar dat is het niet voor iedereen. Je wilt net even een foto van een eekhoorn maken, maar je hebt geen zoomlens. Je stapt daarom van de trail af en loopt een paar meter over kwetsbare grond.

Afval in Hawaii

Op sommige locaties mogen we allang blij zijn dat we er mogen wandelen en dat er een pad is aangelegd. Respecteer daarom de regels en bescherm de natuur, anderen en wees een goed voorbeeld.

Blijf op de trail, vooral als dat wordt aangegeven. Op sommige plekken is het ecosysteem erg breekbaar en duurt het lang voordat iets weer is aangegroeid.

Gooi je voedsel altijd weg in prullenbakken. Niet aanwezig? Zorg er dan voor dat je het afval in je tas bewaart tot je een prullenbak vindt.

Moet je naar het toilet? Plassen in het openbaar is OK. Wat doe je nu met het vuile toiletpapier? Zorg voor een ritssluitingszak voor je afval en neem het mee in je rugtas. Gooi toiletpapier niet weg in de wildernis. Het breekt niet zo snel biologisch af en laat in ieder geval een rotzooi achter als het regent of als het waait. Begraaf, verbrand of verstop het ook niet onder stenen.

Is er een ban op vuur maken? Doe dat dan niet. Vooral als je gaat hiken in Amerika en Canada zie je vaak een waarschuwingsbord waar de gradatie van bosbranden wordt aangegeven.

Meer lezen over duurzaam reizen?

Scroll naar boven