Wat te doen in Bergen Noorwegen

bryggen, gekleurde huisjes in Noorwegen
Last updated:

Bergen is een leuke stop tijdens je rondreis door Noorwegen en een leuke afwisseling van natuur en stad. Er hangt een fijne sfeer en je kunt veel leuke dingen doen zoals de trein naar de top nemen voor een prachtig uitzicht, vis eten of de gekleurde huizen bewonderen. Ontdek op Lone Drifters wat te doen in Bergen.

Over Bergen Noorwegen

In de gemeente Hordaland in Noorwegen, vind je Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen. Dit plaatsje ligt tussen zeven bergen, vandaar de naam Bergen, en wordt vaak als startpunt van een rondreis door de Noorse fjorden, bergen en gletsjers gebruikt. Ook leggen hier veel cruiseschepen aan en staat de stad op menig programma van rondreis organisaties. Het is dus een druk bezochte en vrij toeristische stad.

Tips voor Bergen, Noorwegen

1# Neem de kabelbaan voor een uitzicht over de haven en Bergen

Een van de tofste dingen te doen in Bergen is dan ook de kabelbaan ( Fløybanen) te nemen naar het uitzichtspunt over Bergen, bovenop de berg Fløyen.

Hoewel het uitzicht over Bergen en de haven heel mooi is, kan het hier heel druk zijn. Geen zin in die drukte? Neem dan de kabelbaan naar de hoogste top van Bergen; mount Ulriken. Deze is veel minder druk!

Kaartjes voor de kabelbaan koop je bij het Tourist Information Center, aan de overkant van het water tegenover Bryggen. Je neemt dan de bus of auto naar Ulriksbanen. Meer tijd? Hike dan naar Mount Ulriken.

2# Eet vis op de vismarkt

Een andere must do in Bergen is een bezoek aan vismarkt Fisketorget. Nou heb ik zelf niks met vissen (vissenfobie, erg handig als surfster), maar Noorwegen staat bekend om zijn verse vis. Een wandeling over de markt is dan ook een must. Verser dan op de vismarkt van Bergen ga je de vis niet krijgen, wordt er gezegd.

De markt in Bergen Noorwegen is niet zo groot voor je het weet ben je er ook zo weer uit. Als je niet van plan bent hier te eten is het leuk om de markt te zien, maar verder vonden qij het niet veel specialer dan andere markten. Ik las ook dat je bij Fisketorge rendierhotdog kunt krijgen. Nou eet ik zelf bijna geen vlees meer, dus ik ben benieuwd hoe het smaakt (laat vooral een reactie achter als je dit met anderen wilt delen).

Eenmaal door de vismarkt loop je eigenlijk al tegen de bekende gekleurde huizen van Bergen aan. En dat is is gelijk de volgende tip.

3# Struin langs de gekleurde huizen van Bryggen

Wist je dat de bekende foto van de gekleurde huisjes aan het water in Bergen zijn gemaakt? Deze huizen bewonderen is wel een van de dingen die je moet doen in Bergen. Deze gekleurde handelshuizen aan de kade van Bergen in de wijk Bryggen zijn een must see ook al is het waarschijnlijk het toeristische stuk van de stad.

Loop door de smalle steegjes en koop je souverniers voor thuis. In de vele winkeltjes vind je messen, regenjassen, rendier en trollensouveniers. Het barst hier van de toeristen die meer geinteresseerd zijn in de souvenierwinkeltjes en selfies dan echt het historische deel van Bergen. Maar goed, ieder zijn ding.

Dit stukje Bergen is UNESCO werelderfgoed en daarom zeker de moeite waard om te bezoeken.

4# Struin door Korskirken

Loop na Bryggen door naar Korskirken. Korskirken is een kruisvormige kerk in Bergen. Het ligt dicht bij de vismarkt en dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw. De kerk had oorspronkelijk twee torens, waarvan er één in de 16e eeuw door brand werd verwoest en nooit werd herbouwd.

In de buurt van de Korskirken vind je veel leuke straatjes zoals de Kong Oscars gate. Hier vind je veel leuke koffietentjes en winkeltjes. Wil je een koffiestop maken? Doe dat dan bij Vågal. Behalve lekkere taartjes en koffie heeft dit tentje een leuk vintage-inspired interieur waar je fijn kunt zitten.

Extra koffietip: Een goede kop koffie drink je trouwens ook in het leuke reiswinkeltje / koffietentje Chillout TravelCentre, waar je ook leuke reisartikelen en -boeken vindt.

#5 Relax in Byparken

Wil je even tot rust komen (niet dat dat elder niet kan in Noorwegen :)), dan kun je dat in het park Byparken doen, vlakbij het winkelcentrum van Bergen. Dit park geeft mooi uitzicht op Mount Ulriken en heeft een enorme achthoekige vijver met een fontein.

#6 Maak een boottocht door de fjorden

Wat eigenlijk ook niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Noorwegen, is een fjordenboottocht. Geniet van een ongeëvenaard perspectief op het fjordlandschap van de omliggende regio.

Verken de diverse en unieke eilanden en de kleurrijke huizen van het Oslofjord tijdens een 2 uur durende bottocht zoals deze activiteit hieronder. Ontdek het mooie landschap, indrukwekkende stadsgezichten en de prachtige heuvels rond Oslo. Maak onderweg prachtige foto’s.

#7 Pak de trein naar Flåm

Reis je met de trein? Of wil je vanuit Bergen een ritje maken naar de bergen?

Bergen is ook het start- of eindstation van de op één na mooiste treinrit van Noorwegen: de Flåmspoorlijn. Deze lijn loopt tussen Bergen en Oslo. B

Overnachten in Bergen?

Bergen heeft voldoende opties om te overnachten. Wij sliepen zelf in een tent, iets buiten Bergen op de camping Lone Camping AS (it’s in a name ;-)). Zoek je een hotel in Bergen? Wij sliepen zelf niet in een hotel maar de volgende hotels hebben op Booking goede reviews: Luxury Art Penthouse, 2 Døtre Apartments en Hotel Norge by Scandic.

P.s. parkeren in Bergen is duur en ik las op diverse websites dat als je een plekje vindt, deze plek waarschijnlijk niet voor niets vrij is. Wij parkeerden zelf in een van de parkeergarages, op loopafstand van de vismarkt, het vvv-kantoor en Bryggen. Dat kost je ongeveer €13 voor 2-4 uur.

Meer Noorwegen

Bezoek je Bergen tijdens een roadtrip door Noorwegen en ben je bezig met de voorbereiding van je reis door Noorwegen? Bekijk dan ook onze route door Zuid-Noorwegen. Van plan te gaan hiken? Lees onze uitgebreide guide over je voorbereiding van de beroemde Trolltunga wandeling.