nikon d610 reisblog
Photo Lone Drifters

Welke type camera neem je mee op reis? Een overzicht van goede fotocamera’s op reis

In dit artikel bespreken we welke type camera’s handig zijn voor op reis/reisfotografie. Vakantiefoto’s, reisgidsen, waterflessen. Fotografie is een belangrijk onderdeel van deze blog en ook een uit de hand gelopen hobby. We gingen de afgelopen jaren van een simpele point & click camera over naar een spiegelreflex. En tegenwoordig gaat er ook een systeemcamera mee, voor licht bepakt reizen.

1. Beste kwaliteit foto’s op reis: een spiegelreflex

Een spiegelreflexcamera is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Reisfotografen werken meestal met een spiegelreflex. Ook wij fotograferen nu zo’n 6 jaar met een Nikon spiegelreflex. We begonnen met de Nikon D3100, een fijn instapmodel van Nikon en makkelijk te bedienen als je over gaat naar een spiegelreflexcamera. Inmiddels ben ik overgestapt op de Nikon D610.

Lees ook: dit zit er in onze cameratas

2. Beste camera voor reisfotografie: systeemcamera

Ik kan mij voorstellen dat je helemaal geen zin hebt om met zo’n grote camera op pad te gaan. De populariteit voor systeemcamera’s op reis neemt namelijk ook steeds meer toe. Zelfs voor professionele fotografen.

De beste compact camera voor op reis? Een camera van =Sony doet het wat dat betreft erg goed onder de reisfotografen en Youtubers. Zij zien Sony als beste merk voor een systeemcamera op reis. De nieuwe modellen van Sony zijn erg goed, maar ook behoorlijk prijzig.

Zoek je een instapmodel, dan raden wij de Sony A6000 aan. Zo heb ik ook een betaalbare systeemcamera als ik geen zin heb om mijn spiegelreflexcamera mee te nemen: de Sony A6000.

Bekijk onze review van de Sony A6000
Bekijk onze review van de Nikon Z6

3. Beste lenzen voor op reis

24 -70 mm lens: beste allround lens

Daarnaast schieten we nog vaak met een kitlens van 24-70 mm (3,5 G). Dit type lens is een van de beste lenzen voor op reis omdat je er bijna elke situatie mee kan schieten. De lens is niet al te duur en perfect als instapper. Deze lens heeft echte een f-waarde van 3,5.

Bekijk deze lens op Coolblue

Foto met een 24-70mm

4. Je mobiel als camera

Tegenwoordig kun je met de camera van je telefoon net zo goed mooie foto’s maken. En als je geen zin hebt om een grote camera mee te nemen, maar wel herinneringen wilt schieten, dan is een smartphone een hele goede keuze. Ik heb hele goede camera’s in mijn smartphone. Een goede camera is wel een vereiste als ik een nieuwe telefoon zoek.

Zo maak ik veel foto’s die je ziet op deze blog en Instagram (vooral de stories) ook met mijn smartphone.

Bekijk ook deze tips om betere foto’s te schieten met je telefoon.

5. Een drone voor op reis

Een ultieme reiscamera is natuurlijk een drone. Deze camera’s zijn niet goedkoop, maar je maakt er wel unieke foto’s en video’s mee.

De DJI Mavic Pro is hiervoor een prima drone dat gemakkelijk mee te nemen is op reis. Zoek je een lichtere drone, dan ik de Mavic Air Pro ook aanraden. Bekijk drones op Coolblue

6. Camera-accessories

Cameratas voor op reis

Een cameratas voor op reis is een must als je dure fotografiespullen meeneemt. In een cameratas zit namelijk speciale vakjes voor je lensen en camera met extra bescherming. Zo had ik op wereldreis geen speciale cameratas mee en brak het glas in mijn camera, zonde! Gelukkig kon ik deze in Bangkok laten repareren. Vervolgens liep ik met een extra laag kleding in de tas rond en was ik super voorzichtig. Eenmaal thuis van deze wereldreis nam ik gelijk een cameratas. Ik heb tegenwoordig deze cameratas van Thule.

Bekijk de review van de Thule Covert

Fotobewerkingssoftware: Lightroom

Ik ben zelf enorme fan van fotobewerkingssoftware Lightroom. Alle foto’s die ik in Raw schiet (en soms ook in JPG) bewerk ik in Lightroom. Met Lightroom kun je net even wat meer detail in de lucht geven of de foto bewerken in je eigen stijl.

Uitzicht op de zee hawaii

Polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter verhoog je het contrast maar ook de intensiteit van de kleuren van je foto’s. Daarnaast gebruik ik een polarisatiefilter om reflecties in het water op te heffen. Ik hoef namelijk niet altijd de reflectie in het raam of water te hebben. Soms wil je de diepte van het water zien, bijvoorbeeld als er iets mooi onder water te zien is. Ik gebruik sinds vorig jaar de Hoya filters omdat deze redelijk betaalbaar zijn als je net begint met een polarisatiefilter. Door aan de voorste ring te draaien bepaal je het gewenste effect. Let er wel op dat je de juiste filter voor je lens gebruikt! Bekijk polarisatiefilter

Zonder polarisatiefilter, duidelijke reflectie in het zwembad
Met polarisatiefilter, geen reflectie in het zwembad

Meer lezen?