EOFT: hét filmevenement voor buitensportliefhebbers in Europa

Stel je voor: een avond vol adrenaline, spanning en avontuur, allemaal vanuit het comfort van je stoel. Dit is de European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.), hét filmevenement voor buitensportliefhebbers in Europa. Al zeventien jaar lang brengt deze tour een ongeëvenaarde mix van outdoor sport- en avonturenfilms naar het grote scherm.

Wat te verwachten tijdens het EOFT?

Het festival is een unieke ervaring waarbij ik mezelf altijd weer in de scene waan. Alsof je zelf deelneemt aan de meest spectaculaire avonturen. Gedurende ongeveer 2,5 tot 3 uur krijg je een filmprogramma voorgeschoteld dat je op het puntje van je stoel houdt. Het programma van 2023 staat weer bomvol avontuurlijke films die ik hieronder kort bespreek.

Summits in the sky

Het team rondom de Franse paraglider Antoine Girard zet koers naar de Karakorum in Pakistan. Een ontzettend mooie setting om Antoine naar een nieuw paragliding-hoogterecord te zien gaan. De geluiden en muziek zorgen ervoor dat je meeleeft met Antoine als hij steeds hoger gaat, waarin zuurstof steeds in mindere mate aanwezig is. En elk moment dat hij hoger gaat denk je ook weer “Hoe dan?”!.

Triple Edge

De twee berggidsen en alpinisten Michi Wohlleben en Lukas Hinterberger willen de drie toppen van de Salbitschijen voor het eerst in de winter beklimmen. De beelden zijn spectaculair. Ze beklimmen smalle pieken waarvan je denkt: hoe dan? Ze zijn in totaal 45 uur op de berg, en het is er erg koud. Onderweg komen ze nog uitdagingen tegen: een deel van de berg is bevroren, en ze moeten een stuk oversteken met kans op een lawine. Voor meer spanning moet je zelf dit avontuur op bijna 3.000 meter hoogte zien.

Van Alaska naar Tierra del Fuego fietsen, alpiene klimmen, en mountainbiken. Elke EOFT-ervaring duurt zo’n tweeënhalf tot drie uur, een avondvullend avontuur. Laat je inspireren, mis het niet.

Shifting

Shifting is een korte docu waardoor je gewoon weer zin hebt om te gaan snowboarden. Heerlijk dromen bij de snowboarder Camille Armand, die bekend is vanwege zijn kunstige en snelle stijl. In zijn thuisstad Chamonix rijdt hij zonder concurrentie. Voor de docu snowboard hij in de Noorse Lyngenalpen.

The Great Traverse

In het noorden van Alaska, aan de rand van de Arctische Oceaan, begonnen Sophie Planque en Jérémy Vaugeois aan hun droomreis. Ze zouden van Alaska naar Vuurland fietsen, in het zuiden van Zuid-Amerika, een afstand van meer dan 28.000 kilometer.

Gedurende hun tweeënhalf jaar durende reis fotografeerde Sophie niet alleen de meest adembenemende landschappen van Noord-, Zuid- en Midden-Amerika, maar ook de ontmoetingen met allerlei uiteenlopende bewoners, die zij en Jérémy onderweg tegenkwamen.

De reis was niet altijd gemakkelijk. Ze hadden te maken met slecht weer, technische problemen en een ongeluk. Maar ze gaven nooit op en bleven ondanks alles genieten van hun avontuur.

Na tweeënhalf jaar kwamen ze eindelijk aan in Vuurland. Ze waren moe, maar ook voldaan. Ze hadden niet alleen twee indrukwekkende continenten en hun bewoners leren kennen, maar ook zichzelf beter leren kennen.

972 BREAKDOWNS

Het verhaal Johannes, Elisabeth, Efy, Anne en Kaupo is wel heel bijzonder en komische en zeker een favoriete docu van ons op het festival. De studenten hebben net de kunstacademie afgerond en willen nu iets van de wereld zien, vreemde culturen beleven en nieuwe indrukken opdoen.

Ze gaan op weg naar New York op vier Russische Ural-motorfietsen met zijspan. Van Halle (Saale) gaan ze via Oost-Europa, Kazachstan en Mongolië naar het Hoge Noorden van Rusland. Via de Beringstraat komen ze in Amerika.

Maar voor het zover is, moeten ze veel pechgevallen oplossen, want hun motorfietsen zijn oud en onbetrouwbaar. Het laat je af en toe lachen en zien welke bizarre wegen ze onderweg tegenkomen en hoelang ze die weten te trotseren.

The Nine Wheels

Emric (10) en Raoul (13) Schneeberger kennen wonen met hun ouders Toni en Laetitia blin een grote camper en blijven nooit lang op een plek. Het gezin reist van plek naar plen waardoor Emric en Raoul bijna elk Bike-Park in Europa kennen. Dit doen zij sinds het gezin weet dat Laetitia leidt aan een progressieve zenuwziekte en in toenemende mate motorische beperkingen heeft. De docu laat zien dat je ook met een ziekte nog veel kan en hoeveel doorzettingsvermogen Laetitia heeft. Bijzonder!

Waar worden de EFOT festivals gehouden

Het festival vindt plaats op verschillende data in verschillende steden in Europa. Het festival begint op 24 oktober en eindigt op 22 januari 2024. Check hier in welke stad je dit festival kunt meemaken.

Wij zijn er natuurlijk ook bij in Groningen! See you there?