HOKA Tecton 2 X: de schoen die je trailruns leuker maakt

De HOKA Tecton 2 X is een trailschoen voor uitdagende routes. De grove slijtzool biedt goede grip op ruig terrein, zoals steile beklimmingen en losliggende keien. Ideaal voor thuis op onverhard terrein en voor langere afstanden tijdens wedstrijden. Ik heb de schoen de afgelopen 2 maanden getest en ben erg tevreden. Waarom? Lees snel verder!

Hoka Tecton X2 schoen zijkant

De HOKA Tecton 2 X: een trailrunningschoen die je je gewicht laat vergeten

Wanneer je de HOKA Tecton 2 X aantrekt, voel je meteen dat deze schoen anders is dan andere trailrunning schoenen. Hij is zo licht dat je het gevoel hebt alsof je op een wolk loopt.

De schoen heeft een carbonplaat die zorgt voor extra veerkracht en ondersteuning. Dit maakt het gemakkelijker om op te snelheid te komen en je tempo te behouden op ruw terrein. Met gemak rende ik mijn Stravasegment 50 seconden sneller op deze schoenen. Ik moest wel stoppen, maar dat kwam niet door de schoen, maar door mijn conditie.

Of je nu een korte trailrun doet of een lange tocht door de bergen, de HOKA Tecton 2 X is de perfecte schoen voor je.

Materiaal van de schoen

Het bovenwerk van de schoen is gemaakt van Matryx®, een lichtgewicht en ademend materiaal dat ook waterafstotend is. De slijtzool is gemaakt van Vibram® LiteBase Megagrip met Traction Lug. Deze combinatie zorgt voor goede grip op zowel natte als droge ondergronden. Matryx helpt je voeten droog en comfortabel te houden, zelfs in natte omstandigheden. Ik heb de schoenen regelmatig in de regen gedragen, zonder dat mijn voeten nat werden. Dit is een groot pluspunt, zeker in een jaar als 2023, dat een van de natste jaren ooit was.

Het Matryx mesh zorgt ook voor een goede pasvorm en comfort. Het materiaal van de lip was even wennen, maar ik vind het nu erg prettig.

Een groot pluspunt is dat de veters niet los gaan. Dit is erg handig, want ik heb het meer dan eens meegemaakt bij mijn vorige trailrunschoenen dat de veters los gingen tijdens een run.

Verbeteringen ten opzicht van zijn voorganger

Hier is een korte samenvatting van de verschillen tussen de TECTON X2 en de TECTON X:

De TECTON X2 is dus een verbeterde versie van de TECTON X. De TECTON X2 is lichter dan de TECTON X, waardoor hij gemakkelijker te dragen is. En dit nieuwe model geeft meer energie terug bij elke stap. Bovendien is de TECTON X2 net als zijn voorganger, gemaakt van duurzamere materialen, wat goed is voor het milieu. Het bovenwerk van de HOKA Tecton 2 X is gemaakt van Matryx, een lichtgewicht, ademend en slijtvast materiaal dat ook goede ondersteuning biedt. De nieuwe vetering geeft de voorvoet meer ruimte, wat voor meer comfort en flexibiliteit zorgt.

Conclusie:

De HOKA Tecton 2 X is een uitstekende trailrunningschoen voor runners die op zoek zijn naar een lichte, comfortabele en ondersteunende schoen die geschikt is voor uitdagende routes. De carbonplaat in de HOKA Tecton 2 X is een van de belangrijkste kenmerken van de schoen. Deze plaat zorgt voor een goede veerkracht en ondersteuning, waardoor je gemakkelijker kunt versnellen en je tempo kunt behouden.

Mijn ervaring

Ik heb de HOKA Tecton 2 X vooral op vlakke stukken getest. Op deze stukken voel je de veerkracht van de schoen erg goed. De pasvorm is goed, ook met een hogere hiel. Ik heb nog niet ervaren hoe de schoen het op hele stejle stukken doet omdat ik simpelweg nog niet op reis ben geweest.

Op vlakke stukken is de HOKA Tecton 2 X een geweldige schoen om mee te rennen. De carbonplaat zorgt voor een goede veerkracht, waardoor je gemakkelijker kunt versnellen en je tempo kunt behouden. De schoen is ook erg comfortabel, met een goed ademend bovenwerk en een ondersteunende pasvorm.

Hier zijn nog een paar dingen die je moet weten over de TECTON.

Je kunt de schoen onder andere kopen op de officiële website van Hoka. De schoen is verkrijgbaar in 4 vrolijke kleuren (en zowel voor mannen als vrouwen. De Hoka Tecton X2 is ook verkrijgbaar bij hardloopwinkels als All4running en Alltricks.nl

Scroll naar boven