Bezienswaardigheden Northland Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland, in het noorden, op het Noordereiland, vind je de regio Northland. Vaak wordt Northland overgeslagen door reizigers die niet veel tijd hebben. We bundelen de highlights van deze regio dan als aparte route die je door Nieuw-Zeeland kunt nemen. Maar eigenlijk vind ik het één van de mooiste gebieden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De route is ideaal omdat de bestemmingen niet ver van elkaar af liggen. En dat maakt deze regio tevens perfect om te bezoeken vanuit Auckland. Zelf deden wij er ongeveer een week over om alle mooie plekken in Northland te zien en we sliepen op verschillende campings. Ontdek de beste bezienswaardigheden van Northland, Nieuw-Zeeland.

Waipu Caves

Bij de Waipu Caves kun je gratis glow worms spotten. Gratis, want bij de bekendste glow worm cave, Waitomo, in Nieuw-Zeeland betaal je entree. Dat is dan wel een hele andere ervaring. Glow worms zijn wel een ding in Nieuw-Zeeland, want je vind ze in vele grotten over het eiland. Zelf vonden wij het hier wel redelijk druk.

Zuidereilandtip: wil je gratis glow worms zien en met niemand anders een grot delen? Èn ga je naar het Zuidereiland? Dan raden we de glow worms grot bij Woodstock Glow Worm Dell aan. Deze grot vind je in de buurt van Hokitika Gorge.

Let er wel op als je de Waipu Caves bezoekt, je door het water heen moet. Goede wandelschoenen of schoenen die nat mogen worden raden we dan ook aan. En een zaklamp kan ook erg handig zijn. Als je diep in de grot bent moet je je zaklamp uitdoen en je zult dan duizenden blauwe lichtjes boven je zien. Heel vet.

Ingang van de grot

Je kunt hierna doorrijden naar Whangarei of bij de caves overnachten op de freedom campspot Waipu Cave Camp Ground.

Whangarei

De grootste stad in het Northland is Whangarei. Je vindt hier een aangenaam klimaat en een mooie haven. In deze stad kun je veel tuinen bezoeken en lekker bijkomen van het rijden. Ook kun je hier leuke restaurants vinden om te eten. Rij langs het VVV-kantoor (de I-site) voor heel veel gratis mappen van Northland.

  • In Whangarei vind je ook de Abbey Caves, een leuk alternatief voor de Waipu Caves.
  • De meest gefotografeerde watervallen van Nieuw-Zeeland zijn de 25 meter hoge Whangarei Falls waar je ook in een meertje kunt zwemmen of korte tracks kunt wandelen.

Overnachten & Kamperen

Kamperen kun je op genoeg plekken in Whangarei. Zo kun je bij het VVV-kantoor (I-site) gratis kamperen, bij de Whangarei Falls en in de stad. Wie kampeerden aan de rivier naast Reyburn House Art Gallery. Een leuk gebied om je camper neer te zetten.

Ben je op zoek naar accommodatie dan moet je Waimoana Garden Bed and Breakfast een opzoeken. Hier slaap je in een mooie accommodatie met gratis WiFi en prachtige groene tuin in de stad Whangarei.

Tip: reis je vanuit Whangarei via Highway 1 naar het noorden, dan kom je langs Kawakawa. Moet je naar het toilet? Dan is hier je kans om de openbare toiletten te zien die zijn ontworpen door de internationaal bekende kunstenaar Friedensreich Hundertwasser.

Tutukaka-kust: de mooiste baaien

Heb je ooit gehoord van Tutukaka? Dit is de thuisbasis van twee van de beste stranden van Nieuw-Zeeland; Matapouri Bay en Whale Bay. Deze schilderachtige kust ligt tussen Whangarei en de Bay of Islands. Okay, je moet er een klein stukje voor omrijden, maar het is absoluut de moeite waard.

Matapouri Bay: witte zandstranden

Je vindt bij Matapouri een prachtig wit zandstrand in een baai dat populair is voor vakantiehuizen.Van Matapouri is er een wandelpad via de kust naar Whale Bay met prachtig spectaculair uitzicht op de kust. Dit kleine strandstadje heeft slechts één winkel (die gelukkig vrijwel alles verkoopt) en enorm veel vakantiehuizen.

Overnachten aan de Tutukaka-kust

Wij sliepen in een van de freedom camspots aan het strand van Matapouri. Ik zag dat deze plek niet meer wordt aangeboden op de Campermate App – een handige app om campings in Nieuw-Zeeland te vinden- dus ik weet niet of je hier nog kunt kamperen. Een andere kampeeroptie om gratis te kamperen is bij Woolley’s Bay (zie Campermate App). Dat is iets verder naar het noorden rijden.

Je kunt ook een huisje huren aan de Tutukaka-kust. Bijvoorbeeld The Lighthouse Lookout met prachtig uitzicht, een zwembad en lekkere koffie. Bekijk Lighthouse Lookout prijzen en beschikbaarheid.

Mermaid Pools

Ook vind je in de buurt van Matapouri bay de de Mermaid Pools waar wij orka’s spotten. Deze plek bereik je door een korte wandeling over een steile landtong van Matapouri Bay. Helaas is het hier niet zo mooi meer, zelfs zo smerig dat de plaatselijke Maori de Mermaid Pools onder een rāhui (tijdelijk ritueel verbod) plaatsten, wat in feite betekent dat je daar niet naar binnen moet gaan. Het lijkt erop dat mensen dit nog steeds negeren.

Als we de orka’s niet spotten had ik deze plek liever niet willen bezoeken. Het ziet er zeker tof uit, maar de wandeling is vrij lastig, steil en glad.

Vanuit Auckland rijd je in 2 uur naar Whangarei en vervolgens via de kust naar de Tutukaka-kust.

Paihia & Bay of Islands

Op een uur rijden van Marapouri Bay ligt het plaatsje Paihia, de basis voor een trip naar Bay of Island.

Bay of Islands

Bay of Islands is een van de allermooiste bestemming van Nieuw-Zeeland. En je kunt deze plek het beste ontdekken met een boot vanuit Paihia. In de stad zelf vind je verschillende touroperators waarmee je een tour kunt maken.

De bootroutes vanuit Pahia nemen je mee door de blauwgroene wateren van een haven van eilanden met als hoogtepunt Hole in the Rock, een gemakkelijk bereikbare eilandtunnel die zo groot is dat er middelgrote cruiseboten doorheen kunnen.

Paihia

In Paihia zelf is ook het een en ander te doen, zo vind je er de Waitangi Treaty Grounds, een belangrijke plaats in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Hier werd namelijk het verdrag van Waitangi getekend tussen de Maori en de Europeanen.

Haruru Falls

Vlakbij Paihia liggen de Haruru Falls. Hier kun je een korte track lopen dat door een mangrovebos loopt.

Rainbow Falls

Daarna kun je doorrijden naar de Rainbow Falls, een veel mooiere waterval dan de Haruru, maar die je waarschijnlijk herinnert aan de Whangarei Falls.

Doubtless Bay

Een prachtig strand is Doubtless Bay, waar je kunt lunchen aan het strand en prachtig uitzicht hebt over de baai. Wij sliepen hier zelf met onze camper en vonden het een prachtige plek om de zon te zien ondergaan. Het is even over lastige wegen rijden met je camper en een kunst om een rechte plek te vinden, maar het absoluut waard. We raden het alleen niet aan met een grote camper.

Cape Reinga

Cape Reinga, helemaal in het noorden van Nieuw-Zeeland is een mooie plek waar je kliffen in de oceaan ziet verdwijnen, spierwitte stranden ziet afsteken tegen de Tasmanzee en deze ziet overgaan in de donkere Grote Oceaan.

Cape Reinga is het op één na noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland (de Surville Cliffs liggen iets noorderlijker). Het voelt hier ook een beetje alsof je aan het einde van de wereld bent gekomen. Vanuit Cape Reinga Lighthouse heb je een eindeloos uitzicht over zee.

Fun Fact: Reinga betekent in Maori, de taal van de oorspronkelike bewoners, ‘onderwereld’. De Maori geloven dat de geesten van de doden zich bij Cape Reinga klaarmaken voor hun reis naar Hawaiki, de plek waar de eerste Maori rond 1300 vandaan kwamen.

Te Paki Sand Dunes

Je kunt het noorderlijkste puntje in Northland niet verlaten zonder de Te Paki Sand Dunes en de 90 Mile Beach te zien. De zandduinen Te Paki zijn gigantische duinen die mooi afsteken tegen het groen van Northland. Je kunt bij de zandduinen perfect sand boarden.

Tip: Huur een board bij Ahikaa Adventures.

90 Mile Beach

90 Mile Beach is de plek van Northland. Je kunt hier met je blote voetjes door het zand lopen maar nog toffer is om met je eigen 4×4 of met een tour van Ahikaa Adventures over het eiland te scheuren. Alsof je midden in de woestijn bent beland. Het strand is – it’s in a name – 90 mijl lang.

Waipoua Forest

Het Waipoura Forest is de thuisbasis van Tane Mahuta, de grootste Kauri-boom van het land, die ongeveer 2000 jaar oud is en nog steeds groeit. Bijna 18 meter tot de eerste tak en 4,4 meter in diameter, wordt Tane Mahuta terecht ‘The Lord of the Forest‘ genoemd.

Een andere belangrijke boom in het Waipoua-bos is Te Matua Ngahere – ‘Vader van het bos’ genoemd- die naar schatting tussen 2500 en 3000 jaar oud is. Deze kauribomen zijn erg spectaculair en moet je niet overslaan tijdens je terugreis van Cape Reinga naar Auckland, Ureti Beach of Whangarei. Van alle Kauri-bossen in Nieuw-Zeeland is de Waipoua Forest aan de westkust de beroemdste.

Waipoua is het grootste overgebleven deel van het inheemse bos in Northland en is een oude groene wereld met torenhoge bomen en zeldzame vogels. De snelweg door het bos is gedenkwaardig vanwege de natuurlijke toegangspoorten die zijn gecreëerd door enorme Kauri-bomen en het omzomen van kleurrijke varens langs de rand van de weg.

De beste reistijd voor Northland

December tot en met april is de beste periode om Northland te bezoeken omdat het er lekker warm is rond deze tijd. Maar eigenlijk kun je dit gebied altijd wel bezoeken want het zal er nooit echt heel koud worden.