Mooiste hikes in Nederland in de herfst

Laatst bijgewerkt:

De herfstperiode is een van de mooiste periodes voor een wandeling in de natuur. Geniet van de kleuren, dieren en paddenstoelen. Wat zijn de mooiste gebieden voor een herfstwandeling in eigen land? Wij hebben 5 mooie wandelingen voor je op een rij gezet. En vergeet je regenlaarzen niet in te pakken, het kan hier en daar best blubberig zijn ;-)

Utrechtse Heulverug

1. Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is ideaal voor een herfstwandeling door de centrale ligging. De bomen kleuren mooi oranje en er zijn verschillende uitkijkpunten.

De Lage Vuursche is een van de beste plekken om te wandelen Voor uitzicht over het gekleurde bladeren moet je de piramide van Austerlitz ook zeker beklimmen. 

2. Veluwe

Wandelen op de Veluwe is in elk seizoen een goed plan, maar in de herfst zijn er een aantal extra redenen voor een wandeling. Zo heb je tijdens een herfstwandeling op de Veluwe goede kans op het zien van wild.

Halverwege september tot begin oktober zitten de herten in hun bronsttijd en kun je ze horen burlen, indrukwekkend! In de bronsttijd strijden de herten om de gunst van de hinden. Het imponeren van hun rivalen met lichaamskracht en bronst-roep, het burlen. Indrukwekkend om te zien!

Tip: wil je de herten zelf zien, dan kun je deze observatieplekken opzoeken voor het beste uitzichtpunt.

Heb je meer tijd om te wandelen, ga dan ook langs de dansende bomen in het Speulderbos en wandel bij Radio Kootwijk.

Wandelen Radio Kootwijk

3. De Biesbosch 

In de herfstperiode valt er altijd genoeg te zien. Paddestoelen, dieren, kleuren. Vooral vogelliefhebbers kunnen hun geluk niet op in de Biesbosch.

Zoek een uitkijkpunt op en spot vogels. Neem vooral je verrekijker mee, en als je van fotograferen houdt, ook je zoomlens. 

Rode paddestoel

4. Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Je vindt hier veel stuifzand, maar ook bossen en open heide.

In de herfst wandel je langs paddenstoelen, misschien wel reeënsporen, gekleurde bladeren en vind je op de grond beukennootjes, kastanjes en eikels.  Er valt veel te zien in dit seizoen. Vogels verzamelen zich in groepen voor de trek.

Tip: In augustus is Natuurmonumenten begonnen met wolvenexcursies vanuit bezoekerscentrum Dwingelderveld. Zo leer je de wolf beter kennen en begrijpen. Dit najaar worden mogelijk nog meer excursies gehouden. Kijk hiervoor op de website van Natuurmonumenten.

5. Loonse en Drunense Duinen

In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap, ook in de herfst.

De mooiste wandelroutes in de herfst zijn:

  • Wandelroute De Rustende Jager 2 kilometer (Het bos waar je doorloopt heeft veel open plekken, licht en ruimte en is hiermee een goed leefgebied voor deze dieren).
  • Wandelroute Historisch Plantloon 4.5 km (verschillende bomen langs de route kleuren mooi oranje. Het weiland van de Plantloon is een leef- en broedplek voor vele vogels waaronder putter. 
  • Groene Wissel 393: Loon op Zand 19 kilometer (de langste route: je loopt door de bossen rondom het uitgestrekte zandverstuivingsgebied. Een groot deel van deze route is onverhard wat de route pittig maakt.

Tip: Laat je verrassen door het weidse uitzicht over de stuifzandvlakte vanaf Uitkijkpunt Bosch & Duin.  Deze korte route gaat over een verhard pad naar een prachtig uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de grote stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen.

Leuk om te doen: de boswachter kent het gebied op zijn duimpje en vertelt je van alles over de veranderingen die je kunt zien en waarom dit allemaal juist nu, in de herfst, gebeurt.

Handig om te weten!

  • Trek stevige waterdichte schoenen of laarzen aan
  • Controleer jezelf op teken na een bezoek aan de natuur
  • Neem je verrekijker mee

Vakantiegeld binnen? Bekijk de mooiste deals bij Coolblue voor je volgende reis