Mooiste hikes in Nederland in de herfst

De herfstperiode is een van de mooiste periodes voor een wandeling in de natuur. Geniet van de kleuren van het blad en paddenstoelen verstopt tussen gevallen bladeren én spot wilde dieren. Wat zijn de mooiste gebieden voor een herfstwandeling in eigen land? Wij hebben 5 mooie wandelingen voor je op een rij gezet. En vergeet je waterdichte schoenen niet in te pakken, het kan hier en daar best blubberig zijn 😉

1. Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is prachtig voor een herfstwandeling. En door de centrale ligging is het ook nog eens goed bereikbaar vanuit de meeste plekken in Nederland. Tussen prachtige landgoederen en schattige dorpjes vind je uitgestrekte heidevelden en eindeloze bossen die in dit seizoen mooi orange kleuren. Deze bossen zijn de thuisbasis van allerlei dieren, zoals reeën, dassen, hagedissen en spechten. In de herfst is dit ook de ultieme plek om paddenstoelen te spotten, en er zijn heel wat mooie wandelroutes te ontdekken.

Bekijk welke plekken op de Utrechtse Heuvelrug de moeite waard zijn.

Utrechtse Heulverug

2. Veluwe

Wandelen op de Veluwe is in elk seizoen een goed plan, maar in de herfst zijn er extra redenen voor een wandeling. Zo heb je tijdens een herfstwandeling op de Veluwe goede kans op het zien van wild.

Halverwege september tot begin oktober zitten de herten namelijk in hun bronsttijd en kun je ze horen burlen! In de bronsttijd strijden de herten om de gunst van de hinden. Het imponeren van hun rivalen met lichaamskracht en bronst-roep, het burlen.

Tip: wil je de herten zelf zien, dan kun je deze observatieplekken opzoeken voor het beste uitzichtpunt.

Heb je meer tijd om te wandelen, ga dan ook langs de dansende bomen in het Speulderbos en wandel bij Radio Kootwijk.

Overnachten op de Veluwe? Boek dan een van deze leuke natuurhuisjes voor het echte slapen in de natuurgevoel!

Wandelen Radio Kootwijk

3. De Biesbosch 

In de herfstperiode valt er altijd genoeg te zien, maar vooral vogelliefhebbers kunnen hun geluk niet op in de Biesbosch. Zoek een uitkijkpunt op en spot vogels. Neem vooral je verrekijker mee, en als je van fotograferen houdt, ook je zoomlens. 

Geen vogel missen? Tijdens een wandeltocht geeft een Biesboschgids inzicht in de flora en fauna van de Biesbosch en wat deze regio in dit seizoen zo uniek maakt. In de herfstvakantieperiode worden er ook speciale familie-uitstapjes en leuke kinderactiviteiten georganiseerd.

Rode paddestoel

4. Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld in de provincie Drenthe is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Je vindt hier veel stuifzand, maar ook bossen en open heide.

In de herfst spot je paddenstoelen, misschien wel sporen van reeën, oranje rode bladeren en vind je beukennootjes, kastanjes en eikels. Er valt veel te zien in dit seizoen. Vogels verzamelen zich in groepen voor de trek.

Tip: In augustus is Natuurmonumenten begonnen met wolvenexcursies vanuit bezoekerscentrum Dwingelderveld. Zo leer je de wolf beter kennen en begrijpen. Dit najaar worden mogelijk nog meer excursies gehouden. Kijk hiervoor op de website van Natuurmonumenten.

Wil je op een mooie plek overnachten in de buurt van het Dwingelderveld? Kijk dan op natuurhuisje.nl voor de mooiste huisjes in de Drentse natuur.

5. Loonse en Drunense Duinen

In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap, ook in de herfst.

De mooiste wandelroutes in de herfst zijn:

  • Wandelroute De Rustende Jager 2 kilometer (Het bos waar je doorloopt heeft veel open plekken, licht en ruimte en is hiermee een goed leefgebied voor deze dieren).
  • Wandelroute Historisch Plantloon 4.5 km (verschillende bomen langs de route kleuren mooi oranje. Het weiland van de Plantloon is een leef- en broedplek voor vele vogels waaronder putter. 
  • Groene Wissel 393: Loon op Zand 19 kilometer (de langste route: je loopt door de bossen rondom het uitgestrekte zandverstuivingsgebied. Een groot deel van deze route is onverhard wat de route pittig maakt.

Tip: Laat je verrassen door het weidse uitzicht over de stuifzandvlakte vanaf Uitkijkpunt Bosch & Duin.  Deze korte route gaat over een verhard pad naar een prachtig uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de grote stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen.

Leuk om te doen: de boswachter kent het gebied op zijn duimpje en vertelt je van alles over de veranderingen die je kunt zien en waarom dit allemaal juist nu, in de herfst, gebeurt.

Handig om te weten!

  • Trek stevige waterdichte schoenen of laarzen aan
  • Controleer jezelf op teken met en gebruik een tekenpincet als je een teek vindt na een bezoek aan de natuur. De meeste mensen worden gebeten door teken in de maand maart – oktober
  • Neem je verrekijker mee

Dit vind je misschien ook leuk

Nederland

13x bijzonder overnachten in de natuur

trein perron china
China

Backpackroute door Zuid-China

Golfsurfen

Dingen die best vermoeiend zijn als beginnende surfer

Reis dagboek Berlijn
Outdoor Lifestyle

De leukste reisnotitieboekjes/dagboekjes

Wintersport

Winter en kitesurfer? Probeer snowkiten!

FrankrijkKlimmen

Boulderen in Fontainebleau: must voor elke boulderaar