Onze top tips voor jouw wandeloutfit

Beginnende bergwandelaars gaan regelmatig onvoldoende voorbereid op pad. Dat zegt de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) in de Volkskrant. Een hike staat of valt niet alleen met een goede conditie, maar ook met de juiste wandeluitrusting. Maar wat is een goede wandeluitrusting? Dat hangt helemaal af van de lengte van de wandeling die je gaat maken en met het verwachte klimaat. Wat je het beste kunt dragen is erg persoonlijk, maar wij hebben onze top tips voor jouw wandeloutfit verzameld zodat je een goede keus kunt maken voor jouw wandeloutfit!

Het juiste materiaal

Alles draait om het juiste materiaal van je kleding. Waterafstotend, ademend, waterbestendig, je kleding moet vooral als je in de bergen gaat wandelen, afgestemd zijn op de weersomstandigheden waar je mee te maken krijgt.

Niks vervelender en misschien wel gevaarlijker (onderkoeling) dan een wandeling in de bergen en je komt kletsnat en koud aan op de plek waar je wilt kamperen. Het materiaal wat je nodig hebt hangt af van je basislaag, de middenlaag (isolatie) en de buitenlaag). In het stuk over laagjes leggen we uit wat de laag moet doen en op welk materiaal je moet letten.

Laagjes

Laagjes zijn key tijdens je wandeltrip. Laagjes helpen je warm of koel te blijven omdat je makkelijk een trui aan of uit kunt doen. Zo blijf je droog als je zweet en ben je beschermd tegen regen en wind. Ook houdt het je lekker warm. Het weer in de bergen kan snel veranderen, dus met laagjes ben je op alles voorbereid. Dit is belangrijk voor je veiligheid en zorgt ervoor dat je van je wandeling kunt genieten, wat het weer ook doet.

De basislaag

Kies voor je basislaag een materiaal dat helpt je temperatuur te regelen, zodat je warm blijft als het koud is en overtollige warmte kwijt kunt als je actief bent. Merinowol of een synthetische vezel werkt het beste voor deze onderste laag. Het is belangrijk dat deze basislaag goed aansluit op je lichaam.

Middenlaag

Voor de middenlaag kies je een warme stof, zoals een licht vest of trui van wol of fleece, die ideaal is voor extra warmte. Ook een dunne donsjas of synthetische pufferjas is een goede keuze als je gaat wandelen, maar onthoud dat je het warmer krijgt hoe meer je beweegt. Deze laag kan wat losser zitten voor comfort en bewegingsvrijheid.

Buitenlaag

Voor de buitenste laag van je wandeloutfit kies je afhankelijk van het weer een softshell, hardshell jas of een windstopper.

  • Een hardshell jas is perfect als het zowel waait als regent omdat deze water- en winddicht is, maar let op, deze is minder ademend.
  • Een softshell jas biedt goede bescherming tegen de wind en is waterbestendig, plus je blijft goed warm.
  • Voor meer vrijheid bij het bewegen is een windstopper ideaal, hoewel deze je niet droog houdt in de regen.

Belangrijk is dat wat je ook kiest, de buitenlaag moet goed ademen.

Hikekleding in de bergen

Als je in de bergen gaat wandelen, is het slim om meerdere laagjes kleding te dragen. Dit helpt je om je aan te passen aan de temperatuur, die overdag warm kan zijn maar ’s avonds flink afkoelt. Door laagjes aan of uit te trekken, blijf je comfortabel. Neem ook een sjaal of buff mee om je nek warm te houden.

Wandelkleding in de regen of met harde wind

Gaat het flink waaien of regenen? Zorg dan dat je een buitenlaag draagt dat wind- en waterdicht is, bijvoorbeeld een softshell jas. Gaat het echt heel hard regenen? Dan kan een waterdichte broek zoals een regenbroek ook heel handig zijn.

De broeken van Dope vinden wij heel fijn om in te wandelen omdat de pasvorm wat breder is en de broeken zijn verkrijgbaar in seizoenedities en waterafstotend.

Wandelpaklijst

Nu weet je waar je op moet letten voor je wandelkleding, maar wat neem je mee? Bekijk onze paklijst voor je complete wandeluitrusting.

Wandelkleding kopen?

Goede wandelkleding vind je bij winkels zoals de lokale vrijbuiter of Bever. Als je wat minder wilt uitgeven of maar af en toe wandelt, dan biedt Decathlon ook prima kleding voor een goede prijs. Let op het materiaal als je je laagjes uitkiest: kies liever niet voor katoen omdat dat niet goed ademt. Voor aanbiedingen kun je ook de sale bij Bever in de gaten houden. Als je van plan bent je kleding vaak te gebruiken, investeer dan in kwaliteit bij winkels zoals DAKA, Perry Sport, Bever, en Bergfreunde.