Goed voorbereid de piste op: soorten lawines

Met de winter in aantocht, dromen veel mensen van een weekje skiën of snowboarden. Maar voor beginnende wintersporters is het belangrijk om ook te leren over lawines. Want ook als je niet off-piste gaat, kun je nog steeds getroffen worden door een lawine. Wat je moet weten over lawines lees je op Lone Drifters.

Wat is een lawine

Een lawine is een plotselinge massabeweging van sneeuw, ijs en rotsen. Lawines kunnen erg gevaarlijk zijn en zelfs dodelijk. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je ze kunt herkennen en hoe je je ertegen kunt beschermen.

Soorten lawines

Volgens Rolf, en als ik nog even ‘google’ op de soorten lawines, dan vind ik 4 soorten lawines: de schneebrett(of plak)lawine, poedersneeuwlawine, droge sneeuw(stuif)lawine, natte sneeuwlawine en de

Schneebrettlawine of plaklawine


Bij een schneebrettlawine (Frans= plaque, Eng= Slab) of plaklawine glijdt de bovenste sneeuwlaag weg. Deze laag gedraagt zich als een plank of plaat (in het Duits: Brett). Soms zijn twee lagen sneeuw niet goed gehecht. Als het eerst heeft gedooid en het daarna weer begint te sneeuwen dan ligt de bovenste laag los van de onderste laag. De grote plak kan plotseling in beweging komen, door bijvoorbeeld een snowboarder, langlaufer of skiër.

Droge sneeuwlawine


Een losse poedersneeuwlawine ontstaat bij hevige sneeuwval en lage temperatuur. Een dichte wolk van sneeuw raast met hoge snelheid de berg af omdat het sneeuw zijn eigen gewicht niet kan houden.” Vaak ontstaat deze lawine klein, een rollend balletje sneeuw kan genoeg zijn.

Een poedersneeuwlawine

Een poedersneeuwlawine is een lawine waarbij sneeuw omlaag valt en daarbij in een werveling meer sneeuw meeneemt. Een poedersneeuwlawine ontstaat op steile hellingen. De vallende sneeuw wervelt steeds meer sneeuw op en er ontstaat een lucht-sneeuw mengsel dat aanvankelijk met een snelheid van 100km/uur beweegt, maar uiteindelijk snelheden tot 3x zo hoog kan bereiken.  Een stuiflawine veroorzaakt een enorme drukgolf, welke zelfs bomen omver blaast.

Lawines
Foto: Flickr

Natte sneeuwlawine


Deze lawine ontstaat door smelting. Met name op zonnige dagen of door natte sneeuwval smelt de bovenste laag sneeuw dat steeds zwaarder wordt tot de sneeuw plotseling begint te schuiven.

Lawinewaarschuwingen

Gelukkig is de kans op een lawine het kleinst als je op de geprepareerde pistes blijft en er geen gevaar wordt aangegeven met een vlaggetje. Buiten de pistes is de kans op het veroorzaken van een lawine of erin terechtkomen veel groter. Bij 90 procent van de lawineongelukken is de lawine veroorzaakt door het slachtoffer zelf of door iemand in zijn groep. De grootste risico op een lawine is op berghellingen met een hellingspercentage tussen de 25 en 45 graden, waarop een grote hoeveelheid sneeuw ligt. Op steile hellingen boven de 45 graden blijft de sneeuw automatisch niet goed liggen.

Niveau 1. Gele vlag
Gering lawinegevaar, maar een groep skiers of snowboarders kan een spontane lawine veroorzaken.

Niveau 2. Gele vlag
Matig lawinegevaar: ook hier kunnen weer groepen skiërs of snowboarders een lawine veroorzaken.

Niveau 3. Geel-zwart geblokte vlag
Redelijk lawinegevaar: hier komen spontane lawines vaak voor. Ook hier weer kan een skiër of snowboarder een lawine veroorzaken.

Niveau 4. Zwarte vlag
Groot lawinegevaar: er is kans op spontante grote lawines. Het is hier instabiel.

Niveau 5. Zwarte vlag
Zo’n groot lawinegevaar dat gebieden en wegen worden afgesloten.

Als je van plan bent om deze winter off-piste te gaan skiën of snowboarden, zorg dat je een lawine airbag hebt, het lawineweer in de gaten houdt en dat je weet wat je doet (en kunt). Have fun op de piste!

Snow Safety Center

Meer weten over veiligheid op de piste?

Snow Safety Center is een non-profit organisatie die zich inzet voor de veiligheid op de wintersport. Zij bieden verschillende cursussen en trainingen aan: van wind en triebschnee, tot de professionele reductiemethode en het vinden van de meest verstandige (en beste) sneeuw, bij de cursussen komt het allemaal aan bod.

Ben je van plan om dit jaar op wintersport te gaan? Meld je dan aan voor de lezing van Snow Safety Center. Zo leer je alles over lawines en kun je veilig genieten van je wintersport.