10 tips voor je eerste keer op wintersport

Ga je voor de eerste keer op wintersport? Dan kan ik me voorstellen dat je geen flauw idee hebt wat te verwachten. Afgelopen januari ging ik na 4 jaar weer voor het eerst weer op wintersport en het voelde echt als de eerste keer. Van elke (wintersport)vakantie leer je een hoop en zo heb ik weer dingen geleerd die ik aan jou – als beginnende wintersporter – wil meegeven.

1. Neem alvast les in Nederland

In Nederland kun je in een indoorskihal op echte sneeuw les nemen. Hier wen je alvast een beetje aan de temperatuur en het gevoel om op sneeuw te staan en je kunt ervaren of je het leuk vindt.

Is een indoorskihal te ver?

Op steeds meer plekken vind je indoor skicentra met een zogenaamde rollerbaan.

Op deze rollerbanen kun je heel goed aan je techniek werken en leer je binnen een aantal lessen de basisbeginselen van het skiën of snowboarden. Zo sta je iets beter voorbereid voor het eerst op de piste straks!

2. Neem ook les op de piste

Kijken hoe het gaat die eerste keer in de sneeuw? Niet doen! Ook niet als je al les hebt gehad bij een indoorbaan. Naast de kans op een blessure kan je ook heel snel (vooral met snowboarden) de verkeerde techniek aanleren (vooral hoe je het beste kunt vallen). Aanleren is zoveel gemakkelijker dan afleren.

Neem dus een ski/snowboardles /cursus! Juist als je wilt leren snowboarden op latere leeftijd, zoals wij 🙂

3. Dit heb je nodig aan kleding

Overdag ben je aan het skiën/snowboarden en daarna ga je rechtstreeks door naar apres ski modus (in diezelfde kleding). Het is heel normaal om met lokale apres ski nummertjes mee te bleren in je skibroek op skischoenen met je muts nog op (het ziet er niet altijd even stylish uit nee). Extra casual kleding heb je dus bijna niet nodig. Wat je wel nodig hebt als je voor het eerst op wintersport gaat:

  • Ski/ snowboard bril of helm
  • Ski/ snowboardbroek (moet waterdicht zijn)
  • Ski/ snowboardjas (moet waterdicht zijn)
  • Ski/snowboard sokken
  • Ski /snowboardschoenen
  • Onderlaag: draag thermo-ondergoed dat je droog en warm houdt. Als tussenlaag draag je een skipully of fleecevest voor bescherming tegen de kou.

→ Bekijk ook onze volledige wintersportpaklijst: wat mee te nemen op wintersport

4. Huur eerst je ski/snowboard spullen

Behalve snowboardkleding heb je natuurlijk ook gear nodig. Ski en snowboardmateriaal kun je het beste huren als je voor het eerst op wintersport gaat. Het is niet handig om direct een hele uitrusting te kopen omdat je nog niet weet of wintersport wel iets voor jou is.

Geef bij de winkel aan dat je voor het eerst op wintersport bent en ze zullen je wintersportuitrusting afstemmen op jouw kunnen. Slechte gear kan je eerste wintersport flink verpesten trouwens, dus als je van iemand leent, weet dan zeker of de gear ook voor jouw kunnen geschikt is!

Lees ook: De snowboard guide: waar let je op bij het kopen van een snowboard?

5. Kies een wintersportbestemming voor beginners

Mijn eerste keer op wintersport was in Saint Jean D’arves, een wintersportgebied dat op z’n zachtst gezegd niet heel geschikt was voor beginnende snowboarders. De reden hiervoor? Omdat er heel veel sleepliften zijn en die zijn verschrikkelijk als beginnende snowboarders. Ken je die video’s van snowboarders die over de grond achter een sleeplift aan worden gesleept? Yep, been there.

Gebieden die geschikt zijn voor je eerste keer op wintersport zijn:

6 .Zorg dat je in vorm bent

Met wintersport vraag je heel veel van je lichaam en vooral als je dat niet gewend bent kan dat heel zwaar zijn. Ik kreeg zelfs spierpijn in mijn armen door het dragen van een snowboard. Zorg dat je je kuiten en bovenbenen goed traint. Ga ook flink met je armen in de gewichtjes hangen en zoek het gewicht van je snowboard op. En wees niet te gespannen, ook daarvan krijg je spierpijn.

Doe van te voren oefeningen en werk ook aan je balans door core-oefeningen zoals (online) Yoga en Pilates te oefenen. Ook een lesje in een indoorhal kan je helpen te wennen aan de beweging. You’ll thank me later 🙂

indoorsnowboarders amsterdam

7. Verwacht niet teveel van jezelf

De eerste dagen op wintersport zal je veel vallen en weer opstaan. Verwacht niet dat je het skiën of snowboarden direct onder controle hebt. Na een paar dagen zal je zeker zien dat je progressie boekt als je maar doorzet. Voor je het weet maak je de stapjes naar de blauwe piste. Het heeft wat wintersporturen gekost voordat ik van de rode piste af durfde. Het ging vooral roetsjend, maar op mijn kont naar beneden wou ik absoluut niet.

De rode piste af carven (bochtjes maken) duurde wel even, maar in Val Di Fassa werd ik er echt veel beter in!

Toen ik de Go Pro beelden van mezelf terug zag was ik eigenlijk wel een beetje teleurgesteld. Het zag er uit alsof ik met moeite meter voor meter naar beneden ging. Maar als je eenmaal beneden naar boven kijkt ben je stiekem wel trots. You can do it!

 

Video: Practising big turns in #bottrop happy with the result, feeling so much more confident ?

Een video die is geplaatst door Evey (@stylespy) op

8. Gebruik zonnebrand

Het is niet iets waar je als beginnende snowboarder snel aan zult denken, want wintersport is toch koud? Ja en nee, het kan heel warm zijn op wintersport (door de inspanning bijvoorbeeld), maar belangrijker is dat je je op grote hoogte bevindt en dus dichter bij de ozonlaag zit. Plus de sneeuw weerkaatst de zon op je gezicht en je zult dan ook sneller schadelijke UV-straling op je gezicht krijgen. Ook op bewolkte dagen wordt zonnebrand aangeraden.

Een goed merk voor wintersport zonnebrand vinden wij Piz Buin.

Bescherm je ogen tegelijk ook tegen de zon door het dragen van een goede zonnebril of beter: een skibril om sneeuwblindheid te voorkomen!

9. Drink voldoende water

Ja ook ik heb me er schuldig aan gemaakt (want kou is geen dorst): te weinig drinken en daardoor uitdrogen. Gevolg: knallende koppijn.

Zorg dus dat je altijd wat water meeneemt in je wintersport backpack om je vochtniveau op peil te houden. Zo blijven je spieren goed werken, blijf je focus houden en wordt je zelf minder moe!

10. Meer hoeft niet beter te zijn

De Aldi, Lidl en Decathlon verkopen ook skikleding en dat betekent echt niet gelijk dat het slechte kleding is. Vooral als je voor het eerst op wintersport gaat of een enkele keer gaat dan kan ik me voorstellen dat je niet direct honderden euro’s wilt betalen.

Ja, merken zoals Peak Performance en The North maken kleding van goede kwaliteit, maar dat kost ook wel wat. Kijk goed naar wat je nodig hebt en waar je wat meer geld aan wilt besteden!

Tip: koop je eerste wintersportkleding in de sale of bij wintersportoutlets. Blue Tomato vinden wij een hele fijne online shop die tegenwoordig ook vestigingen in Nederland hebben. En bij Decathlon kun je ook betaalbare wintersportkleding kopen. Tweedehands is ook een goede optie.