Bezoek de hoogste duin van Europa: Dune du Pilat in Frankrijk

De spectaculaire duin van Pilat, die zich met 110 meter de hoogste van Europa mag noemen, geeft je een mooi uitzicht over de dennenbossen van de regio Les Landes en de Atlantische Oceaan. Pak een oude surfplank, bodyboard of snowboard en rijd naar Dune du Pilat.Ontdek de duinen van Pilat op Lone Drifters. Ready to slide?

De Dune du Pilat strekt zich over 616 meter uit van oost naar west en over 2,9 kilometer van noord naar zuid, nabij het Bassin d’Arcachon. De duin steekt zo’n 110,90 meter boven de zeespiegel uit (2017) – de hoogte van de duin varieert met het jaar.

Het uitzicht over de oceaan is erg spectaculair: bij helder weer kun je vanaf de duin zelfs de toppen van de Pyreneeën zien. Omdat deze duin de hoogste zandduin van Europa is, wordt Dune du Pilat goed bezocht.

Wat te doen bij de duin van Pilat? Allereerst natuurlijk het uitzicht, maar ook om te parapenten, zwemmen, zonnebaden en sandboarden. In de omgeving wemelt het van de vogels en bijzondere flora. Vergeet dan ook niet om je verrekijker mee te nemen.

Sandboarden

Sandboarden op de Dune du Pilat is vrij eenvoudig. Aan de oostkant kun je over het zand naar het bos surfen, maar pas op voor de bomen die je beneden vindt.

Als je met je board langs de westkant van het duin rijdt, kun je verbinding maken met de Atlantische Oceaan door tussen zand en zout water te glijden. Geen snowboard? Met een skateboard of zelfs een groot stuk karton kun je ook naar beneden glijden.

Sandboarden

Reistips Dune du Pilat

Entree: de toegang tot de top van de duin is gratis, maar parkeren is betaald vanaf 30 minuten. Kosten 2 uur: €4,-. Houdt er rekening mee dat het vanaf de parkeerplaats een stuk lopen is. Van het parkeergeld wordt de natuur onderhouden, dus het is zeker voor een goed doel.

Er zijn ook gratis parkeerplekken: de toegang tot het duin is langer en zeker in het hoogseizoen zal je hier moeite hebben met het vinden van plaatsen! Zo kom je er: neem de rotonde Dune du Pilat in de richting van Arcachon en sla linksaf bij de volgende rotonde richting “La Corniche”. Na een paar honderd meter vind je vrije plaatsen.

Je kunt Dune du Pilat het hele jaar door bezoeken. Door de populariteit in vooral de zomer, kunnen er files zijn. Zorg dus voor voldoende tijd voor je bezoek!

Tip: als je de kans hebt moet je de duinen rond zonsondergang bezoek om de zon in de oceaan te zien verdwijnen.

FAQ

Wat is de hoogste duin van Europa?

Met een hoogte van 110 meter is Dune du Pilat de hoogste duin van Europa.