Als je van plan bent om door Japan te reizen dan kun je overwegen om een Japan Rail Pass aan te schaffen. Dit is een trein pas voor toeristen waarmee je onbeperkt de trein – de shinkansen – kunt nemen. Wat deze JR Railpass precies is en of het uit kan lees je in deze blog.

Reizen met de trein in Japan: de Japan Rail Pass

De Japan Rail Pass is beschikbaar voor 7, 14 of 21 dagen reizen.

 • 7 dagen  – € 231 € 245
 • 14 dagen€ 376 € 390
 • 21 dagen  – € 469 € 499

Prijzen van januari 2020, de prijzen lijken met het jaar duurder te worden. Controleer altijd de recentse JR Pass prijzen via de officiële website van Japan Railpass).

De JR pass is ook te gebruiken op andere JR (Japan Rail) trajecten zoals JR-bussen en zelfs de JR-boot van bijvoorbeeld Hiroshima naar Miyajima Island. Dit betekent dat je de JRpass ook in de metro in Tokyo kunt gebruiken, zolang het een metro van JR is.

Nergens ter wereld vond ik het reizen met de trein zo fijn als in Japan.

Kan de JR Railpass uit?

De Japan Rail Pass is niet goedkoop. Of de pas in verhoudin met losse treintickets in Japan uit kan hangt af van hoever je reist. Blijf je ergens een week hangen dan heeft het vanzelfsprekend niet zoveel zin om een 7-daagse JR Rail Pass aan te schaffen. Het loont dus om uit te rekenen hoeveel je kwijt bent aan losse tickets en wat de JR Pass je gaat kosten.

Dit kan je gemakkelijk doen zodra je jouw route door Japan hebt bepaald. Je kunt dan via de website Hyperdia bestemmingen invullen en zo bepalen of je met een JR Railpass goedkoper uit bent. Hyperdia is ook beschikbaar in een app voor Android of voor je itunes.

Inspiratie voor een route door Japan nodig? Bekijk dan ook onze route van 4 weken door Japan.

De Japan Rail Pass berekening van onze route

Voor het gemak heb ik voor onze route ook uitgerekend of de Japan Rail Pass uit kan. Zo betaalden wij voor de 21 daagse pas € 355,76 per persoon. Dat is een stuk goedkoper dan wij hierboven aangaven, maar wij kochten onze Japan Rail Pass bij een Thais reisbureau in Bangkok. Wellicht dat het daar goedkoper is.

Onze route met de Japan Rail Pass. Wij reden naar de volgende bestemmingen:

 • Tokyo → Odawara ¥ 1,490  €11 (afgerond)
 • Odawara → Takayama ¥ 12,760 €97 (afgerond)
 • Takayama→ Kanazawa  ¥ 6,650 €50 (afgerond)
 • Kanazawa→ Kyoto ¥ 7,590  €58 (afgerond)
 • Kyoto→ Hiroshima  ¥ 11,090 €85 (afgerond)
 • Hiroshima→ Miyajima island (retour metro en boot) ¥ 4.140  €30 (afgerond)
 • Hiroshima→ Kobe ¥ 9,470 €72 (afgerond)
 • Kobe → Himeji ¥ 1940 €14 (afgerond)
 • Himeji → Osaka ¥ 820 €6 (afgerond)

Totaal losse tickets €423, bespaard €67

Helaas is het niet meer mogelijk om de Japan Rail Pass in Japan aan te schaffen en deze zul je dus online of via een reisbureau moeten doen. Wil je een Japan Rail Pass bestellen in Nederland? Dan kun je dat online doen via de officiele Japan Rail Pass website: jrrailpass.com of via derde partijen zoals Viator (van Tripadvisor)

Waar kun je de Japan Rail pass kopen?

Voorheen kon je de pas in Japan kopen, helaas kan je de Japan Rail Pass nu alleen online of via een fysiek reisbureau kopen. De Japan Railpass is kun je aanschaffen voor 7, 14 of 21 dagen.

Van plan een Japan Rail pass te kopen? Hieronder hebben we een prijsvergelijking gezet tussen de JR Railpass website en Viator.

Aantal dagenOfficiële JR Railpass siteViator (van Tripadvisor)

7 dagen

€ 245 p.p. +
JR Pass Guide &
1 Japan free Guide*

vanaf   269,29 p.p. incl. verzendkosten

14 dagen

€ 390 p.p.
JR Pass Guide &
1 Japan free Guide*

vanaf € 426,07 p.p. incl. verzendkosten

21 dagen

€499 p.p.
JR Pass Guide &
1 Japan free Guide*

vanaf € 543,40 p.p incl. verzendkosten
* Gratis verzenden bij besteding van minimaal € 528 

Hoe gebruik ik de Japan Rail Pass?

Als je in Japan bent kun je de JR Pass activeren op speciale kantoortjes van JR op het station en de vliegvelden. Je krijgt dan een boekje met je naam en de data wanneer je pas geldig is.

Als je door een poortje bij het station wilt kun je de JR Pass laten zien bij de spoorwegmedewerkers bij het loket. Let op: Je doet geen kaartjes in de automatische poortjes.

Het kan wel eens voorkomen dat er geen medewerker bij het loket staat. Dan kun je via een intercom met een medewerkers communiceren om door de poortjes te mogen. Dit hebben wij een keer meegemaakt.

Andere handige weetje over reizen met de trein door Japan:

 • Kom op tijd – op de grond op het perron vind je het nummer van de coupé waar je in zit. Daar kan je in de rij gaan staan. Zorg dat je tijdig aanwezig bent, want de treinen rijden op tijd. Zo moesten wij een keer van treincoupé 21 naar 12 rennen omdat we niet goed hadden gekeken en kwamen we echt net op tijd binnen!
 • Dring niet voor – Japanners staan altijd netjes in de rij en dringen niet voor (echt waar!). Het is dan ook niet netjes als je zelf wel voordringt.