In West Canada? Ga klimmen in Squamish - slechts 2 uur rijden van Vancouver

Sinds de opening van nieuwe bouldergym Gropo in onze hometown Groningen zijn wij hooked aan boulderen. Boulderen is een stuk gemakkelijker dan klimmen met een touw. Het enige wat je nodig hebt is een klimmuur, bijvoorbeeld een rots, klimschoenen en een matje om op te vallen. Toen wij naar Canada afreisden verdiepten wij ons eerst in mooie klimlocaties en zo verdwenen we een paar dagen in de bossen van Squamish om te klimmen.

Wat is boulderen?

Boulderen is een bepaalde manier van klimmen. Anders dan bij klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig. Dikke valmatten onder de routes zorgen voor veiligheid. Soms neem je er zelf eentje mee, vaak leen je er eentje van een klimgenoot en in de bouldergym hebben ze die natuurlijk gewoon permanent onder de muren liggen.

Op een (rots) wand van zo’n 4 meter hoog, probeer je via korte routes omhoog te klimmen. Een hele vette activiteit, vooral als je na lang puzzelen eindelijk het ‘eind’ van een route hebt gehaald. De klimroutes zijn puzzels die je oplost met techniek, kracht en denkwerk.

→ Meer over boulderen

Squamish: boulderparadijs

Squamish is een fantastisch (klim)gebied en wij hebben er ook zeker heerlijke herinneringen. We waren net een paar dagen in Canada, kampeerden op loopafstand van de klimmuur en hadden heerlijk weer. In Squamish vind je eindeloos veel granieten rotsen, bijna langs de weg. Maar ook als je een klassieke 15-pitch wilt beklimmen, kun je hier terecht. Er zijn veel boulderroutes voor beginners en meer voor intermediaire en gevorderde klimmers.

Naast de klimroutes is er een camping in dit Stawamus Chief Park, dat bekend staat als klimmerscamping. Maar je kunt hier ook prima kamperen onderweg naar Vancouver of Whistler. De kosten zijn $10 per persoon en er zijn niet veel meer voorzieningen dan schoon water en dixietoiletten.

In de omgeving vind je verder de bekende Stawamus Chief trail, de sea to sky gondola, meerdere watervallen en het bekende Garibaldi park. In het plaatsje Squamish is niet heel veel te doen maar ze hebben er bijvoorbeeld wel de leuke Valhalla winkel (leuke campgear), een organic supermarkt , een Starbucks en de Walmart.

Huur je klimuitrusting bij Climb On Equipment & Gear Exchange

Omdat je wel een matje nodig hebt (ik bedoel, je wilt niet met je rug op de stenen vallen toch?) en ik mij kan voorstellen dat je die niet meeneemt naar Canada, kun je er eentje huren. Rij naar het dichtbijgeleden stadje en huur je matje (en schoenen) bij Climb On Equipment. Wij hebben nog nooit zulk professioneel en vriendelijk personeel meegemaakt. Mocht je nieuwe (klim – en of wandelschoenen nodig hebben, these are your guys or girls). Ze kijken hier echt naar je doelen met klimmen en hoe je voet is gevormd. Aanrader! Mijn vriend kocht een paar nieuwe klimschoenen van Scarpa en ik huurde zelf een paar La Sportiva

Je kunt trouwens ook een klimboek aanschaffen om en ik huurde zelf een paar de klimroutes (met hun moeilijkheidsgraad) in Squamish wat beter te vinden. Wij hadden zelf wat foto’s van het boek gemaakt (met toestemming, dus dat zou je ook kunnen vragen als je durft).

Het huren van klimschoenen kost $10 per dag en $6 voor elke extra dag. Een matje (groot) kost $25 per dag en $15 voor elke extra huurdag. Valt mee toch?

Lees ook: 7 tips voor Whistler, het tofste dorpje in British Colombia, Canada

Zo kom je in Squamish

Vanaf Vancouver rij je in 1 -1,5 uur via de prachtige Sea to Sky Highway naar het noorden, richting Whistler, langs de adembenemende Howe Sound. Ongeveer 70 km verderop vind je het Stawamus Chief Provincial Park, iets ten zuiden van het kleine stadje Squamish.