Winterkajakken: tips, uitrusting en locaties

Winterkajakken is een activiteit waarbij je kajakt op rivieren, meren of zeeën gedurende het winterseizoen, wanneer de omgeving wordt gekenmerkt door sneeuw en ijs. Het vereist net even andere voorbereiding en uitrusting om de koude en natte omstandigheden te weerstaan. Maar het is zeker een unieke ervaring. Lees meer over winterkajakken, wat het is, hoe je begint en waar je het kan doen!

Wat is winterkajakken

Of je nu een natuurliefhebber bent of een adrenaline-junkie, winterkajakken is een activiteit die voor iedereen wat te bieden heeft. Het kan worden beoefend als recreatie om winterlandschappen te verkennen en winterdieren in hun natuurlijke habitat te observeren, of als een uitdagende en avontuurlijke sport.

Ervaren kajakkers die vertrouwd zijn met koude weersomstandigheden en de benodigde vaardigheden bezitten om veilig te kajakken in deze omstandigheden, kunnen genieten van het plezier en de opwinding van winterkajakken. Of je nu een beginner of een gevorderde kajakker bent, winterkajakken biedt een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

Hoe begin je met winterkajakken

Winterkajakken is uniek omdat het een totaal andere ervaring biedt dan kajakken in de zomer. Het kajakken op het koude water, omringd door besneeuwde landschappen, geeft een gevoel van isolatie en rust. De koude lucht en het koude water zijn uitdagende elementen die de ervaring des te intenser maken. De omstandigheden voor kajakken in de winter zijn anders dan in de zomer, waardoor er andere vaardigheden vereist zijn. Het navigeren door ijs en sneeuw vergt een andere techniek en vergroot de uitdaging. Ook kan het zicht anders zijn door de reflectie van de zon op de sneeuw en ijs.

Als winterkajakken je interesseert, dan is het essentieel om te beginnen met de juiste uitrusting en training. Hieronder staan enkele stappen die je kunt volgen om te starten met winterkajakken:

 1. Leer hoe je veilig kajakt

  Zoek een ervaren instructeur of gids om je te leren hoe je veilig en effectief kunt kajakken in winterse omstandigheden.

 2. Draag de juiste kleding

  Investeer in de juiste uitrusting, waaronder een dry pack/wetsuit, waterdichte laarzen, handschoenen en een hoofddeksel dat je warm en droog houdt. Zorg er ook voor dat je een reddingsvest draagt.

 3. Kajak op de juiste locatie

  Zoek een geschikte locatie om te kajakken, zoals een beschutte baai, een rivier of een meer. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale weersomstandigheden en het waterpeil voordat je vertrekt.

 4. Start voorzichtig

  Start met korte tochten om te wennen aan de kou en om je vaardigheden te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je altijd in gezelschap bent van een andere ervaren kajakker of een gids.

 5. Denk om je veiligheid

  Wees altijd alert en houd de omgeving goed in de gaten. Houd ook rekening met de kortere dagen en het risico op onderkoeling.

 6. Geniet!

  Vergeet niet om te genieten van de prachtige winterlandschappen en het unieke uitzicht op het water!

Winterkajakken op zijn best: ontdek de mooiste plekken

Er zijn veel mooie plekken om te winterkajakken, maar hier zijn een paar suggesties: Lake Tahoe in Californië, Yellowstone River in Montana, Lake Superior in Michigan, de fjorden van Noorwegen en de kust van British Columbia in Canada. Iets dichterbij is de Brienzersee in Interlaken ook een aanrader.

FAQ

Kan je kajakken in de winter?

Ja zeker, het is mogelijk om te kajakken in de winter. Met de juiste uitrusting en training kun je veilig en comfortabel kajakken, zelfs in koudere temperaturen. Wij probeerden het zelf bij iets boven nul graden in Interlaken. Winterkajakken biedt een unieke ervaring om te genieten van de prachtige winterlandschappen en de rustige, serene omgeving op het water en wij raden het dan ook zeker aan! Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste voorbereidingen te treffen voordat je vertrekt, dus lees onze stappen goed door!


Ben je op zoek naar een reisorganisatie voor een op maat gemaakte reis, een individuele reis of een groepsreis? Bekijk dan een selectie van onze favoriete reisorganisaties

Wanneer je iets koopt via links op onze website, dan steun je ons zonder dat het jou iets extra's kost en zo kunnen wij onze content gratis houden. Niks boeken maar heb je iets aan onze content gehad? Dan kun je ons een kopje koffie donerenDankjewel voor je steun. ♥️

7 gedachten over “Winterkajakken: tips, uitrusting en locaties”

 1. Het klinkt echt super, ik ben heel benieuwd! Gefeliciteerd met je posts op andere websites & op zo’n kantoor langs mogen komen: jaloers!
  Heel veel plezier op je wintersport, en als je het inderdaad op zo’n baan kan, dan kan het ook in de sneeuw :D.
  Mijn blog staat ook eindelijk online, en dat perfectioneren herken ik nu al, na post 3. Zo’n contentplan ben ik ook meteen mee begonnen, anders komt er nooit iets op die blog… Good luck :)

  • Dankjewel! Wintersport komt helemaal goed. Wat zijn jouw plannen? Mooie snowboard trips? En leuke blog, heb het stiekem bekeken. You go girl. Succes met bloggen!

   • Ligt er wel een beetje sneeuw daar? En ik ga gelukkig de 22e ook op wintersport, daar kan je altijd lang naar uitkijken! Ah dankjewel :)

Reacties zijn gesloten.