Rab Kangri GTX Jacket review

De Rab Kangri GTX Jacket voegde Luciano onlangs toe aan zijn wandel gear om in te wandelen. Deze jas is onderdeel van de nieuwe herfst/wintercollectie van RAB. Vanwege de koordjes en Evelyn haar liefde voor mannenkleding schrijven wij deze review met z’n tweeën. Want het pasmodel is ook geschikt voor vrouwen, als je van wat wijdere modellen houdt. Wat wij van de jas vinden en of het een keeper is? Dat lees je in onze review!

Eerste indruk

Evelyn: wat als eerste opvalt is dat de RAB Kangri GTX jacket wat ruim valt. Heel fijn voor mij, want ik leende deze jas in maat M voor de Dutch Mountainwandeling eerder dit jaar.

Luciano: Toch heb ik de Medium gehouden, want als je de jas als mid-layer gebruikt over de donsjas, en daaronder nog een vest en t-shirt, dan zit ie eigenlijk prima. Erin bewegen gaat ook prima, maar het welbekende gekraak dat bij een hardshell hoort, daar moet ik nog aan wennen. 

Evelyn: De jas zit behoorlijk comfortabel. De bekende polsbandjes met klittenband, waarmee je de manchetten van de jas goed kan aantrekken zijn echt ideaal, net als op mijn Norröna hard shell. En ook de verstelbare capuchon, die je gemakkelijk strakker en losser kan maken voor comfort en beschutting rond mijn gezicht.

Luciano: De jas is een stuk dikker dan wat ik gewend ben, maar daarvoor krijg je wel een waterdichte jas om droog in te blijven en dit model is een stuk slijtvaster. 

Details van de jas

Het jack is gemaakt van een 70-denier stof met een drielaags Gore-Tex waterdicht membraan. Dat is een goed begin, met slijtvaste, duurzame materialen en een premium versie van Gore-Tex aan de superwaterdichte kant van het spectrum. Andere gebruikte materialen zijn een fleece voering in de kraag en een zachtere kinbeschermer voor meer comfort als de capuchon op is.

Evelyn: Geloof me, dat maakt echt wel uit. Ik heb jassen gehad waar mijn kin zo pijn ging doen van het bewegen.

Trekkoorden in de zoom, taille en in twee richtingen rond de capuchon zorgen voor snelle aanpassingen om een goede pasvorm te garanderen. Zo droeg ik deze jas om ‘m iets getailleerder te maken. En de koorden maak ik losser als ik de jas weer uitdoe of aan Luciano terug geef. De interne trekkoorden in de taille zijn wel lastig te doen als je het jack aan hebt, vooral als het regent, dus die kun je het beste van tevoren aantrekken.

Luciano: Het jack heeft twee zakken om dingen in te dragen als je telefoon, een wandelkaart etc. De gesealde ritsen beschermen tegen lekkage en de bovenkant van elke rits heeft een kleine ingangom de rits op zijn plaats te houden en te voorkomen dat er water in de zak komt. Er is ook een kleiner binnenvak voor een telefoon of waardevolle spullen zoals een portemonnee of autosleutel. Ik vond het vooral leuk dat elke rits een klein lusje heeft met een touwtje en een grote knevel, zodat je de zakken gemakkelijk kunt openen en sluiten terwijl je handschoenen draagt.

Tot slot

Rab omschrijft de Kangri als een ‘robuuste en betrouwbare jas’ voor ‘fervente avonturiers’, met een waterdichtheid van topniveau waarmee je ‘in weer en wind naar buiten kunt’. Is dit opscheppen? Wij vinden de jas ontzettend goed. De 70-denier stof is slijtvast genoeg om het ergste Nederlandse hondenweer te weerstaan.

Evelyn: De Rab Kangri was een van mijn favoriete go-to shelljassen voor bergbeklimmingen in guur weer. Maar omdat ik zelf een mooie rode Norröna in mijn collectie heb, gaat de jas naar Luciano om af en toe uit te lenen aan mij ;-).

De Rab is verkrijgbaar bij Bever en Bergfreunde.