Dit is waarom je een activity tracker wilt hebben

Steeds meer sporters, maar ook mensen die in mindere mate sporten, gebruiken apparaten om hun gezondheid en conditie bij te houden, de zogenaamde fitnesstrackers of activity trackers. Een activity tracker is een apparaat dat sensoren gebruikt om je oriëntatie, beweging en rotatie bij te houden. Het verzamelt vervolgens je gegevens en zet die om in stappen, calorieën, slaapkwaliteit en algemene activiteit die je gedurende de dag uitvoert. Maar waarom heb je zo’n activity tracker nodig? En wat zijn de voordelen ervan? Wij leggen het je uit.

Wat is een activity tracker?

De activity tracker is een compacte bewegingssensor die er vaak uitziet als een horloge. Je draagt deze dan ook om je pols. Activity trackers zijn eigenlijk simpele sporthorloges en ook veel compacter. De horloges focussen zich vooral op je gezondheid en de bewegingssensor van de activity tracker meet allerlei dingen zoals je stappen, je hartslag en calorieën. Vaak houdt een tracker ook bij hoe, en hoeveel uren je slaapt. Sommige trackers kun je verbinden met je telefoon en je kunt er dan notificaties van je telefoon op ontvangen.

Het helpt je bij je doelen

Een activity tracker helpt je om specifieke gezondheids- en fitnessdoelen te behalen – bijvoorbeeld de 10.000 stappen per dag! Een tracker herinnert je aan prestaties in het verleden – vooral met sport apps zoals Strava – en geven je motivatie een boost. Vaak genereert zo’n fitnesstracker gedetailleerde infografieken en rapporten zodat je kunt zien hoe dichtbij je bij je doel bent gekomen!

Als je een fitnesstracker gebruikt, helpt het je om realistische doelen te stellen en te bereiken binnen een aanbevolen tijd. Het zorgt er ook voor dat je niet gedemotiveerd raakt en halverwege afhaakt. Regelmatig gebruik van een activity tracker stimuleert je dagelijkse workouts en maakt ze haalbaar.

Je houdt er je gezondheid mee bij

Met een fitnesstracker kun je je hartslag, dagelijks verbrande calorieën en het aantal stappen bijhouden. Door dit zelf bij te houden kun je gezonder eten, meer bewegen en beter slapen.

Er zijn activity trackers die meer dan bijhouden hoeveel uur je slaapt. Je geeft bijvoorbeeld aan of je goed of matig hebt geslapen en wanneer je in je REM-slaap zat.

Je kunt sporten zonder je telefoon

Dit geldt niet voor elke activity tracker, maar sommige activity trackers beschikken over een zelfstandige GPS. Hiervoor hoef je dus niet constant je telefoon bij je te hebben als je gaat sporten. Of als je je stappen wilt bijhouden, dan hoef je niet elke keer als je de trap naar boven neemt, je telefoon mee te nemen. Met een activity tracker met eigen GPS kan je die trailrun doen zonder zware items als je telefoon mee te nemen.

Bekijk activity trackers met zelfstandige gps

Activity trackers kopen

Hieronder hebben we een selectie van activity trackers gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk

UItzicht over Lauterbrunnen waterval en kerk
Zwitserland

Tips voor Lauterbrunnen Zwitserland

bryggen, gekleurde huisjes in Noorwegen
NoorwegenRoadtrip

Wat te doen in Bergen Noorwegen

Outdoor Lifestyle

Reisboek review: Wanderlust Alpen

Duitsland

Dit zijn de leukste wijken in Keulen

Zweden

Glampen in Zweden: een week aan activiteiten en overnachten aan een meer

Reistips

Hoeveel kleding neem je mee op vakantie/reis