Leren longboarden: zo start je met longboarden!

Zo en nu heb je je eerste longboard gekocht! Heel cool. Nu gaan we leren longboarden. Wat heb je nodig om te leren longboarden en hoe begin je met longboarden? Hieronder vind je stap voor stap de beste manier om te leren longboarden.

Dit heb je nodig om te longboarden

Koop het longboard dat bij je past

Wil je gaan cruisen, downhill longboarden of dancen? Elke discipline vraagt om een ander type board. Zo heb je voor dansen een langere plank (deck) nodig dan om te downhill longboarden.

→ Check onze longboardguide om er achter te komen wat het beste bij je past.

Timber Boards Tortuga

Koop bescherming

Draag vooral tijdens je eerste keren beschermende kleding. Een val is zo gemaakt. Dit wil je in ieder geval dragen:

→  Wil je leren downhill longboarden? Dan raden we slide gloves aan. Lees hier meer over downhill longboarden.

Zo begin je met longboarden

Zo sta je op een board

Je hebt je eerste longboard gekocht en bent klaar om te longboarden. Maar hoe start je?

Stel jezelf de vraag: met welke voet sta je voor op een longboard?

Stel dat iemand je een duw geeft, welke voet zet je dan als eerste neer? Dat is de voet dat voor staat op je longboard. De andere voet is de voet waarmee je step (of pusht). Je linkervoet voor betekent dat je een regular rider bent. Rechts voor betekent dat je een goofy rider bent.

Als je goofy bent en je gaat regular staan of omgekeerd dan rij je switch.

Longboard in bloesems

Ga met je voeten tussen de trucks (de lagers die de wielen vasthouden) staan, iets langer dan schouderbreedte uit elkaar. Zet je voorste voet iets naar voren, in een hoek van ongeveer 45 graden. Zorg dat je achterste voet vrijwel zijwaarts is, loodrecht op de richting waarin het bord beweegt.

Longboard erop staan

Probeer een paar keer met je longboard mee te rijden op een vlakke ondergrond. Voel hoe je over het beton rolt. Hoe lager je je zwaartepunt houdt, hoe beter je je zult voelen.

Tip: Als je het gevoel hebt dat je geen controle meer hebt, zorg er dan voor dat je voor je kijkt en gebruik dat om je de goede richting op te sturen. Hierdoor krijgt je lichaam op natuurlijke wijze controle of balans.

Zo rem je op een longboard

Er zijn verschillende manieren om met je longboard te remmen.

  • Footbraken
  • Sliden

Foot breaking

Met foot breaken. Dit is de eerste methode die je moet leren, maar dit kan alleen als je niet super snel gaat (denk aan niet meer dan 40km per uur, anders wiebelt je board te veel). Vanaf 40 kilometer per uur moet je op andere manieren remmenm, zoals de Coleman Slide!

Foot breaking of remmen op je longboard doe je zo:

  • Leg je gewicht op je voorste voet (je standvoet) dat op het longboard staat
  • Verlaag je zwaartepunt voor maximale stabiliteit.
  • Verplaats je lichaam en voet zodat beide naar de voorkant van het bord wijzen.
  • Houd je gewicht stabiel op de voorste voet en til je achterste voet (waarmee je dus ook afzet op de grond) langzaam op en laat deze naar de grond zakken.
  • Zet je hak op de grond zodat er wrijving ontstaat. Maar duw niet te hard anders blijf je staan. Daarom moet al je gewicht op de voorste voet zitten. Als je veel oefent gaat het steeds beter! Probeer dit dan ook zo snel mogelijk te leren :)

In de video hieronder laten ze goed zien hoe je moet footbraken!

Sliden

Deze slide is uitgevonden door professionele skater Cliff Coleman en wordt beschouwd als het startpunt voor iedereen die wil leren sliden. Deze manier van remmen is niet bedoeld voor beginnende longboarders. Deze slide doe je over het algemeen als je snel gaat en een bocht maakt en wordt met name door downhill longboarders gedaan. Voor deze slide is een helm, elleboogbeschermers en kniebeschermers een must!

Lees meer over downhill longboarden

  • Tip: wil je leren longboarden op een echt longboardkamp? Ga dan naar het Woodwings longboard camp. Dit kamp vindt plaats in augustus in Frankrijk (vlakbij Annecy). Er zijn 2 kampen: downhill longboarden of dance- en freestyle longboarden. De kampen zijn onderverdeeld in Groms & Youngsters (14 – 18 jaar) en Adults (18 +)