Stortorget plein malmo sunset

Stedentrip Malmö wat te doen in Malmö en de leukste bezienswaardigheden

Ondanks dat buurman Kopenhagen een grotere stad is dan Malmö, is deze Zweedse stad Malmö zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Dat kan zelfs in combinatie met Kopenhagen, want vanaf Kopenhagen ben je met de trein binnen drie kwartier in Malmö. Kopenhagen is wat toeristischer en daardoor is er meer te doen, maar Malmö is daarentegen juist wat knusser en gezelliger. Wat is er te doen in Malmö en wat zijn interessante bezienswaardigheden in Malmö?

Sinds de opening van de Öresundbrug in 2000 heeft Malmö internationale allure gekregen. De brug stelt je in staat om van Malmö naar Kopenhagen of andersom te reizen. De brug is ook een opvallendste bezienswaardigheid van Malmö. Wanneer je de trein uitstapt in Malmöben je eigenlijk direct in het centrum.

1. Katrinetorps Landeri

Een paar kilometer ten zuiden van Malmö centrum ligt Katrinetorp. Hier vond je prachtige oude huisjes uit de 19e eeuw met mooie tuinen vol met rozen, een wijngaard en een knus restaurantje.

2. Lilla Torg plein

Rond het plein Lilla Torg is te merken dat Malmö tot in de 17de eeuw een Deense stad is geweest. De vakwerkhuizen en terrasjes

Malmö heeft een klein stadscentrum met onder andere het Stortoget plein en het kleinere Lilla Torg plein. Op het laatste plein vind je veel gezellige restaurantjes en cafés met buitenterras, in de zomer heerlijk in de zon, maar ook als het wat kouder is, is het lekker, want de terrassen hebben bijna allemaal terrasverwarming. Gedurende de zomermaanden worden heel wat eetkraampjes in de open lucht geplaatst en is het plein een van de grootste bezienswaardigheden van Malmö.

Liever indoor eten? Bij Saluhallen kun je eten vanuit de hele wereldproeven.

3. Stortorget

Stortoget is het grootste plein in Malmö. Dit plein bestaat al sinds 1530 en is een van de drukste bezienswaardigheden in Malmö. Je vindt hier veel restaurants met leuke terrasjes.

Op het Stortoget plein vind je het stadhuis, het Kramer Hotel en en het Kockska huset, het huis van Jörgen Kock – burgemeester in de zestiende eeuw. Op de hoek van het plein vind je het neo-renaissance gebouw Apoteket Lejonet.

Stortorget plein malmo sunset

4. Malmöhus Slott

Een bezoek je aan het Malmöhus Slott is ook zeker de moeite waard.Dit historische fort komt uit de zestiende eeuw en is het oudst bestaande Scandinavische fort uit de Zweedse renaissance. Historisch gezien was Malmöhus Slott een van de belangrijkste verdedigingsforten van Denemarken (toen Malmö er nog bij hoorde)

Dit prachtig kasteel omgeven door de grachten en ook makkelijk te bereiken vanaf het Centraal Station.

Malmöhus Slott

4. Kungstparken & Mölleplatsen

Als je toch in de buurt bent van het kasteel, bezoek dan ook Mölleplatsen, een molen in Kungsparken. In dit park vind je een Engelse tuin en boomsoorten afkomstig van drie verschillende continenten. Ook de beeldentuin is een van de mooiste bezienswaardigheden van Malmö. In de lente groeien er mooie tulpen.

5. Turning Torso

Op 3 kilometer van Malmö centraal station ligt de Turning Torso wolkenkrabber in het westelijk havengebied Västra Hamn.

Dit wokkelvormige gebouw is een van de opvallendste bezienswaardigheden in Malmö. Het 190-meter hoge bouwwerk is gebaseerd op een kunstwerk van Santiago Calatrava genaamd de Twisting Torso.

De ultramodern opgezette woonwijk Västra Hamn is een populaire uitgaanswijk geworden. De kades zijn geschikt om lekker in de zon te zitten en ook aan eetgelegenheden ontbreek er niets in deze wijk. Ben je net als ons fan van skateboarden? Het skateboardpark Stapelbäddsparken is trouwens een van de beste van Europa (meer dan 2000 vierkante meter skatepark). Vlakbij Turning Torso vind je een bekroond slowfoodrestaurant: Salt & Brygga.

6. Gamla Väster

Gamla Vaster is een schattig straatje met kleurrijke huizen. Wandel langs deze lage huizen met bakstenen in alle kleuren van de regenboog. Hoewel de meeste huizen bewoond zijn, vind je hier ook veel leuke cafés en winkels.

7. Kopenhagen

Wil je twee stedentrips in een vakantie combineren? Pak dan de trein tussen Malmö en Kopenhagen. Beide steden liggen op een steenworp afstand van elkaar. Wil je weten wat je allemaal in Kopenhagen kunt doen, lees dan ook: wat te doen in Kopenhagen.

Christianshaven met boot Kopenhagen

8. Bezoek Skane

De stad Malmö is een goede uitvalsbasis om de regio Skane te verkennen. Deze regio ligt in het zuiden van Zweden. Zo kun je een uitstapje maken naar de kleine stad Lund waar je onder andere een indrukwekkende Romaanse kathedraal kan bezoeken: Domkyrken.

Ook Ystad is een leuke excursie die je vanuit Malmö kunt maken. Deze stad staat bekend om zijn kronkelende straatjes en vakwerkhuizen. En de zandstranden van Ustad zijn ook zeker een leuke afwisseling tijdens je stedentrip. Ook de zandstranden hier zijn een aangename afwisseling van de bezienswaardigheden van Malmö.

Höllviken een interessant klein dorpje op een schiereiland tussen de Baltische zee en de Sontbrug. Deze plaats staat vooral bekend om de restanten van de Vikingnederzettingen en de stranden. In Höllviken leer je meer over de Vikingen en kun je deel uitmaken van de traditionele feesten uit het Vikingtijdperk. Niet alleen leuk voor de kids!

Tot slot staat Skane bekend om de vele kastelen in de omgeving. Sla de volgende kastelen zeker op: het Svaneholms slot, het Torup slot, het Glimmengehus en het Bosjökloste.

Van Kopenhagen naar Malmö

Bij je stedentrip naar Kopenhagen mag een daguitstap naar het Zweedse stadje Malmö niet ontbreken. Tijdens je stedentrip weer moeten vliegen? Nee hoor, je kunt gewoon met de auto of met de trein, beide via de brug over de Sont van Kopenhagen naar Malmö. Misschien herken je deze brug wel van de Deens-Zweedse misdaadserie “The Bridge”. Dankzij een snelle treinverbinding tussen de twee steden, ben je in no time in een ander land. Hieronder de beste tips om van Kopenhagen naar Malmö te reizen.

Flixbus van Kopenhagen naar Malmö
Vanaf 3,90 euro reis je van Kopenhagen naar Malmö

Trein Kopenhagen naar Malmö
Vanaf 11 euro reis je over de Sontbrug met de trein. Binnen drie kwartier ben je aan de overkant.

Met de auto
Met de auto rij je over de dubbeldeksbrug waarbij je boven de autosnelweg hebt en onder de treinverbinding. Hou er rekening mee dat je tol moet betalen. Öresundbrug Malmo

Meer Zweden?

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.