Stedentrip Malmö wat te doen in Malmö en de leukste bezienswaardigheden

Ondanks dat buurman Kopenhagen een grotere stad is dan Malmö, is de Zweedse stad Malmö zeker de moeite waard voor een bezoek. Dat kan ook in combinatie met Kopenhagen, want vanaf Kopenhagen in drie kwartier in Malmö, met de trein. Malmö is het knusse en gezellige zusje van Kopenhagen, maar vanwege de grootte van de stad eigenlijk niet te vergelijken. Ontdek op Lone Drifters wat de leukste bezienswaardigheden, zijn, tips en dingen te doen in Malmö.

Malmö bezienswaardigheden & tips

1. Katrinetorps Landeri

Een paar kilometer ten zuiden van Malmö centrum ligt Katrinetorp. Hier vind je prachtige oude huisjes uit de 19e eeuw met mooie tuinen vol met rozen, een wijngaard en een knus restaurantje.

2. Lilla Torg plein

Malmö heeft een klein stadscentrum met onder andere het Stortoget plein en het kleinere Lilla Torg plein. Rond het plein Lilla Torg is te merken dat Malmö tot in de 17de eeuw een Deense stad is geweest door de vakwerkhuizen.

Op het Lilla Torgplein vind je veel gezellige restaurantjes en cafés met buitenterras, in de zomer heerlijk in de zon, maar ook als het wat kouder is, is het lekker, want de terrassen hebben bijna allemaal terrasverwarming. Gedurende de zomermaanden worden heel wat eetkraampjes in de open lucht geplaatst en is het plein een van de grootste bezienswaardigheden van Malmö.

Liever indoor eten? Bij Saluhallen kun je eten vanuit de hele wereldproeven.

3. Stortorget

Stortoget is het grootste plein in Malmö. Dit plein bestaat al sinds 1530 en is een van de drukste bezienswaardigheden in Malmö. Je vindt hier veel restaurants met leuke terrasjes.

Op het Stortoget plein vind je het stadhuis, het Kramer Hotel en en het Kockska huset, het huis van Jörgen Kock – burgemeester in de zestiende eeuw. Op de hoek van het plein vind je het neo-renaissance gebouw Apoteket Lejonet.

Stortorget plein malmo sunset

4. Malmöhus Slott

Het beroemde kasteel van Malmöhus is het oudste, nog bestaande renaissancekasteel in Scandinavië, het fort werd oorspronkelijk gebouwd in 1434. Dit historische fort komt uit de zestiende eeuw en is het oudst bestaande Scandinavische fort uit de Zweedse renaissance.

Historisch gezien was Malmöhus Slott een van de belangrijkste verdedigingsforten van Denemarken (toen Malmö er nog bij hoorde). Dit prachtig kasteel omgeven door de grachten is makkelijk te bereiken vanaf het Centraal Station.

4. Kungstparken & Mölleplatsen

Het weelderige, groene Kungsparken naast het kasteel maakt deel uit van het kasteelterrein en is leuk om doorheen te wandelen.

Als je toch in de buurt bent van het kasteel, bezoek dan ook Mölleplatsen, een molen in Kungsparken. In dit park vind je een Engelse tuin en boomsoorten afkomstig van drie verschillende continenten. Ook de beeldentuin is een van de mooiste bezienswaardigheden van Malmö. In de lente groeien er mooie tulpen.

5. Turning Torso

Op 3 kilometer van Malmö centraal station ligt de Turning Torso wolkenkrabber in het westelijk havengebied Västra Hamn.

Dit wokkelvormige gebouw is een van de opvallendste bezienswaardigheden in Malmö. Het 190-meter hoge bouwwerk is gebaseerd op een kunstwerk van Santiago Calatrava genaamd de Twisting Torso.

De ultramodern opgezette woonwijk Västra Hamn is een populaire uitgaanswijk geworden. De kades zijn geschikt om lekker in de zon te zitten en ook aan eetgelegenheden ontbreek er niets in deze wijk.

Het skateboardpark Stapelbäddsparken is trouwens een van de beste van Europa (meer dan 2000 vierkante meter skatepark). Vlakbij Turning Torso vind je ook een bekroond slowfoodrestaurant: Salt & Brygga.

6. Gamla Väster

Gamla Vaster is een schattig straatje met kleurrijke huizen. Wandel langs deze lage huizen met bakstenen in alle kleuren van de regenboog. Hoewel de meeste huizen bewoond zijn, vind je hier ook veel leuke cafés en winkels.

7. Combineer Kopenhagen met Malmö

Wil je twee stedentrips in een reis combineren? Pak dan de trein tussen Malmö en Kopenhagen. Beide steden liggen op een steenworp afstand van elkaar.

Lees ook: wat te doen in Kopenhagen.

Christianshaven met boot Kopenhagen

8. Bezoek Skåne

De stad Malmö is een goede uitvalsbasis om de regio Skåne te verkennen. Deze regio ligt in het zuiden van Zweden. Zo kun je een uitstapje maken naar de kleine stad Lund waar je onder andere een indrukwekkende Romaanse kathedraal kan bezoeken: Domkyrken.

Ook Ystad is een leuke excursie die je vanuit Malmö kunt maken. Deze stad staat bekend om zijn kronkelende straatjes en vakwerkhuizen. En de zandstranden van Ustad zijn ook zeker een leuke afwisseling tijdens je stedentrip. Ook de zandstranden hier zijn een aangename afwisseling van de bezienswaardigheden van Malmö.

Höllviken een interessant klein dorpje op een schiereiland tussen de Baltische zee en de Sontbrug. Deze plaats staat vooral bekend om de restanten van de Vikingnederzettingen en de stranden. In Höllviken leer je meer over de Vikingen en kun je deel uitmaken van de traditionele feesten uit het Vikingtijdperk. Niet alleen leuk voor de kids!

Tot slot staat Skåne bekend om de vele kastelen in de omgeving. Sla de volgende kastelen zeker op: het Svaneholms slot, het Torup slot, het Glimmengehus en het Bosjökloste.

Probeer een fika

Zorg ervoor dat je stopt bij een café in het centrum van Kungsparken voordat je terugkeert naar de drukte van de stad, om te genieten van de Zweedse traditie van fika.

Als je even moet bijkomen of bedenken wat je moet bezoeken in Malmö, ga dan naar een café voor een korte onderbreking.

Fika is een soort koffiepauze met zoetigheid erbij, zoals een kaneelbroodje of ander gebak.

Fika is zo’n groot onderdeel van de cultuur dat zelfs grote internationale bedrijven fika-time hebben voor hun werknemers!

Met de trein naar Malmö

Sinds de opening van de Öresundbrug in 2000 heeft Malmö internationale allure gekregen. Misschien herken je deze brug wel van de Deens-Zweedse misdaadserie “The Bridge”. Dankzij een snelle treinverbinding tussen de twee steden, ben je in no time in een ander land.

De Öresundbrug stelt je in staat om van Malmö naar Kopenhagen of andersom te reizen. De brug is ook een opvallendste bezienswaardigheid van Malmö. Wanneer je de trein uitstapt in Malmöben je eigenlijk direct in het centrum van Malmö.

Öresundbrug Malmo

Faq Malmö

Hoe kom je in Malmö met de trein?

Reis naar Kopenhagen en neem vanuit Kopenhagen gemakkelijk de trein naar Malmö. Vanaf €11 euro reis je over de Sontbrug met de trein. Binnen drie kwartier ben je aan de overkant.

Hoe kom je in Malmo met de auto?

De Öresundbrug stelt je in staat om van Malmö naar Kopenhagen of andersom te reizen met de auto of trein. Met de auto rij je over de dubbeldeksbrug waarbij je boven de autosnelweg hebt en onder de treinverbinding. Hou er rekening mee dat je tol moet betalen.

Meer Zweden?

Gelijk je reis plannen?

Handige links:

  1. Vliegtickets deals naar Malmo
  2. Huur een auto bij Sunny Cars
  3. De mooiste hotels in Malmo
  4. Zelf reizen? Plan je reis met handige reisgidsen naar Malmo

Onze tips voor het plannen van je stedentrip naar Zweden

Deze post bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier voor de algemene voorwaarden