16x suppen in Nederland: de mooiste plekjes

Je vindt in Nederland dan geen prachtige rivier met bergen op de achtergrond zoals in Canada, maar je hebt in Nederland wel gezellige grachten en mooie natuurgebieden om te suppen. Er zijn tal van slootjes, meren en natuurlijk hebben we de Noordzee. Ontdek op Lone Drifters de leukste plekken om te suppen in Nederland.

1. Amsterdam

Suppen op de Amsterdamse grachten

Wat is nou leuker dan Stand Up Paddle over de Amsterdamse grachten? Ontdek de Amsterdamse panden en straatjes vanaf het water.

Begin bij de Rai en peddel door naar de Kom. Bij de Kom neem je de afslag naar rechts richting Hotel Casa Amsterdam. Bij de splitsing van dit hotel peddel je over de Amstel naar links door naar het Koninklijk Theater. Vanaf daar maak je een rondje links om via de Keizersgracht naar de Prinsengracht tot je weer uitkomt bij de Amstel. Peddel over de Amstel tot Amstelhaven en ga naar rechts bij Egeria Capital Management. Peddel langs de Heineken Experience richting Spiegelgracht. Iets voor de Spiegelgracht peddel je naar links onder de Stadhouderskade door. Vanaf daar peddel je rechtdoor richting de Rai.

Tip: supverhuur M&M Sup in Amsterdam

Amsterdam Nieuw West

Te veel publiek bij de grachten?

Net buiten de ring vind je het sup- en kanoparadijs Nieuw West. Hier vind je meerdere routes door onder andere de Sloterplas en het Amsterdamse Bos te volgen. Deze grote plassen zijn verbonden door tal van kleine waterpaadjes. Langs de route vind je ook leuke plekken om een drankje of hapje te nuttigen.

Een kaart van de route is trouwens geen overbodige luxe. Deze vind je vaak bij de plaatselijke bootverhuurders.

2. Utrecht

Een van de mooist suproutes in Utrecht is de route van Kromme Rijn naar de Oudegracht. Hier sup je zowel door de stad als in de natuur, net als de route hieronder in Amersfoort.

Heb je geen eigen supboard? Dan kun je deze huren bij de volgende supverhuurders.

Kromme Rijn: De Rijnstroom en de SUP SUP CLUB
Centrum Utrecht: dagjesuppen.nl en via SUPschool Domstad

3. Langs het natuurgebied en stadsmuren van Amersfoort

In Amersfoort kun je prachtig suppen door de grachten en een stukje natuur. Begin bijvoorbeeld bij de Amersfoortse ijsvereniging en sup richting de grachten onder de Waterpoort de Monnikendam door.

Supverhuur & tours

Geen eigen sup? Wij raden Geert van Amersfoort Sup aan! Hij is een super vriendelijke instructeur en heeft echt een passie voor de boardsport.

4. Groningen

Groningen heeft ontzettend leuke grachten waar je in kunt suppen. Peddel langs de woonboten en terrasjes een rondje om het centrum heen. Tijdens deze route kom je langs het Groninger museum, de Hoge en Lage der A en als je verder wilt suppen kun je door naar het Reitdiep. Zo sup ik tegenwoordig ook door de grachten met mijn supboard ter hoogte van het Noorderplantsoen.

YouTube video

5. Friesland

Friesland is natuurlijk bij uitstek de provincie om te suppen. Zo kun je op verschillende plekken suppen: van de Waddeneilanden tot natuurgebieden als de Alde Faenen of het prachtige Poelengebied.

Ontdek de beste plekken om te suppen in Friesland

6. Eindhoven

Eindhoven is een van de groenste grote steden van Nederland. Ideaal voor een frisse neus op het water!SupClub zit op verschillende plekken in Nederland, waaronder Eindhoven. Marleen Backx is oprichtster van SupClub Nederland, heeft een actieve levensstijl waarin reizen en watersport centraal staan. Wat is nou een leukere plek om te suppen dan het groene Eindhoven?

Tip: huur je sup via SupClub Eindhoven

7. Suppen Scheveningen en Den Haag

Niets gaat boven suppen op de zee. Suppen op een deinende zee geeft het suppen een extra dimensie. Het balanceren is wat lastiger, maar als er golven zijn en er wat wind staat is het vooral leuk om met de branding mee te surfen. En waar kan dat beter dan in Scheveningen? Juist. Neem je board mee naar het strand en stap direct je sup op.

Geen eigen supboard? Een supboard kun je onder andere huren bij Sup ‘sUp Den haag. In Scheveningen onder de Vuurtoren staat de opslag van SUP’s UP, een paar passen van het strand af.

Ook Den Haag stad is leuk om te suppen! Wat dacht je van Westbroekpark, gelegen op de grens tussen Den Haag en Scheveningen of de grachten van DenHaag?

Bekijk ook: de leukste plekken van Henriette om te suppen in Den Haag

8. Suppen op Texel

De leukste strandactiviteit op Texel? Juist! Suppen. Je kunt bij verschillende supbedrijven je sup huren en direct vanaf het strand de zee op gaan of je eigen opblaasbare SUP board meenemen!

Bij Zandbak Texel kun je 1,5 uur suppen voor € 29,50 p.p. De prijs is incl. wetsuits, vest & helm.

Denk je dat suppen niks voor je is omdat je geen evenwicht heb? Het is in het begin even wennen, maar als je eenmaal staat is het zo leuk!

Lees ook: waarom je van de wind moet uitgaan als je gaat suppen

9. Bloemendaal aan Zee

Als weinig wind en golven zijn dan kun je ook op de zee suppen. En geloof me, je wilt niet teveel golven. Ik word namelijk regelmatig misselijk als ik op de SUP stap en in de zee peddel.

Supboardlesje met Surfana
Surfana ken je misschien van het zomerse festival in Bloemendaal. Maar Surfana biedt ook sup en surflessen aan. Suppen bij Surfana is mega chill omdat ze de tijd nemen om je te helpen met balans en boardbeheersing voordat je het zelf gaat suppen. Daarna leren ze je draaien en snelheid maken. Is het goed weer? Dan ga je golfjes pakken met je supboard! Extra leuk! Je vindt Surfana bij camping de Lakens in Bloemendaal aan Zee.

10. Noordwijk aan zee

Niet ver van Amsterdam ligt Noordwijk aan zee. Net als Bloemendaal en andere strandbestemmingen in Nederland is suppen in de zee een leuke ervaring. Je kunt van Noordwijk naar Katwijk suppen en tussendoor een drankje bij een van de minder bekende, maar leuke strandpaviljoens te doen.

Surfschool Beach Break heeft ook een leuk surf-café hebben waar je na afloopt van je surfsessie een heerlijk hapje en drankje kunt nuttigen op hun terras.

Wil je meer weten over suppen? Waar je een eigen sup koopt bijvoorbeeld en hoe je moet beginnen met suppen? Lees dan ook onze beginnersguide voor suppers!

11. Sup op turquoiseblauwe meertjes

In Drenthe vind je een aantal helderblauwe meren waar je goed kunt supen:

Het Nije Hemelriek ligt aan de rand van boswachterij Gieten-Borger, tussen Gasselte en Anderen. Het meer is perfect om op te suppen en staat ook nog eens heel gaaf op een foto met een drone. Na een dagje zonnen kun je genieten en afkoelen op het terras van restaurant ’t Hemelriek.

Het blauwe meer in Drenthe is een recreatieplas in de bossen van Drenthe tussen Smilde en Dwingeloo in natuurgebied het Leggerveld. Het glauconiet, een mineraal, in het meer zorgt voor een donkergroene kleur. Omdat het gat zo diep is door het zandzuigen, krijg je een blauwgroene kleur. Om het Blauwe Meer te bezoeken moet je € 3,- entree betalen bij de Kiosk. In de winter is het hier zo rustig dat je niets hoeft te betalen. Er is dan ook niemand aanwezig om geld te innen. Betalen kan trouwens alleen contant!   

YouTube video

12. Peddel door de Biesbosch

In een sup kun je de Biesbosch op een mooie manier beleven. Peddel door de smalle bochtige kreekjes en overhangende takken, een weidse watervlakte met brede rietkragen. In de Biesbosch zijn meerdere routes van verschillende lengtes te peddelen. Bovendien maak je vanaf je geruisloze SUP of kano kans om hét icoon van dit de Biesbosch te spotten: de bever.

YouTube video

Suptips:

13. Suppen op de kralingse plas

De Kralingse Plas bij Rotterdam is een prachtige plek om te stand-up paddelen. Vanuit deze plas zie je ook de skyline van Rotterdam, terwijl je zelf door de groene natuur heen peddelt.

Neem je eigen supboard mee of huur er eentje bij Fun Forest Rotterdam.  

Stap voorbereid je supplank op. Lees eerst onze handige tips en tricks voor beginnende suppers op onze blog.   

14. De Vuntus- en Kortenhoefse Plassen

In de Loosdrechtse Plassen vind je een van de mooiste sup routes om in de natuur te suppen in Nederland. Het mooie is dat motorboten verboden zijn, dus het is perfect voor beginners of als je van de rust houdt. De (kano)route in de Vuntus, een van de Loosdrechtse Plassen, laat je een zeer afwisselend landschap beleven met een wirwar van plassen, sloten, weilanden, rietvelden en moerasbossen. De Loosdrechtse plassen zijn zeer in trek bij watersporters. De Vuntus is gereserveerd voor de natuur en daarom ideaal voor suppers.  Met een kano kan je optimaal genieten van de weldadige rust en rijke hoeveelheid moerasplanten en vogels in dit gebied.

De sup- en kanoroute is bewegwijzerd met genummerde routepaaltjes (1 t/m 13).

15. De Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen is een |moerassig watergebied dat midden in het Groene Hart ligt. Tijdens je kano- of suproute baan je je door plassen, sloten en riet- en hooilanden. Het gebied wordt beschermd door Natuurmonumenten en je hebt dan ook de kans om veel zeldzame vogelsoorten te spotten.

Bij het startpunt vind je kanoverhuur Nikano. Hier kun je een kano en supboard huren. Vanaf daar peddel je zo de Nieuwkoopse Plassen op. De kanoroute is aangegeven met 24 palen waarop een rood kanootje staat. De route duurt drie tot vier uur en is voor de supper wellicht iets te lang. Aanraders:

16. Roelofarendsveen

In Roelofarendsveen kun je heerlijk met de sup een leuk tochtje maken door de Veense Polders. In de route hieronder vaar je vanuit het Brassemermeer door de smalle Ringsloot langs schattige dorpjes.

De tulpenroute suppen in Roelofarendsveen is echt een aanrader. Met het supboard met ben je zo’n 2 a 3 uur onderweg. In de kaart hieronder zie je hoe de tulpenroute loopt. De tulpen zijn er rond eind april/begin mei.

YouTube video

Een leuke plek om te overnachten in de buurt van Roelofarendsveen is hihahut. Hihahut biedt kleine huisjes te huur aan die tijdelijk geplaatst zijn op weilanden of andere plekken.

Meer routes: kanokaart

Deze handige kanokaart komt goed van pas. Hier vind je namelijk SUP- en kanoroutes door heel Nederland (en België). Bij elke route staat de lengte van het traject en een link naar de website waarop je meer details kan vinden. Ook het startpunt van de route en de naam van een lokale bootverhuur is vaak aangegeven.

Suptips

Boekentip: Sup In Nederland

Het boek van SUP in Nederland is het handboek voor (beginnende) suppers. In dit boek lees je alles over sup. Je leert stap voor stap de techniek, welke spiergroepen je traint, welke routes je kunt nemen, welke boards geschikt zijn voor de verschillende disciplines, maar vooral word je gegrepen door het aanstekelijke enthousiasme van de auteurs – allebei zeer ervaren sup’ers van het eerste uur. Een van de auteurs van het boek hebben wij geïnterviewd: Morene Dekker.

Voorbereid het water op

Voordat je een route uitstippelt is het handig om goed voorbereid het water op te gaan. Houdt rekening met het weer en de juiste supkleding. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je met mooi weer uv werende kleding draagt.

→ Bekijk onze andere tips voor goed voorbereid suppen.

Suppen: wat draag je op een supboard?

Wat je op een supboard draagt hangt helemaal af van het weer. Een van de leukste dingen van suppen is dat je dat het hele jaar door kunt doen, zolang je maar de juiste supkleding draagt.

Bekijk ook onze post wat te dragen op je supboard.

FAQ

Waar mag je suppen?

In principe mag je over al suppen waar water is. In Nederland mag je suppen op grachten, in de zee, in rivieren en zelf vijvers als je zou willen.

Waar mag je niet suppen?

In principe mag je overal suppen, behalve op plekken waar dit nadrukkelijk verboden is.

Dit vind je misschien ook leuk

Wat te doen op Texel
Nederland

Doen op Texel: activiteiten en bezienswaardigheden voor outdoor- en natuurliefhebbers

Zittende hiker met op de achtergrond Tre Cime
ItaliëWandelen

Wandelen in Zuid-Tirol

Palacio crystal zonsondergang
Spanje

Doen in Madrid: bezienswaardigheden, leuke food markets musea en meer

Tipi tent op een vlonder
België

7x bijzonder overnachten in België

Woonkamer Landal Texel
Nederland

Duurzaam overnachten in Texel: een nachtje in een bungalow

Golfsurfen

Dit zijn de beste surfspots van Europa