Suppen voor beginners: alles wat je moet weten over stand-up paddling

Wil je beginnen met suppen? Super leuk! Toen ik voor het eerst op een supboard een rondje door de grachten van Groningen maakte, was ik hooked. Ik ben gek op boardsporten en suppen is een mooie aanvulling.

Inmiddels sup ik al wat jaren en ben ik geen beginner meer. In deze blogpost deel ik mijn tips aan jou, als beginnende supper, om niet dezelfde beginnersfouten als ik te maken.

Wat is suppen of supping?

De sport stand-up paddle, ook wel sup, is in een korte tijd uitgegroeid tot een populaire activiteit.

Stand-up paddleboarding, ook wel bekend onder de afkorting SUP, is een van de snelst groeiende boardsports ter wereld. In Nederland noemen we het ook wel suppen (geen subben) of supping, afgekort van stand-up-paddleboarding.

Suppen of supping is trouwens een subklasse van paddleboarding, een breder concept dat ook het gebruik van je armen omvat terwijl je knielt, ligt of staat op een smal en lang paddleboard om in het water te bewegen.

Met een stand-up paddle board (SUP-board) kun je staand op een supboard jezelf vooruit peddelen met één peddel in je hand.

Sup in Amersfoort

Ontstaan suppen

Sup of suppen is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan op de Hawaïaanse eilanden. Daar stonden surfleraren op hun surfboard met een peddel om zo bij hun leerlingen te kunnen blijven, instructies te kunnen geven en overzicht te houden.

De basis van SUP heb je al vrij snel onder de knie. Kan je je evenwicht goed houden? Dan kan je ook prima yoga beoefenen op een supboard!

Suppen is een watersport en een vorm van surfen die is ontstaan in Hawaï. Net als bij een surfboard staat de SUP-rijder rechtop, in het midden van het supboard. Vervolgens duwt de gebruiker of supper het peddel volledig in het water voordat hij die weer optrekt. Dit geldt voor elke duw die hij of zij maakt. Suppen als sport groeit hard en je zult ook vaker iemand op een supboard zien staan.

Welke spieren train je met suppen?

Naast de calorieën die je verbrandt, zijn er veel spieren die je trainen en versterken terwijl je op je paddleboard zit.

Armen: het gaat niet allemaal om de armen. Hoewel je armen een flinke training krijgen tijdens het suppen, train je bij elke slag meer dan alleen je biceps. Je werkt ook aan je deltoids, traps, pectoralis major, latissmus dorsi, supraspinatus, en je your abdominal muscles. Google maar eens waar deze spieren zitten 🙂

Paddleboarding is een goede core training. Dat komt omdat je je core spieren en onderrugspieren moet gebruiken om het evenwicht op je board te behouden. Hoe meer je heen en weer peddelt, hoe meer je spieren zich spannen.

Benen: je benen krijgen ook een top training omdat je hiermee je lichaam op het board door stabiliseert.

Over het algemeen is SUP een geweldige training voor crosstraining voor atleten van alle vaardigheidsniveaus, omdat het zowat elke spier in het lichaam gebruikt.

Suppen op het water in de Filipijnen
Suppen in de Filipijnen

Waar mag je suppen?

Mag je overal suppen? In principe mag je over al suppen waar water is. In Nederland mag je suppen op grachten, in de zee, in rivieren en zelf vijvers als je zou willen.

Er kunnen gebieden zijn waar je niet mag suppen. Bekijk daarom altijd de informatie van de plek voordat je gaat suppen. Vaak staat dat aangegeven met waarschuwingsborden. Maar over het algemeen geldt: geen waarschuwingsbord, dan mag je er suppen.

Lees ook: suppen in Nederland, dit zijn de beste spots

Hoe begin je met suppen

Als je begint met suppen is het handig om een supboard te hebben. Omdat supboards best prijzig kunnen zijn, adviseer ik je om er eerst eentje lenen bij een lokaal verhuurbedrijf. Zo kun je ook testen of je het suppen wel echt leuk vindt.

Supboard kopen? Zo kies je een supboard

Als je een supboard wilt kopen, dan is het goed om voor jezelf te bedenken wat je wilt gaan doen met het supboard. Supboards hebben namelijk verschillende vormen, sommigen zijn opblaasbaar en de breedte kan ook uitmaken.

Bekijk onze guide waar je op moet letten bij het aanschaffen van een supboard.

Suppen El Nido

Voor het eerst op het supboard

Hoe kun je het beste staan op een SUP board?

Begin je met suppen? Dan is het verstandig te beginnen met zittend peddelen op je sup board, zodat je eerst je evenwicht op een sup board kunt vinden.

Er zijn veel factoren die meespelen bij het staan op een supboard, zoals de wind en grotere golven.

Hoewel ik zelf al vaak heb gesupt, sup ik op de zee – als de golven wat ruiger zijn, ook het liefst zittend, wel zo makkelijk.

Hoe houd je een suppeddel vast?

Naast een goede balans op je supboard moet je ook goed peddelen. Belangrijk is dat je je suppeddel goed instelt. Als je de goede lengte hebt, kun je de volgende technieken gebruiken om je peddel goed vast te houden:

 • Houdt altijd je ellebogen gestrekt als je je suppeddel vasthoudt
 • Rechtshandigen peddelen met de linkerhand boven op de grip van het paddle. Linkshandigen precies andersom.
 • Peddel je aan de linkerkant van je supboard en ben je rechtshandig, dan heb je je rechterhand op de grip en je linkerhand zo’n 65 cm lager onder je rechterhand (afhankelijk van je lengte) op de peddel. Voor linkshandigen geldt dit dus als je aan de rechterkant van je board peddelt.

Hoe gebruik je een peddel tijdens het suppen?

Om vooruit te komen op je supboard, moet het blad van je suppaddle helemaal onder water zijn. Je zet de peddel iets voor je voeten in het water. Op het moment als je peddel in het water zit, zet je kracht met gestrekte ellebogen en haal je de peddel richting je voeten.

Je haalt de peddel ter hoogte van je voeten ongeveer weer uit het water. En dan kun je deze stappen herhalen. Tip: haal je peddel niet teveel achter je voeten uit het water, dat is namelijk verspilde energie. Zorg dat je echt je peddel ter hoogte van je voeten uit het water haalt.

Valt je suppeddel in het water? Dan moet je deze zo snel mogelijk weer pakken, anders drijft deze weg. Ga op je knieën op het SUP board zitten en stuur me je handen richting je suppeddel.

Hoe draai je met je sup op het water?

Wanneer je wilt draaien of keren dan kun je de volgende technieken gebruiken.

Steek je suppeddel aan de voorkant van je SUP board in het water en maak vervolgens een halve maan naar achteren. Wil je naar links draaien? Dan steek je je suppeddel rechtsvoor in het water. Als je naar rechts wilt draaien, doe je dit precies andersom (linksvoor in het water).

Tips: eerste keer het water op

Voordat je je supboard pakt en voor het eerst naar het water gaat, zijn hier enkele eenvoudige tips voor het plannen van je eerste keer suppen:

 1. Kies een kleine, kalme plek, zoals een meer of vijver, dat vrij is van veel obstakels zoals boten en boeien
 2. Zoek een zandstrand of een andere plek waar je het water in kunt om je SUP gemakkelijk te “lanceren”
 3. Kies een zonnige dag met weinig tot geen wind
 4. Als je route vereist dat je tegen de wind in peddelt, doe dat dan op je weg naar buiten, zodat je op de terugweg een boost van de wind kunt krijgen als je moe wordt
 5. Ga met een vriend (in) zodat je elkaar in de gaten kunt houden
 6. Plan om tijdens je eerste uitstapje ongeveer een uur te peddelen

Supkleding: wat draag je met suppen?

Wat je op een supboard draagt hangt helemaal af van het weer. Een van de leukste dingen van suppen is dat je dat het hele jaar door kunt doen, zolang je maar de juiste kleding draagt. In onze guide: wat draag je op een supboard geven we je een aantal tips over geschikte kleding tijdens het suppen.

Suptips op het water

Om veilig te kunnen suppen moet je rekening houden met de volgende zaken:

 • Zorg er voor dat als je alleen gaat, mensen weten waar je bent. Maar ga liever samen met iemand anders
 • Ga nooit alleen op groot of stromend water
 • Plan van te voren je route, gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Maps offline
 • Bekijk van te voren wat de weersvoorspellingen zijn op handige websites. Via de website van Buienradar kun je checken wat de weersverwachting is, zoals neerslag, onweer en wind.
 • Gebruik materiaal dat geschikt is voor het suppen, denk aan supkleding en eventueel een zwemvest.
 • Blijf uit de buurt van grote schepen!
 • Een leash is, zeker op ruiger water, aan te raden. Een leash zorgt ervoor dat je SUP board niet te ver kan wegdrijven.
 • Denk dan aan je zonnebrandcrème. Niet alleen zonnebrandcrème, maar ook een goede wetsuit bij watersport, een petje of hoed en een zonnebril.

Huur een supboard

Geen eigen supboard en geen mogelijkheden om in jouw eigen stad te huren? Op de website Detour Amsterdam kun je een supboard huren en bij jouw thuis laten bezorgen. Detour brengt buiten binnen handbereik.

Huur je complete sup gear online en ga je eigen weg, in je eigen stad. Bijvoorbeeld bij jou thuis het meer of de gracht op. Je supgear wordt gratis bezorgd en weer opgehaald. En je krijgt premium gear van de allerbeste kwaliteit. Naast de opblaasbare SUP met vin levert Detour ook standaard een verstelbare peddel, pomp, tas en leash (band om enkel) mee. Tijdens het bestellen kun je extra accessoires toevoegen.

Supboard kopen: winkeltips

Met de coronamaatregelen is het lastig een supboard in een fysieke winkel uit te zoeken, maar gelukkig kun je bij veel online winkels terecht. Hieronder vind je een overzicht van de tofste winkels die supboards verkopen:

 • Fitwinkel.nl. Wij hebben de Voyager, hun eigen merk supboards. De supboards hebben leuke kleuren en er zijn verschillende soorten tegen een betaalbare prijs. Bekijk supboards
 • Decathlon: vanaf € 199 heb jij al je eigen SUP board via Decathlon en kan je zo vaak je wilt door de grachten of een meertje van je eigen stad of dorp peddelen! De supboards van Itiwit zie je veel op het water en ze verhuren ze bijvoorbeeld bij ons in Groningen als je op de grachten wil suppen. Bekijk de supboards bij Decathlon.
 • Bol.com verkoopt ook supboards van verschillende verkopers en merken zoals van SEB Watersport, een vrij nieuw merk supboards. Wij hebben er ook eentje!
 • Verder heb je ook Bootman en uiteraard kun je op Marktplaats kijken naar een tweedehands supboard. Succes!

Hoeveel kost een supboard?

Het aanschaffen van je eigen supboard is redelijk prijzig en dus een investering. Een supboard koop je vanaf ong. € 199. De goedkoopste supboards koop je bij Decathlon. Uit ervaring weten wij dat het best goede supboards zijn, vooral als beginner.

Bekijk ook: onze guide voor het kopen van een supboard

FAQ

Wat is suppen of supping?

Suppen of supping is trouwens een subklasse van paddleboarding, een breder concept dat ook het gebruik van je armen omvat terwijl je knielt, ligt of staat op een smal en lang paddleboard om in het water te bewegen. Lees meer

Wat betekent suppen?

Suppen komt van het Engelse woord stand-up-paddling. Suppen of supping is de afkorting hiervan.

Is het subben of suppen

Het is suppen. Dit staat voor Stand-up Paddle. Subben betekent iets heel anders 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Nuria snowboard chick
Outdoor Lifestyle

Boardchick of the Week | Nuria

Architectuur Montpellier
Frankrijk

Dit wil je doen in Montpellier Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden

Luxemburg

Wat te doen in Echternach, het schattigste dorpje van Luxemburg

GolfsurfenMarokko

Mijn surftrip naar Taghazout, de perfecte surfbestemming

Japan Rail Pass
Japan

Alles over de Japan Rail Pass

Canada

Doen in en rondom Jasper Nationaal Park