Wat te doen op Vlieland: bezienswaardigheden en Vlieland tips

Je wilt er even helemaal tussenuit en besluit dat Vlieland je volgende bestemming gaat worden? Vlieland is het ideale eiland voor een weekendje weg in eigen land. Het is het kleinste eiland van de Waddeneilanden en je kunt er heerlijk tot rust komen. Boek een luxe verblijf in hotel Seeduyn en laat je verwennen in de spa. Liever kamperen? Ook dat kan op Vlieland. Neem je watersportkleding mee en ga kitesurfen. Liever hardlopen? Ook dat kan in het prachtige bos. Ik daag je uit om van het ene eindpunt naar de andere te lopen. Ook fijn: dit Waddeneiland is autoluw is, dat betekent dat het er heel rustig is. Ontdek de beste Vlieland tips en dingen te doen op Vlieland.

Wat te doen op Vlieland

Ga met de Vliehors Express op pad

Met de Vliehors Expres kun je een tocht maken over de Vliehors, een zandvlakte van 25 vierkante kilometer aan de westkant van het eiland Vlieland. Ben je in Vlieland, dan is dit toch wel de bezienswaardigheid van Vlieland. De zandvlakte wordt ook we de Sahara van het Noorden genoemd.

Tochten met de Vliehors Expres kun je het gehele jaar door doen en de kans is groot dat je zeehonden spot. Tijdens een tocht bezoek je ook het Reddingshuisje midden op de Hors. Vroeger was dit een vluchtplaats voor gestrande drenkelingen. Tegenwoordig vind je in dit minimuseum alles wat op het strand is aangespoeld: van sigaretten tot flessenpost.

Sinds 1997 is het reddingshuisje één van de officiële trouwlocaties op Vlieland. Deze unieke trouwlocatie staat sinds enkele jaren wereldwijd in de top 10 van mooiste locaties.

Ook verzorgen zij tochten en dagarrangementen voor bedrijven, familiefeesten en schoolreisjes. Op deze website vindt u alle informatie over onze tochten, prijzen, kaartverkoop en mogelijkheden om de Vliehors Expres af te huren.

Foto via Vliehors Express

Rijd door de Sahara van het Noorden

‘De Sahara van het Noorden’, zo noemen de eilanders de Vliehors, gelegen op de uiterste punt van Vlieland. Hier zie je niets dan de ruige zee en een oneindige zandvlakte. Een prachtig gebied, want nergens in Nederland vind je zo’n eindeloze zandvlakte!

Deze plek kun je alleen in het weekend bezoeken, want doordeweeks is het een militair oefenterrein. 

Bezoek het Drenkelingenhuisje op Vlieland

Midden op de zandvlakte staat het Drenkelingenhuisje. Dit huisje is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Vlieland en daarom een must om te bezoeken tijdens je verblijf op Vlieland. Dit huisje staat al een paar honderd jaar op het eiland en heeft al tientallen drenkelingen gered.

Tegenwoordig is het Drenkelingenhuisje een trouwlocatie en een Juttersmuseum. Een must-see die je kunt bezoeken met de Vliehors Expres.

Maak de klim naar de Vlieland vuurtoren

Natuurlijk moet je ook de vuurtoren van Vlieland beklimmen. De vuurtoren is erg klein, maar de boten zien toch het licht dat van de vuurtoren afkomt. Dat komt omdat de vuurtoren zich bevindt op de hoogste natuurlijke duin van Nederland, de Vuurboetsduin. Vanaf deze duin heb je uitzicht op het ‘bokkendal’, een door geiten bewoond duingebied. Tot het begin van de vorige eeuw hielden de Vlielanders geiten voor melk. Toen het slecht weer was, werden de geiten in deze beschutte vallei gedreven. Het Bokkendal is nu het centrum van waterproductie, maar er zijn natuurlijk nog steeds geitjes.

Vlieland vuurtoren

Spot zeehonden op Vlieland

Je bezoek aan Vlieland is natuurlijk niet compleet zonder het spotten van zeehonden. Dit kun je bijvoorbeeld heel goed doen vanaf de noordoostkant van Vlieland. Hier liggen de zeehondjes gewoon te chillen aan het strand.

Je kunt er ook voor kiezen om een boottocht met de OCEAN KING te maken. Dit is een 12-persoonsrubberboot die wel 40 mijl per uur vaart. Behalve de kans om zeehonden te zien, zie je het eiland ook van het water. Zonder ze af te schrikken probeert de OCEAN KING zo dicht mogelijk bij de zeehondjes te komen waar ze liggen te zonnen op zandplaat De Richel.

Meer informatie over deze zeehondentocht vind je op de website van Vlielandrobbentochten.nl

Bezoek bunker Stelling 12H op Vlieland

In de duinen van Vlieland bevindt zich nog een complete bunker stelling, Stelling 12 H. Voor het grootste gedeelte ligt deze stelling nog onder de grond wat het zeker de moeite waard maakt om deze te bezoeken. Ga met een gids op pad en kijk waar de Duitse bezetter in de oorlogsjaren heeft geleefd en waarom deze stelling juist daar door de Duitsers is gebouwd.Moneteel wordt er hard gewerkt om op Vlieland ook een bunkermuseum te realiseren.

p/denoordwester.nl/

Ga wandelen op Vlieland

Omdat Vlieland zo klein is kun je er heel goed van het ene naar het andere punt wandelen. Via het strand spot misschien wel een zeehond met jonkies. Door de bossen kom je prachtige bomen tegen

Bezoek Oost-Vlieland

Het enige dorp van het eiland Vlieland heet Oost-Vlieland. Je vindt hier gezellige terrasjes en winkeltjes aan de historische dorpsstraat. 

Slaap in hotel Seeduyn, met uitzicht over de zee

Hotel Seeduyn ligt op een prachtige plek aan het strand van Vlieland. Dit luxe hotel heeft een eigen spa, een bowlingbaan, restaurant, bar en prachtige kamers.

Overnachten op Vlieland

Op Vlieland heb je de keus uit hotels, appartementen en je kunt natuurlijk ook kamperen op Vlieland.

Natuurkampeerterrein De Lange Paal is een fijne rustige optie als je in slaap wilt vallen met het geluid van de zee op de achtergrond. De kampeervelden zijn verdeeld over een terrein tegen de duinen aan de bosrand. De Waddenzee ligt op 500 m van de camping. Bekijk deze camping.

 De Natuurkampeerkaart van Stichting De Groene Koepel is verplicht als je hier wilt kamperen. Deze vind je achterin het Groene Boekje dat 15,95 kost.

Reizen naar Vlieland

Zo kom je op Vlieland

Wil je een weekendje weg naar Vlieland doen? Het eiland Vlieland kun je bereiken in 1,5 uur met de boot vanaf de haven van Harlingen in Friesland.

Kom je met de auto? Dan kun je je auto het beste parkeren bij Tsjerk Hiddes Parkeeraccommodaties. Vanaf daar kun je de shuttlebus naar de haven nemen. Je kunt het ook lopen, reken dan op zo’n 10 minuutjes lopen.

Met de trein naar Harlingen? De haven van Harlingen ligt op loopafstand van het station.

Je kunt je kaarten boeken bij Rederij Doeksen. Een retourtje kost ongeveer €27,-.

Samenvatting

Weekend Vlieland, wat te doen?

Beklim de vuurtoren, maak een tochtje in de Vliehors Express, spot zeehonden en waai lekker weg op het strand!