Tips voor Friesland: de leukste spots!

Tips voor een dagje uit of weekendje weg in Nederland

Van struinen door het Drents-Friese Wold tot uitwaaien op de Waddeneilanden. Friesland is een perfecte bestemming voor een weekendje, dagje of meerdaagse vakantie in eigen land. Waar moet je zijn voor die ideale get away in Friesland? Wij geven je de beste tips voor Friesland.

Of waai uit op één van de Waddeneilanden.In het hart van Friesland, tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten ligt het natuurgebied de Alde Feanen. Dit laagveenmoeras heeft een zeer afwisselend landschap en is daarom de plek voor de natuurliefhebber. In het gebied zijn vele activiteiten mogelijkheden zoals kanoen, suppen, wandelen en meer voor verschillende leeftijden.

1. Bezoek de culturele hoofdstad: Leeuwarden

Leeuwarden heeft gezellige straatjes die je pas echt leert kennen als je met een local op pad gaat. Dat doe je met een gratis tour, of je kan natuurlijk zelf op pad. Hieronder een paar van mijn favoriete activiteiten in Leeuwarden:

 • Een (gratis) Leeuwarden street art tour
 • Bezoek aan de oude gevangenis de Blokhuispoort
 • Eten bij hotspot Post Plaza, een omgebouwde postkantoor
 • Een klim naar de de top van de Oldehove. De Friese ‘toren van Pissa’

⤖ Binnenkort naar Leeuwarden? Bekijk onze Leeuwarden city guide 

2. Ga het water op in de Alde Feanen

De Alde Feanen is een laagveenmoeras met een grote variatie aan dieren- en plantenleven. Maar ook een variatie aan activiteiten: op het land en natuurlijk in het water. Wat dacht je van kanoen tussen bijzondere vogels, en het moeras? Of supper door smalle ‘straatjes’.

⤖ Must Read: watersport in het Alde Feanen gebied.

niet alleen kun je je hier vermaken op het water, maar ook langs het water. De variatie aan dieren en planten maakt de Alde Feanen een bijzonder gebied om je weekend door te brengen.

Sup Alde Faenen

3. Huur een bootje op Earnewâld

De manier om de Alde Feanen te verkennen is natuurlijk per boot.Het middelpunt van het natuurgebied is Earnewâld, dat voor een groot deel met de boot te bereiken is.

Je kunt in het natuurgebied het beste een kano, roei- of fluisterboot huren. Met de kano kom je op plekken waar je niet met de boot kunt komen.

Op de sup wordt je evenwicht op de proef gesteld en ’s nachts moet je vooral eens met schipper Ulbe Postma een vaartocht in het donker maken. Hij neemt je 1,5 – 2 uur lang mee in de duisternis van de Alde Faenen en vertelt de mooiste verhalen.

Het is bijzonder om in de nacht te varen, nog leuker om aan het roer te staan. Als Ulbe de motor uitzet hoor je bijzondere geluiden, maar tegelijkertijd is het doodstil.

Met een speciaal apparaatje luisteren we naar het geluid van tientallen vleermuizen, bijzonder. Vergeet niet een dekentje mee te nemen, want het is koud!

4. Slaap in je eigen boot

Ook overnachten in de Alde Faenen doe je natuurlijk in een boot. Denk aan een jachtcharter, of een sloep.

Deze zomer sliep ik op mijn privesloep Diana, in de haven  van het dorpje Eernewoud, direct aan de Alde Faenen. De jachtcharter heeft 2 slaapkamers, een eigen douche en keuken en een redelijk ruime woonkamer. Je hebt deze vier-persoonsloep al vanaf 500 euro voor 6 dagen in het laagseizoen.

Uitzicht jachtcharter Alde Faenen

Liever niet ter water? Er zijn rondom het Alde Faenen gebied genoeg mogelijkheden om te overnachten. Bed &Breakfast Justjesoars bijvoorbeeld.

5. Ga kamperen in Friesland

In Friesland heb je veel keuze wat betreft kamperen. Zo kun je in de Alde Feanen kamperen bij bungalowpark It Wild. Andere mooie plekken in Friesland om te kamperen zijn de plekken bij de boswachter De natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer geven je die ultieme overnachting in de natuur. Geniet van een lekker glas wijn voor je eigen tent in Friesland.

Een aantal natuurkampeerterreinen in Friesland

 • Natuurkampeerterrein De Lange Paal ligt in Vlieland en daar slaap je met het geluid van de zee op de achtergrond.
 • Natuurkampeerterrein De Pomp. In Nationaal Park Lauwersmeer word je elke ochtend gewekt met het gezang van vogels. De fazanten, konijntjes en reeën huppelen om je tent en je ontwaakt met een rustgevend uitzicht over het water.
 • Natuurkampeerterrein Hoorn is het 1ste Dark Sky park van NL en ligt op Terschelling. Met een beetje geluk zie je zeehonden zwemmen.
 • Natuurkampeerterrein Lies een klein maar fijne camping op Terschelling. Kamperen tussen Noordzee en Waddenzee, beter kun je het niet krijgen toch? Dit natuurkampeerterrein ligt op een rustige open plek in het bos, waar je doucht tussen de bomen en de kinderen kunnen spelen in de duinen.
 • Natuurkampeerterrein Middelpôlle ligt op Ameland en is een fijne camping met aan de ene kant bossen en de andere kant duinen. Ontwaak ook hier met het geluid van de vogels en hoor de konijntjes huppelen rondom je tent. De camping ligt op 10 minuten lopen van het strand en op 15 minuten van het leuke dorp Nes.
 • Natuurkampeerterrein Oude Willem ligt in het prachtige Drents-Friese Wold. Op deze natuurcamping slaap je in het grootste bosgebied van Nederland. En zoals we later in dit artikel ook vertellen: je kunt in het Drents-Friese Wold heerlijke fietstochten maken en als je geluk hebt spot je hier en daar een ree en misschien zelfs een das!
 • Natuurkampeerterrein West-Terschelling Natuurkampeerterrein West-Terschelling ligt op twee kilometer van de haven van Terschelling. Op dit natuurkampeerterrein ervaar je de stilte en de rust van het Waddeneiland maar zit je met de fiets zo op het Noordzeestrand. Er zijn 7 velden, gescheiden door elzensingels.

6. Struin door het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is één van de grootste aaneengesloten bosgebieden van ons land en ligt deels in Friesland en deels in Drenthe. Vandaar dat we deze plek zowel hier als in onze post over Drenthe tippen.
Wandel en fiets door 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgrasland. Ben je gek op mountainbiken of wandelen: dan is dit natuurgebied de spot. Cross lekker op je mountainbike door de bossen.

7. Bezoek het eiland Vlieland

Wist je dat Vlieland het kleinste eiland van Friesland is? Nee? Ondanks dat is het een leuk eilandje voor een weekendje weg in Nederland. In Vlieland kun je even lekker uitwaaien en genieten van een luxe verblijf in bijvoorbeeld hotel Seeduyn. Met de Vliehors Expres kun je een tocht maken over de Vliehors, een zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van het eiland Vlieland. Heerlijk uitrusten dus.

Bekijk ook onze tips voor Vlieland

8. Chill aan het water bij De koken in Akkrum

Ga zitten, hangen of liggen. Kruip weg in de loungebanken met een kop koffie en je lievelingsboek of neem de koffie en gebak juist lekker mee. Ga met een uitsmijter je kater te lijf of slaap uit en begin je dag met een strandgaper. Versla je moeder met Yahtzee onder het genot van poffertjes, wentel je in de zon of schuil voor de regen. Wij vinden (bijna) alles goed! Ons doel is om je te laten genieten en zo een kleine bijdrage aan je vakantie(gevoel) te geven!