In het hart van Friesland, tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten ligt het natuurgebied de Alde Feanen. Dit laagveenmoeras heeft een zeer afwisselend landschap en is daarom de plek voor de natuurliefhebber. In het gebied zijn vele activiteiten mogelijkheden zoals kanoen, suppen, wandelen en meer voor verschillende leeftijden.

1 Bezoek de culturele hoofdstad: Leeuwarden

Leeuwarden is een ontzettend gezellige stad geworden. Helaas ligt de stad voor velen een beetje ver. Zelfs als Groninger vind ik het soms een heel gedoe om naar Groningen af te reizen. Maar desondanks is het zeker de moeite waard.

Wat te doen in Leeuwarden?

Leeuwarden heeft gezellige straatjes die je pas echt leert kennen als je met een local op pad gaat. Dat doe je met een gratis tour, of je kan natuurlijk zelf op pad. Hieronder een paar van mijn favoriete activiteiten in Leeuwarden:

  • Een (gratis) Leeuwarden street art tour
  • Bezoek aan de oude gevangenis de Blokhuispoort
  • Eten bij hotspot Post Plaza, een omgebouwde postkantoor
  • Een klim naar de de top van de Oldehove. De Friese ‘toren van Pissa’

⤖ Binnenkort naar Leeuwarden? Bekijk onze Leeuwarden city guide 

leeuwarden

2. Ga het water op in de Alde Feanen

De Alde Feanen is een laagveenmoeras met een grote variatie aan dieren- en plantenleven. Maar ook een variatie aan activiteiten: op het land en natuurlijk in het water. Wat dacht je van kanoen tussen bijzondere vogels, en het moeras? Of supper door smalle ‘straatjes’.

⤖ Must Read: de guide voor Alde Feanen.

niet alleen kun je je hier vermaken op het water, maar ook langs het water. De variatie aan dieren en planten maakt de Alde Feanen een bijzonder gebied om je weekend door te brengen.

Sup Alde Faenen

3. Huur een bootje op Earnewâld

De manier om de Alde Feanen te verkennen is natuurlijk per boot.Het middelpunt van het natuurgebied is Earnewâld, dat voor een groot deel met de boot te bereiken is.

Je kunt in het natuurgebied het beste een kano, roei- of fluisterboot huren. Met de kano kom je op plekken waar je niet met de boot kunt komen.

Op de sup wordt je evenwicht op de proef gesteld en ‘s nachts moet je vooral eens met schipper Ulbe Postma een vaartocht in het donker maken. Hij neemt je 1,5 – 2 uur lang mee in de duisternis van de Alde Faenen en vertelt de mooiste verhalen.

Het is bijzonder om in de nacht te varen, nog leuker om aan het roer te staan. Als Ulbe de motor uitzet hoor je bijzondere geluiden, maar tegelijkertijd is het doodstil.

Met een speciaal apparaatje luisteren we naar het geluid van tientallen vleermuizen, bijzonder. Vergeet niet een dekentje mee te nemen, want het is koud!

Andere activiteiten in de Alde Faenen

Maar natuurlijk is het ook mogelijk om te voet het natuurgebied te ontdekken. Op de fiets of wandelend ervaar je de veelzijdigheid van het natuurgebied.

Wandelen

Hoewel De Alde Feanen het beste varend te verkennen is, zijn er een aantal mooie wandelroutes op een drietal eilanden, aan de oostzijde van het Nationaal Park. Start je tocht bij het bezoekerscentrum aan De Koaidyk 8a in Earnewâld.

Fietsen

Je kunt de Alde Feanen ook fietsend ontdekken. De 8 van Grou is ontzettend leuk. Niet alleen fiets je door omgeving, ook kom je in de omgeving van de Alde Feanen. De naam van de route verwijst naar de twee lussen die een 8 vormen door de route.

Schaatsen in de winter

Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter is het Nationaal Park De Alde Feanen een prachtig natuurgebied om tot rust te komen. Een van de beste dingen van de wintertijd is natuurlijk schaatsen in Friesland op natuurijs! In de winter is het gebied populair onder de schaatsliefhebbers. Het water is volgens eropuitinfriesland.nl een van de grotere wateren waar het natuurijs het goed doet. Dus zodra de koude winter weer eens in Nederland komt ga dan richting de Alde Faenen om te schaatsen.

4. Slapen op het water

Ook overnachten in de Alde Faenen doe je natuurlijk in een boot. Denk aan een jachtcharter, of een sloep.

Deze zomer sliep ik op mijn privesloep Diana, in de haven  van het dorpje Eernewoud, direct aan de Alde Faenen. De jachtcharter heeft 2 slaapkamers, een eigen douche en keuken en een redelijk ruime woonkamer. Je hebt deze vier-persoonsloep al vanaf 500 euro voor 6 dagen in het laagseizoen.

Uitzicht jachtcharter Alde Faenen

Liever niet ter water? Er zijn rondom het Alde Faenrn gebied genoeg mogelijkheden om te overnachten. Bed &Breakfast Justesoars bijvoorbeeld. Liever met je camper of caravan aan het water overnachten? Bungalowpark It Wild heeft kampeerplekken direct aan het water.

En ben jij wel eens in dit natuurgebied geweest?