Wat te doen in Amersfoort: tips en bezienswaardigheden

Amersfoort is zo’n stad die je verrast. De stad voelt knus aan doordat je in de binnenstad door kleine straatjes en langs smalle grachten kunt wandelen. Amersfoort heeft een van de best bewaarde middeleeuwse binnensteden van Nederland. En als je sportief bent is het stand-up-paddling door de grachten ook een unieke ervaring! Op elke hoek lijkt wel een mooi gebouw, leuk koffietentje of galerij uit de grond te poppen. Ontdek op Lone Drifters wat te doen in Amersfoort!

Beklim de onze Lieve Vrouwetoren

Onze Lieve Vrouwetoren is het centrale punt van Nederland. De toren is 98 meter hoog en een van de leuke dingen om te doen in Amersfoort is het beklimmen van de 346 treden van de Lieve Vrouwetoren.

Ontbijten & lunchen in Amersfoort

Amersfoort is een walhalla wat betreft eten en drinken. Op verschillende plekken in Amersfoort kun je heerlijk ontbijten, koffie doen of lunchen.

Tip: bij crêperie Juffrouw Jacoba, vind je heerlijk hartig en zoet eten. Ook kun je hier fijn zitten. Neem als afsluiter nog een lekker kop koffie voordat je richting de Amersfoort Highlight; de Muurhuizen loopt.

Andere eetplekjes in Amersfoort:

Verder heb je in Amersfoort nog veeeeel meer leuke lunchlocaties zoals Sem sla en meer, waar je kunt lunchen in Amersfoort aan het water.

Ook Kroast is een gezellig All Day Café met een gezellig ingerichte, grote tuin in het moderne en culturele deel (De Nieuwe Stad) van Amersfoort; de Eemplein.

Wil je lunchen met een Italiaans tintje?

Op zondag brunchten wij bij Madonna dat in een van de mooiste straatjes (Krommestraat) van Amersfoort ligt.

Wil je bij de beste koffietent een kopje doen? Coffee Corazon is volgens onze SUP-gids en Lonely Planet een van de beste spots voor koffie.

Lunchen in Amersfoort
Lunchplekje Kroast
Brunchen bij Madonna

Madonna brunch

Smoothies en soep bij Madonna

Muurhuizen

Vanuit de Onze Lieve Vrouwetoren loop je door naar de Muurhuizen. De wandeling langs de Muurhuizen zijn een van de leukste dingen te doen in Amersfoort. De Muurhuizen bestaat uit huizen die gebouwd zijn op de funderingen van de eerste muur.

Wanneer je door de Muurhuizen loopt heb je het gevoel dat je in de middeleeuwen bent. De huizen verschillen allemaal van elkaar omdat ze in verschillende perioden zijn gebouwd. Sommige van deze monumentale panden zijn musea, in andere wonen nog steeds mensen. Muurhuizen is een heerlijke straat om doorheen te wandelen en voor fotografen een lust voor het oog.

Fotograferen Amersfoort

Fotografiecursus met Dennis

Het Dreyershofje & Hofje Armen de Poth

Tussendoor kun je nog naar binnen gluren bij verschillende hofjes. Zo heb je het Dreyershofje en het naastgelegen Hofje De Armen de Poth. Via een klein tunneltje kom je in het Dreyershofje dat vroeger werd bewoond door kunstenaars. Tegenwoordig wonen hier nog steeds kunstenaars en is het een sfeervol plekje om rond te lopen.

Armen de Poth is een hofje dat vroeger onderdak bood aan mensen met een lager inkomen. Tegenwoordig wonen er nog steeds mensen die het iets minder hebben, maar zijn het wat oudere mensen.

Kamperbinnenpoort

Als je het rondje Muurhuizen hebt gelopen kom je vanzelf bij de Kamperbinnenpoort aan. Deze landpoort is een overblijfsel van de eerste stadsmuur van Amersfoort. Vandaag de dag is de Kamperbinnenpoort een monument.

Koppelpoort

Het Eemplein

Als we door de koppelpoort lopen gaan we richting het Eemplein, een modern en cultureel stuk van Amersfoort. Hier vind je onder andere het gezellige Kroast, waar we kunnen lunchen. Naast nog meer gezellige restaurantjes vind je op het Eemplein een prachtige bibliotheek en kunsthal KAdE met tentoonstellingen over o.a. moderne kunst.

We lunchen in de mooie tuin van Kroast voor we weer verder gaan naar het ‘De Hof’.

Krankeledenplantsoen

We lopen via de knusse straatjes van het Eemplein door naar het Krankeledenplantsoen. Lucky us zijn we hier precies tijdens het Bokbier festival en wat mij betreft kun je in Amersfoort geen leuker plein verzinnen om bier te drinken.

Wij probeerde een paar biertjes uit van de Amersfoortse bierbrouwerij Rock City Brewing en probeerden nog een paar andere Bokbiertjes uit. Mijn favorieten? Smullbock van Rock City en Phoenix Herfst van Phoenix Bier.

Monnikendam

Aan het eind van de dag kun je uit eten op een unieke locatie, namelijk een Waterpoort. Dit is een hele unieke locatie om uitgebreid te dineren of lunchen.

Wij aten in een afgezet kamertje waar je het gevoel had in een grot te eten. Op het menu stonden heerlijke gerechten zoals vis, maar ook de vegetarisch en vleeseters kregen heerlijke hapjes. Overdag of met warm weer kun je genieten van je eten aan de serre die aan het originele monument is gebouwd.

Overige activiteiten in Amersfoort

Wandelen, winkelen. Er is genoeg te doen en ik moet zeker nog een keer terug om meer van Amersfoort te zien.

Winkelen in Amersfoort

Mijn favoriete winkels zijn:

  • Blur Your Life aan de Mooierstraat is een superschattige winkeltjes met ’s werelds kleinste bierwinkel! Ze verkopen in deze winkel leuke sieraden, intereurartikelen en je kan er een kop koffie doen. De Mooierstraat vond ik zelf ook een gezellig straatje voor een kopje koffie of een biertje!

Verder heb je in Amersfoort de gebruikelijke winkels zoals Hema in de winkelstraat Utrechtsestraat.

Boottocht of suppen door de grachten

Door de stad lopen dus de smalle grachten die je uitstekend met een boot of per sup kan verkennen. Ik snap als je geen tijd of zin hebt om te suppen, maar als je de kans krijgt, ga dan zeker suppen met Geert. We begonnen zo rond Randenbroek en supten via Monnikendam de grachten in met een pauze bij Sem, Sla en meer‘.

Suppen Amersfoort
Peddellesje Suppen, de meesten hadden al ervaring

Overnachten in Amersfoort

Je slaapt al in een hotel in Amersfoort voor zo’n € 70,- per nacht.

Zo kom je in de binnenstad van Amersfoort

We beginnen bij het station van Amersfoort. Die ziet er niet zo bijzonder uit en als je via de achterkant het station uitloopt, ziet dat er ook niet zo aantrekkelijk uit. Zonde, want hierdoor heb ik zelf altijd gedacht dat Amersfoort helemaal niet zo leuk is.

Via het Stationsplein lopen we door de Stationsstraat direct rechts de Snouckaertlaan in. Bij de Utrechtseweg sla je linksaf en steek je de Stadsring over. In de Utrechtsestraat vind je allerlei commerciële winkeltjes waar je tussendoor in kunt. Maar hou een lege maag, we gaan namelijk naar een schattig lunchcafeetje Juffrouw Jacoba.