Wat te doen in Flåm Noorwegen

Het dorpje Flåm is een van de mooiste plaatsjes die wij tijdens onze roadtrip door Zuid-Noorwegen bezochten. Het dorpje wordt omringd door steile bergen, watervallen en valleien. Maak een rit in de Flåmsbana, ga mountainbiken, wandel naar de Brekkefossen waterval, peddel tussen de fjorden en sluit je dag af met een biertje in een Viking brouwerij.

Wat te doen in Flåm

Treinreis van Flåm naar Myrdal

De Flåmspoorweg is beschreven als een van de mooiste treinreizen ter wereld en is een van de belangrijkste toeristische attracties in Noorwegen. De trein rijdt van het einde van de Aurlandsfjord, een zijrivier van de Sognefjord, tot aan de hoge bergen bij het station van Myrdal.

De treinreis brengt je naar de bergtoppen en voert je langs bulderende watervallen, rivieren langs dorpjes met schattige boerderijtjes, besneeuwde bergtoppen en prachtige kronkelende wegen.

Flam trein op het spoor tussen de bergen

De Flamspoorweg is een van de steilste spoorlijnen ter wereld, met 80% van het traject een helling van 5,5%. De trein rijdt door spectaculaire natuur, langs de Rallar weg, steile bergen, schuimende watervallen, door 20 tunnels en biedt zoveel uitzichtpunten dat veel mensen zin hebben om meer dan eens van de fjord naar de bergtoppen te reizen.

In Flåm maak je de mooiste treinreis van je leven. De spoorlijn van Myrdal naar Flåm is in 2014 door Lonely Planet genoemd tot de op een na meest indrukwekkende treinreis ter wereld.

Wandel of fiets van Myrdal terug naar Flåm

Die kronkelende wegen in het dal tussen Flåm en Myrdal dienen ook als trail voor wandelaars en mountainbikers. Neem bijvoorbeeld de trein naar Myrdal en wandel terug naar Flåm. Of als je van iets meer actie houdt, kun je een mountainbike huren in Myrdal om terug naar Flåm te fietsen. Je kunt je fiets achterlaten in Flåm. De rit van Myrdal en Flåm vond ik een van de mooiste fietsritten die ik heb gemaakt. In de video hieronder zie je waarom.

Enthousiast geworden? Leg je tickets dan vast voor de door jouw gewenste reisdatum. Meer informatie: www.visitflam.com/flamsbana

Wandel naar de Brekkefossen waterval

De korte wandeling naar de Brekkefossen waterval is een steile hike maar vanwege het uitzicht het zeker waard.

Het wandelpad begint in het centrum van Flam, waar je eerst door enkele pittoreske boerderijen loopt, voordat je langzaam een trap beklimt, en geleidelijk naar de top loopt over een onverharde weg, waarbij niet alleen de waterval maar ook de vallei van Flam zich in de verte uitstrekt. Het water valt van een hoogte van 625 meter in een grote poel. Vanaf de waterval heb je een uniek uitzicht op het dorp Flam met de Sognefjord op de achtergrond.

Bezoek het treinmuseum van Flåm

Nadat je de rit met de Flam Railway hebt gemaakt moet je zeker langs het Flam Railway Museum om meer te weten te komen over de steilste spoorweg ter wereld. De toegang is gratis dus wandel er sowieso even naar binnen. Verdiep je in de geschiedenis van de Flamspoorweg en leer over de aanleg ervan. En zie ook hoe de Flam Railway in de jaren is verbeters. Niet alleen voor treinliefhebbers!

Ga kajakken

Uiteraard is een bezoek aan Flam niet compleet zonder een avontuurlijke wateractiviteit. Neem deel aan een fjordenkajaktocht en peddel door de prachtige fjord in een 3-4 uur durende kajaktocht. Je kunt kiezen voor een tour of een kajak huren en je eigen tocht te maken.

j

Beloon jezelf met een Vikingbiertje

De ÆGIR BREWPUB vonden wij een ontzettend leuke pub en de ultieme manier om onszelf te belonen na een activiteit. Deze pub is gebouwd om op een staafkerk te lijken, en is meer dan alleen de plaatselijke dorpskroeg. Ægir is een BrewPub, en door de jaren heen heeft de Ægir Brouwerij in heel Noorwegen naam gemaakt! Hun bier is favoriet bij de Noren, en ze hebben ook verschillende prijzen gewonnen. Bezoek Flåm dus niet zonder een avond (en een proeverij) bij Ægir!

Let wel op, de bierprijzen liggen in Noorwegen een stuk hoger dan in Nederland.

Ægir maakt deel uit van het Flåmsbrygga hotelcomplex, een leuke plek om in Flåm te verblijven!

Bezoek het uitzichtpunt Stegastein

Op 650 meter boven de Aurlandsfjord en vlakbij Flåm bevindt zich het meest spectaculaire uitzichtpunt van Stegastein. Vanaf hier heb je een uniek panoramisch uitzicht op de bergen en het prachtige fjord ver beneden je. Dit adembenemende uitzicht is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde landschappen in Noorwegen.

Dit uitzichtpunt is het gemakkelijkst te bereiken per bus die vertrekt vanuit Flåm of met eigen vervoer.

Flåm tips

Waar te eten in Flåm

Er zijn genoeg leuke plekjes om te eten in Flåm. Onze favorieten

  • Flåm Bakeri: De plaatselijke bakkerij is de perfecte plek om een lekkernij te pakken oof een kop koffie te doen
  • Ægir BrewPub en Restaurant natuurlijk. Wat wij echt leuk vonden was een tasting van de bier en je kunt hier ook goed eten
  • Flåm Marina ligt op korte loopafstand van het centrum van Flåm, net rond de baai en heeft het beste uitzicht van Flåm. Lekker eten + uitzicht op de fjord
  • Flåmstova Restaurant is niet bijzonder, maar als je niet al te luxe wilt eten en een simpel patatje wilt, dan zou ik het terras van dit restaurant zeker aanraden.

Overnachten in Flåm

Fretheim Hotel

Het gerenoveerde 19e-eeuwse herenhuis van het Fretheim Hotel in Flåm ligt op slechts 200 meter afstand van de Aurlandsfjord. Het hotel beschikt over een restaurant, een ruime tuin en gratis WiFi. Bovendien hebben alle kamers een prachtig uitzicht op de Aurlandsfjord of de omliggende bergen.

Flåm Hostel

Het Flåm Hostel is gelegen op een schitterende plek aan de Aurlandfjord en biedt gratis parkeergelegenheid en kamers met een eigen of gedeelde badkamer. Het hostel bevindt zich op slechts 300 meter afstand van zowel het treinstation als de veerhaven van Flåm.

Flåm Camping og Vandrarheim.

Deze camping is omringd door bergen in een vallei. Decamperplaatsen zijn ruim, met gras begroeid en sommige zijn schaduwrijk. Allen zijn met de rug tegen de bergen gelegen. Alle tentplaatsen zijn met gras begroeid, vele zijn schaduwrijk en hebben een geweldig uitzicht. Regen? Er zijn schuilplaatsen om te koken en uit de zon of regen te blijven. Liever in een hut? Overnacht dan in een van de 20 unieke rustieke hutten, elk met hun eigen speciale kenmerken.