Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan?

Waar vind je de kersenbloesem in Japan, wat zijn de mooiste plekken en wanneer moet je hier zijn? Ontdek op Lone Drifters antwoorden op deze prangende vragen.  

De kersenbloesem: wat betekent het?

De kersenbloesem heeft voor de Japanners een symbolische betekenis. De Japanse naam voor kersenbloem is Sakura. Japanners zien de natuur gelijkwaardig met het leven van de mens.

De sakura is een symbool van de vergankelijke schoonheid in Japan. Daarnaast is de sakura ook verbonden met de samoerai-cultuur: het korte maar mooie leven, net zoals het komen en gaan van de kersenbloesem.

Het leven wordt hierin beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem die explosief ontspringt en weer verdwijnt.

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan?

Elk jaar bloeit de kersenbloesem in Japan op tussen half januari en eind april/begin mei. 

Sommige gebieden kunnen al in januari bloeien afhankelijk van hoe de winter verloopt. In het grootste deel van Japan vindt het bloeien van de kersenbloesem plaats rond eind maart en begin april.

The peak – ook wel mankai – is de periode wanneer de meeste kersenbloesembomen in Japan in bloei staan.

Kersenbloesem Japan

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan?

De exacte datum van de Sakura in 2022 is nog niet bekend! Hieronder vind je een tabel met de data van 2019. Dan weet je ongeveer wanneer de Japanse bloesemboom groeit. 

Plaats Datum eerste bloei Datum volle bloei
Tokyo 24 maart31 maart
Osaka 27 maart3 april
Nara 27 maart 3 april
Kanazawa3 april9 april
Hiroshima 23 maart1 april
Kobe28 maart5 april

Er zijn veel toplocaties met verschillende soort bomen. Op sommige plekken zijn wat oudere bomen en op andere plekken ben je dicht bij plekken met een geschiedenis, wat de bloesem nog mooier maakt.

De meeste bloemen hebben meestal een week nodig om de volle bloei te bereiken als de bloei eenmaal is begonnen. Zo waren wij begin maart in Tokyo maar zagen we maar één boom bloeien. Echter duurde het nog een week of twee voor de volle bloei van de bloesem plaatsvindt.

Uit ervaring kan ik wel zeggen dat de volle bloei het allermooiste is. Wil je weten op welke locaties je moet zijn tijdens de kersenbloesem in Japan? Dan verwijs ik je door naar de website van de JR Railpass.

Zij hebben alle actuele data van de kersenbloesem en je kunt er gelijk je treinpas kopen als je van plan bent met de trein door Japan te reizen!

Veelgestelde vragen

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan

Ga je op reis door Japan? Dan is een bezoek tijdens de jaarlijkse Japanse kersenbloesem, ook wel de sakura, een van de mooiste periodes om het land te bezoeken. De sakura is in het grootste deel van Japan rond eind maart en begin april te vinden.

Zie je een foutje op onze website? Laat het ons weten via contact . Sommige van onze berichten bevatten affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, kunnen wij een commissie ontvangen zonder extra kosten voor jou. Zoals altijd bevelen we alleen producten en diensten aan die we daadwerkelijk gebruiken of waarvoor we onderzoek hebben gedaan. Wil je ons op een andere manier sponsoren, dan kun je ons ook een kopje koffie ☕ doneren. Vind je onze content goed? Volg ons dan ook op Instagram