De meeste reizigers willen tijdens hun reis door Japan de Japanse kersenbloesem, ook wel de sakura zien bloeien. Als je in 2020 gaat rondreizen door Japan en je wilt de Cherry Blossom zien, dan zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden:  waar en wanneer. In het grootste deel van Japan vindt het bloeien typisch plaats rond eind maart en begin april. 

De kersenbloesem heeft voor de Japanners een symbolische betekenis. De Japanse naam voor kersenbloem is Sakura. Japanners zien de natuur gelijkwaardig met het leven van de mens.

De sakura is een symbool van de vergankelijke schoonheid in Japan. Daarnaast is de sakura ook verbonden met de samoerai-cultuur: het korte maar mooie leven, net zoals het komen en gaan van de kersenbloesem. Het leven wordt hierin beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem die explosief ontspringt en weer verdwijnt.

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan?

Elk jaar bloeit de kersenbloesem in Japan op tussen half januari en eind april/begin mei. De kersenbloesem van 2019 is dus al geweest.

Sommige gebieden kunnen al in januari bloeien afhankelijk van hoe de winter verloopt. In het grootste deel van Japan vindt het bloeien van de kersenbloesem plaats rond eind maart en begin april.

In 2020 zal de kersenbloesemperiode samen vallen met de reis van de Olympische Spelen fakkel, die meestal begin april bloeien.

The peak – ook wel mankai – is de periode wanneer de meeste kersenbloesembomen in Japan in bloei staan.

Kersenbloesem Japan 2029

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan?

De exacte datum van de Sakura in 2020 is nog niet bekend! Hieronder vind je een tabel met de data van 2019. Dan weet je ongeveer wanneer de Japanse bloesemboom groeit in 2020. 

Plaats Datum eerste bloei Datum volle bloei
Tokyo 24 maart31 maart
Osaka 27 maart3 april
Nara 27 maart 3 april
Kanazawa3 april9 april
Hiroshima 23 maart1 april
Kobe28 maart5 april

Er zijn veel toplocaties met verschillende soort bomen. Op sommige plekken zijn wat oudere bomen en op andere plekken ben je dicht bij plekken met een geschiedenis, wat de bloesem nog mooier maakt.

De meeste bloemen hebben meestal een week nodig om de volle bloei te bereiken als de bloei eenmaal is begonnen. Zo waren wij begin maart in Tokyo maar zagen we maar één boom bloeien. Echter duurde het nog een week of twee voor de volle bloei van de bloesem plaatsvindt.

Uit ervaring kan ik wel zeggen dat de volle bloei het allermooiste is.

Voor de volledige locaties verwijs ik je door naar de website van de JR Railpass

Onthouden? Sal deze pin op je Japan Pinterest Board!