10 manieren om meer te reizen met beperkte vakantietijd

Niet Iedereen heeft het geluk om voor z’n werk te kunnen reizen of heeft legio vakantiedagen. Ook ik heb maar 25 vakantiedagen. Maar ik weet mijn dagen toch altijd goed in te zetten zodat ik maximaal kan genieten van mijn vakantie. Ben je benieuwd hoe je jouw jaarlijkse vakantiedagen zo goed mogelijk kunt inzetten? Bekijk onze hacks hoe te reizen met beperkte vrije tijd. 

1. Geef prioriteit aan je bucket list 

Met slechts 25 vakantiedagen kun je niet de hele wereld rondreizen, maar dat betekent niet dat je bepaalde bestemmingen op een laag pitje moet zetten. Zo kun je best in 3 weken naar Zuid-Afrika of Australië reizen. Maar ideaal is het niet.

Wil je wel in 3 weken door een ver land reizen, dan kun je het beste prioriteren. Bezoek bijvoorbeeld alleen wen specifieke plek, zoals het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland of alleen de oostkust van Australië.

Key is om te bepalen welke bestemmingen en activiteiten voor jou het belangrijkste zijn. En laat je vooral niet afleiden door mensen die zeggen dat het zonde is als je bepaalde activiteiten niet gedaan hebt, die mensen ken ik ook genoeg. Ze zijn er vaak zelf niet eens geweest.

Onthoud: het is JOUW reis. 

2. Plan je vrije dagen ruim van te voren 

Door je reizen van tevoren te plannen, heb je meestal ook een grotere kans dat je verlof op werk wordt goedgekeurd door je baas en voordat de rest eraan toekomt. 🙂 

En leef je net als ik van reis tot reis, dan heb je ruim van te voren weer iets om naar uit te kijken. 

Er zit een groot voordeel aan vroeg boeken. Zo heb je alle keuze en kan je dus ook je favoriete bestemming boeken. Je hebt erg veel tijd om alles te regelen en minder reisstress. 

Is vroeg boeken ook voordeliger dan last minute?

Nee, niet altijd. Volgens Cheap Tickets“zijn last minutes soms voordeliger dan vroegboeken. Dit hangt af van de populariteit van de vlucht, hoe ver je vooruit boekt, welke luchtvaartmaatschappij en hoeveel tickets er al zijn verkocht. Zie je een voordelige last minute? Dan heb je zeker geluk en kan je die het beste gelijk boeken.” 

Bekijk dus goed wanneer je het beste kunt boeken. Maar regel je vakantiedagen wel op tijd! Dan heb je dat verlof al binnen voordat de rest het aanvraagt!

3. Reis dichter bij huis

Reizen hoeft niet te betekenen dat je het vliegtuig naar een ver oord hoeft te pakken. Ook dichtbij zijn er genoeg leuke bestemmingen te vinden. Zowel in Europa als gewoon in Nederland. En het fijne is dat het op rij-afstand is met de trein of de auto. 

De afgelopen jaren na onze wereldreis hebben Luciano en ik al veel gereisd in en dichtbij Nederland. Dat wilden we sowieso doen om onze CO2-uitstoot te verminderen. En toen kwam corona. Dat maakte het sowieso gemakkelijker (en verstandiger) om dichtbij of in Nederland te blijven. Wij sliepen heel vaak dichtbij huis, voor ons was dat in Drenthe en Groningen.

En ik nam een paar keer de trein naar Frankrijk. Zo kon ik mijn weekenden en vrije vrijdag goed besteden zonder vrije dagen op te nemen. Ik maakte er een lang weekend van en ook in lange weekenden kun je genoeg zien. En het voordeel is ook dat je geen tijd extra hoeft te rekenen voor vliegen en het bijkomen van een jetlag. 

Bestemmingen op rijafstand zijn ideaal voor een lang weekend, maar ook als je vliegt ben je in een mum van tijd op bestemmingen voor een lang weekend of midweek weg. 

Vanuit Nederland ben je zo in 

Luciano en maken redelijk vaak zulke lange weekendtrips. En een keer per jaar maken we één lange reis. We verdelen dan onze vakantiedagen over verschillende lange weekenden gedurende het jaar. 

Vorig jaar (2021) maakten wij een reis naar de Dolomieten in combinatie met Oostenrijk, het Zwarte Woud en (klimmen) in Frankrijk. De lange weekenden maakten we in Utrecht, Drenthe, Voorne-Putten en daarnaast maakte ik een lang weekend naar Parijs, een weekend op een pop-up camping en tiny house in Drenthe en een midweek zomerski + outdoor in Frankrijk. 

4. Maak gebruik van de red eye

Ga je op vakantie/reis met het vliegtuig? Probeer dan meer gebruik te maken van de zogenaamde red eye vlucht. Ik vind ze vreselijk. Elke keer boek ik ze met enthousiasme om vervolgens als ik om 5 uur in de nacht mijn wekker zet, te schelden omdat het onmenselijk vroeg is. 

Wat is een red-eye vlucht?

Dit is de nachtvlucht waarbij je dus overnacht in het vliegtuig. Overnachtingen in het vliegtuig zijn niet altijd de leukste vluchten, maar ze besparen wel een hoop reistijd.

Tijdens onze wereldreis hebben Luciano en ik meerdere nachtvluchten gedaan. Je komt echt helemaal kapot aan, maar vaak hoef je niet zoveel vakantiedagen op te nemen. Vaak gaan wij direct op reis nadat we klaar waren met werken, of zijn we ’s nachts naar huis gevlogen om te voorkomen dat we een extra vakantiedag moest gebruiken. 

Ik moet zeggen dat ik deze vluchten wel wat minder neem hoe ouder ik word. Ze zijn toch best zwaar. Maar soms moet je wat 🙂 

5. Spaar vakantie-uren op

Als het mogelijk is bij jouw bedrijf, werk dan extra om vakantieuren op te sparen. Soms is het mogelijk om tijdens vakantie’s te werken. Of tijdens een van mijn detacheringsklussen bij de Veiligheidsregio kon ik in de weekenden extra werken = meer vakantieuren opsparen. 

Bij sommige bedrijven is het ook mogelijk om vakantiedagen te kopen zodat je meer vakantieuren te besteden hebt. 

6. Verleng zakenreizen

Reis je voor je werk?

Dan is het vaak ook mogelijk om een zakenreis met een dag of twee te verlengen, of om er een weekend van te maken zodat je tijd hebt om de bestemming te verkennen waar je dan toch al bent voor zaken. Of om misschien een tussenstop ergens anders te maken voordat je weer naar huis gaat. 

Vorig jaar reisden wij bijvoorbeeld naar de Dolomieten voor mijn part-timewerk als reisblogger. De reiskosten kregen wij vergoed en we wilden de reis sowieso verlengen. Dit scheelde ons heel veel geld voor de auto. Want eerlijk, benzine wordt er ook niet goedkoper op. 

7. Vraag naar werken op afstand of onbetaald verlof

Door corona zijn we er achtergekomen dat we in dit digitale tijdperk best op afstand kunnen werken. Als je voor jouw baan alleen een computer en een internetverbinding nodig hebt, dan kan het technisch gezien op afstand worden gedaan. 

Het kan nooit kwaad om te informeren naar het beleid van je bedrijf op het gebied van werken op afstand. 

Als je een grote reis plant waarvoor je een paar dagen meer nodig hebt, dan kan het geen kwaad om te informeren naar een dag of twee op afstand te werken. Geen optie? Dan kan je vragen of je onbetaald verlof mag aanvragen. 

Voor ons was het zelfs mogelijk dat Luciano zijn baan mocht houden toen wij een jaar op wereldreis gingen. Hij nam onbetaald verlof op en kon na onze reis gewoon weer beginnen bij zijn werkgever. Ideaal!

8 Gebruik al je vrije dagen!

Het lijkt heel fijn om je vakantiedagen uit te laten betalen voor het extra geld, maar het is – vooral als reisliefhebbers – toch beter om je vakantie te nemen. Het is namelijk uit 40 jaar durend onderzoek bewezen dat vrij nemen van het werk goed voor je is!

Uit onderzoeksresultaten van de Universiteit van Helsinki blijkt dat mensen die minder dan drie weken per jaar vrij nemen 37% meer kans hebben om op jongere leeftijd te overlijden dan mensen die een grotere waarde aan vakantie hechten.

Het is zelfs zo dat een gezonde leefstijl niet kan compenseren voor te weinig vrije dagen. Vakantie is zo’n goede manier om te ontstressen en ontladen, daar kan geen superfood tegenop.

Lonely planet

Dus als je een van die mensen bent die vorig jaar om wat voor reden dan ook vakantiedagen heeft laten liggen, neem ze dit jaar op!