Op wereldreis: de meest gestelde vragen over onze wereldreis

Een wereldreis is niet iets wat iedereen zomaar even maakt. Sommigen zullen alleen maar over zo’n reis dromen. Anderen maken ‘m echt en ik hoop met mijn eigen wereldreis jou te inspireren dat alles mogelijk is, ook die wereldreis. En hiervoor wil ik transparant zijn. Want waarom doen mensen altijd zo geheimzinnig als het over geld gaat? Niet bij ons! Daarom geef ik antwoorden op de meest gestelde vragen over onze wereldreis.

Hoelang bleven jullie weg?

Dat weten we niet precies, maar we verwachten een jaar weg te zijn (juni tot juni). Luciano moet in juli weer werken na een jaar sabbatical.

Update: 21 juni 2018 kwamen wij terug in Nederland via Airport Eelde.

Hebben jullie een wereldticket geboekt?

Nee. 10 jaar geleden had ik er wel eentje. Tegenwoordig reis ik met enkeltjes. We begonnen de reis met tickets t/m Nieuw-Zeeland. Daarna boekten wij alle tickets los.

Hebben jullie van te voren veel gepland?

Bijna niet. Alleen de tickets naar Los Angeles, Hawaii en Nieuw-Zeeland hebben we van te voren geboekt. Uiteraard hebben we wel gepland wanneer we waar wouden zijn qua seizoenen (hoewel dat ook niet altijd goed ging ;-)).

Ook hebben we een campervan gereserveerd voor Nieuw-Zeeland via Travellers Autobarn (tip van een collega), een huurauto in Amerika en wat overnachtingen en autohuur op Kauai en Big Island (Hawaï).

En we boekten vanuit China een huurauto in Canada omdat we bang waren dat het anders te duur zou worden. Wat ons wel is tegengevallen is dat als je niet vooruit plant, je tijdens je reis best wat tijd kwijt bent aan uitzoekwerk.

Welke bestemmingen staan er sowieso op jullie planning?

Noord Amerika, Hawaii en Nieuw-Zeeland dus. Tijdens onze reis kwamen we erachter dat we genoeg geld hadden om in maart naar Japan te gaan en daarna door te vliegen naar China. We wilden terug met de Transmongolië Express, maar wegens gedoe rondom plannen zijn we na China naar Canada afgereisd. De Transmongolië Express bewaren wij voor later 🙂

Wat heb je met je huis en werk gedaan

Allemaal opgezegd. Mijn vriend en ik hadden een huurhuis en het meeste stond opgeslagen bij de ouders of is verkocht/weggegeven. Mijn vriend nam een sabbatical van een jaar en ik werkte op reis zo nu en dan nu als freelance Webbeheerder en door inkomsten te genereren uit Crypto en deze blog.

Wanneer hebben jullie besloten dit te gaan doen?

Na mijn eerste lange reis in 2007 jeukte het om die langere wereldreis te maken. Tijdens mijn studie kwam het onderwerp Wereldreis steeds vaker als gespreksonderwerp met mijn vriend naar boven. En na mijn 2e studie in 2013, toen ik een baan kreeg ben ik langzaam begonnen met sparen.

We konden ook een jaar keihard gaan sparen maar omdat ik tussendoor ook leuke dingen wou doen en de bestemmingen die we in ons hoofd hadden vrij duur zijn, duurde het iets langer om ons budget voor elkaar te krijgen 😉 Bovendien gingen we niet voor bananen plukken in Australië of iets dergelijks. Je hebt dus best een groot budget nodig.

Hoeveel heb je mee?

Poeh, niet veel. Ik had een tas van 65 liter dat inmiddels met longboard 18,44 kilo woog. Ik had met name zomerkleding meegenomen dus dat scheelde in gewicht. De tas zonder spullen woog ook niet bepaald weinig.

In Nieuw-Zeeland kwamen er wat winterspullen zoals een jas, trui, shawl, beanie en handschoenen bij. In Bali stuurden we samen 10 kilo aan spullen naar huis, dat netjes na 2/3 maanden in Nederland aankwam.

Hebben jullie je longboards mee?

Yes! Part of the plan was om de wereld rond te skaten en om beter te worden in downhill longboarden 😀

In Kuala Lumpur stuurde ik na bijna een half jaar mijn longboard weer naar huis omdat we in Azië niet veel verwachten te longboarden.

Hoe kan je alweer een lange reis maken?

Graag willen, prioriteiten stellen en dan heel hard sparen. In ons geval 3 jaar lang langzaam, maar zoals ik al zei kan het prima in een jaar als je genoeg kunt sparen.

Hoeveel hebben jullie gespaard?

We hadden gerekend op €25.000,- per persoon. Inmiddels heb ik €26.000,- weten te sparen. Mijn vriend een paar duizend meer.

Werk je ook op reis?

In principe werkten we niet op reis. Af en toe had ik een samenwerking met mijn blog en zat ik achter onze compacte Dell Laptop (tip!). Omdat ik al bijna 34(!) werd, kwam ik niet meer in aanmerking voor een werkvisum in Australië of Nieuw-Zeeland (I’m old!).

Wel ben ik freelance Webbeheerder (voor een hotel in Groningen en wat andere kleine klanten) en reisblogger en hier verdien ik een klein beetje geld mee. Zo heb ik schrijfopdrachten voor een hotel, deed ik het grafisch ontwerp voor een E-book en onderhoud ik twee websites van vrienden tegen een kleine vergoeding. En als je iets koopt via mijn blog dan verdien ik er ook een klein bedrag mee – wat ik meestal weer in de blog steek in de vorm van plugins, fotografie en software.

Hoe zijn jullie verzekerd?

Wij hebben beide een basisverzekering met werelddekking bij Anderzorg en werelddekking en een Globetrotter verzekering bij Allianz Global Assistance. Laatstgenoemde werd aangeraden door mijn beste vriendin en de verzekering dekt ook extreme sporten, wat voor ons erg belangrijk is. Bovendien is de verzekering langer dan 180 dagen ‘geldig’ wat natuurlijk belangrijk is als je 365 op reis bent 🙂