Zandsteen gebergte Boheems Zwitserland

Tsjechie: dwalen tussen rotskloven in Nationaal Park Boheems Zwitserland

Als we vanuit ons hotel – een voormalig jachthuis – het bos inlopen, begrijp ik direct waarom men vroeger vond dat er een mysterieuze vibe hing. En misschien nog wel steeds. Waarom ze dachten dat het spookte in het bos. Het is namelijk stil, muisstil. We horen geen vogels, alleen de stappen van onze schoenen op het zandpad. We lopen zo een half uur door het uitgestrekte bos zonder andere wandelaars tegen te komen. We zijn in het Nationaal Park Boheems Zwitserland in Tsjechië, een walhalla voor outdoorliefhebbers met uitgestrekte bossen, vreemd gevormde zandstenen rotsen en vergezichten over valleien en vulkanen.

Het Boheems Zwitserland hoor ik je denken. Ligt dat dan in Zwitserland? Zeker niet, dit Nationaal Park wordt Tsjechisch Zwitserland genoemd omdat de Zwitserse kunstenaars die hier kwamen het zo noemden. Ze vonden het gebied zo mooi als hun thuisland Zwitserland. Zo mooi, dat het zelfs het Boheems Paradijs wordt genoemd. Voor de wandelliefhebber is dit gebied van Tsjechië zeker een paradijs. Als we na een wandeling van een paar kilometer op een van de uitzichtpunten staan zie ik direct de vergelijking met Zwitserland. De golvende vallei doet mij inderdaad aan Zwitserland denken.

Dwalen bij Úzké schody

Maar voordat je op een van de uitzichtpunten staat begin je onderaan in het dorpje Jetřichovice. Vanuit dit punt spotten we een pension in de stijl van een umgebindehause die tegen de eerste zandstenen die we spotten, is aangebouwd. Een umgebindehause is een typisch huis dat een blokhut combineert met vakwerk en bouwsteentjes. 

De rest van de wandeling door het Boheems paradijs voelt als een sprookje. We klauteren over smalle trappetjes, tussen smalle rotsen en kloven. We komen bij Úzké schody, ook wel narrow steps en nauw is het zeker. Deze smalle rotsachtige kloof ligt vlakbij de populaire plaats Na Tokáni bij Jetřichovice. Oorspronkelijk was de naam voor dit gebied ‘dwergkloof’ of ‘Engelentrap’.

Eten & drinken bij Pension Tokáň

De eigenaar van dit landgoed, prins Ferdinand Kinsky, opende deze rotskloof in de 19e eeuw en maakte het landschap toegankelijk. Hij legden paden aan en faciliteiten waar je iets kan drinken en een hapje eten. Na deze wandeling lunchen we dan ook in een van de faciliteiten: Pension Tokáň. Dit pension ligt op het kruispunt van de wandel- en fietspaden in de bossen van het Nationaal Park Boheems Zwitserland. Zo kwamen we bijna niemand tegen en zo zitten er aardig wat mensen aan de Cofola in het pension.

Adres Pension Tokáň : Rynartice 81 | 407 16 Jetřichovice

Nationaal Park Boheems Zwitserland

Het Nationaal Park Boheems Zwitserland is een enorm gebied met verschillende mooie plekken die je kunt bezoeken. Waar we niet waren, maar wat ook zeker de moeite waard is is Pravčická brána; de grootste natuurlijke zandsteenbrug in Europa. Het is in tegenstelling tot waar wij waren het populairste plekje, waardoor het hier erg druk kan worden. Maar de zonsondergang is erg mooi en daarom ook de moeite waard om te bezoeken.

Ook de moeite waard:

  • De hoogste top van Boheems Zwitserland is de Děčínský Sněžník (726 meter)
  • Bij Hřensko ligt de indrukwekkende Kamnitzklamm

Hoe kom ik in het park?

Het Nationaal Park ligt net over de grens bij Duitsland in de buurt van Děčín bij de Elbe. Vanuit Praag is het zo’n 120 kilometer, oftewel 1,5 uur rijden naar het noorden. Een del van Boh

Je kunt op verschillende plekken in Boheems Zwitserland overnachten. Wij verbleven voor en na de wandeling in het oude jachthuis Zámeček Hotel – The Hunting Lodge.

In de avond kun je hier luisteren naar het geluid van wilde herten. Een heel vreemd geluid. Verder vind je in dit voormalig jachthuis een zwembad en sauna en elke kamer is anders ingericht.

Bekijk hieronder een sfeervideo van de omgeving

Op de onderstaande kaart vind je de precieze wandeling die wij maakte in Boheems Zwitserland.

Meer outdoor?

Deze reis werd mogelijk gemaakt door czechtourism.com en branadocech.cz 

Meer Tsjechië

[wp_mapbox_gl_js map_id=”71353″]

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit heeft geen invloed op de informatie op deze site. Wil je hier meer over weten, kijk dan in ons Privacybeleid in de footer van de website.