Roadtrip tips

12x de beste roadtrip tips voor onderweg

nooit meer onvoorbereid de weg op

Een roadtrip of road trip is een lange reis op de weg. Meestal leg je deze af met een auto. Een roadtrip is in allerlei opzichten ideaal: je bepaalt je eigen roadtrip route, snelheid van reizen en je hebt de vrijheid om te gaan wanneer je wilt. Plan je trip met onze beste tips. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan. 

In dit artikel

#1 Zet handige apps op je telefoon!

De eerste roadtrip tip is de Google Maps (of elke andere maps) app.

Zorg ervoor dat uw smartphone is geladen met handige apps. Bekijk voor een goed begin onze ongelooflijk handige topreis-apps die niet strikt reis-apps zijn – je zult misschien verrast zijn!

De kans is groot dat je tijdens je reis door een of twee steden komt, dus bekijk onze serie momondo Places-stadsgidsen voor iPhone: 14 (en nog steeds tellen), gratis apps voor stadsgidsen in het Engels, met meer dan 200 lokale tips, elke kleur. gecodeerd door stemming en offline kaarten (geen dataroaming).

Nu u de basis onder de knie hebt, wordt het tijd om na te denken over het boeken van uw Thunderbird-auto om de beste deal te krijgen. Ga op pad!

#2 Soort auto

Wat voor soort auto je nodig heeft, hangt af van je bestemming, de type reis en het aantal personen met wie je gaat reizen. Voor sommige landen zoals Costa Rica, kan een vierwielaandrijving handig zijn. In Hawaii kan je prima in een cabriolet rijden. Kamperen in Amerika? Misschien vind je een camper wel fijner. Ga je veel kilometers maken? Dan kan een zuinige auto voordeliger zijn.

Maak je een langere reis van een paar maanden? Overweeg dan of het goedkoper uitkan om een gebruikte auto te kopen. Deze zou je dan weer kunnen doorverkopen als je klaar bent met je roadtrip.

#3 Muziek

Muziek zorgt ervoor dat je de lange uurtjes in de auto doorkomt. Wij maken zelf altijd een gedeelde playlist op Spotify zodat je nooit ruzie krijgt om de muziek :D Geen Spotify? Misschien heb je nog een paar goede cd’s of een USB stick liggen? De radio is ook een goede optie, zo ontdek je ook vaak genoeg nieuwe nummers uit de bestemming. Vergeet niet een kabel mee te nemen, niet elke auto heeft Bluetooth.

#4 Zorg dat je goed verzekerd bent

Of je nou met een huurauto of je eigen auto op roadtrip gaat. De autoverzekering is de eerste stap, zeker bij een huurauto. Check hieronder waar je op moet letten als je een autoverzekering kiest.

Huurautoverzekering

Huurauto’s zijn vaak vrij nieuw en als je de auto total loss rijdt, kan de schade oplopen tot de koopprijs van de auto. Een huurauto in het buitenland valt nooit onder de dekking van je Nederlandse autoverzekering?

En ook niet onder de dekking van je reisverzekering. Je hebt altijd een aparte verzekering nodig die je bij het verhuurbedrijf afsluit (bron: Independer).

Eigen autoverzekering

Ga je met een eigen auto op reis? Zorg dan dat je goed verzekert bent. Wanneer je een autoverzekering wil gaan afsluiten, is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een autoverzekering die het beste bij jouw situatie past. Er zijn namelijk een hoop extra’s die je kan toevoegen aan de verzekering, maar wanneer deze juist niet bij jouw situatie passen, is het zonde om dat de toen. Op Overstappen.nl kun je jouw autoverzekering berekenen en met verschillende aanbieders vergelijken. Op die manier kom je er achter welke verzekering het beste bij jou past. Wanneer je er klaar voor bent en de juiste verzekering hebt gevonden, kun jouw autoverzekering afsluiten.

Bekijk ook de goedkoopste autoverzekering van Nederland.  

#5 Kies voor duurzaam waar mogelijk

Auto’s zijn niet bepaald duurzaam, laat staan een camper. Per liter brandstof komt er een hoeveelheid CO2 de lucht in. Maar een autorit naar Noorwegen is nog altijd duurzamer dan met het vliegtuig naar Londen. 

Rij je elektrisch? Wist je dat een elektrische auto ook (nog) niet duurzaam is? Want wat gaan we met de lithium-ion batterijen doen als ze “op” zijn. Maar hoe zuiniger een auto rijdt, hoe minder CO2 per gereden kilometer. 

Sunny Cars

Een organisaties die bezig is om groener te reizen is Sunny Cars. Sunny Cars werkt samen met GreenSeat en compenseert de CO2-uitstoot van je huurauto door  huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energie.

Afgelopen jaar heb ik al twee keer een auto via Sunny Cars gehuurd en wat mij naast het duurzame aspect bevalt, is de duidelijkheid in het contract: voor mij is in een klap duidelijk wat in de huurauto inbegrepen zit en wat niet. Daarnaast vinden wij de klantenservice heel fijn.

Twijfel je over Sunny Cars? Bekijk onze Sunny Cars review.

Verkeersregels Langkawi Maleisie

#6 Bereid je goed voor op de verkeersregels

Wist je dat je in Amerika bij een kruispunt voorrang krijgt als je de eerste bent die aan komt rijden? Nee? Wist je dat ze in Thailand links rijden? Zorg dat je bekend bent met de verkeersregels van het land waar je de roadtrip maakt.

Hieronder een aantal tips voor het plannen van je roadtrip in een ander land:

 • Voor Europa kun je je inlezen over verkeersregels in landen op de website van de AA
 • Australië heeft veel informatie over verkeersregels op de officiële toeristensite
 • Over de VS vind je informatie op USA.gov (let op de verschillen in staten!)
 • Reis je naar een land in Azië, check dan in elk geval het reisadvies voor toeristen op de website van de overheid van dat land of op de officiële toeristensite.

#7 Bereid je voor op lange afstanden

Als je zelf rijdt dan moet je altijd voldoende rust nemen om de benen te strekken, rustig te eten en om de focus op de weg te houden.

Niks zo vervelend als een lange rit om van de ene naar de andere bestemming te rijden. Na enkele uren begint je kont pijn te doen en soms dommel je wat weg. Als je de bestemming bereikt is het het gelukkig allemaal waard, maar je moet er eerst komen. Hoe overleef je zo’n lange afstand op de weg? Ik heb een aantal tips voor jou om lange afstanden tijdens je roadtrip te overleven.

 • Rij niet meer dan 8 uur op een dag

Hoe verleidelijk het ook lijkt om in die korte weken zoveel mogelijk van je bestemming te zien, 8 uur op een dag rijden is voor niemand goed. Pak je rust!

 • Neem regelmatig pauzes van minimaal 15 minuten en het liefst elke 3 uur

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk op je bestemming aankomen, maar vergeet je je pauzes niet?

 • Stop om de 2 uur, vooral als je niet gewend bent aan rijden op lange afstanden
 • Voel je je slaperig? Stop dan op een veilige plek.
 • Het schijnt dat twee kopjes cafeïne het beste is
 • Plan de roadtrip zodat je genoeg pauzes kan nemen en eventueel ergens kan overnachten. Zelfs buschauffeurs mogen niet meer dan 9 uur in een dag rijden
 • Begin niet aan een lange reis als je moe bent
 • Een zware maaltijd kan je moe maken
 • ‘s nachts rijden? Dat kan extra gevaarlijk zijn als je gewend bent om rond dat tijdstip te slapen, vooral in de ochtend!

#8 Vermijd snelwegen (en tol)

Snelwegen zorgen dat je snel op je bestemming bent, maar ze zijn vooral heel saai toch? De binnenweggetjes zijn veel leuker, maar je bent dan wel wat langer onderweg. Voordeel is wel dat op de leukste weggetjes rijdt en wat anders ziet dan de snelwegen. Je bent niet voor niets op een roadtrip toch?

Zo reden wij tijdens onze Nederland roadtrip met onze Go Boony camper van Utrecht naar Zandvoort via de kleinere weggetjes. Veel leuker en met zo’n Volkswagen camper wel zo veilig met een max van 100 kilometer.

#10 Pak genoeg eten en drinken in

Je weet nooit waar je een eetpauze kunt maken, of als je onderweg vast komt te zitten. Eten en drinken voor onderweg tijdens je roadtrip is dan ook geen overbodige luxe. Maar ook een stuk goedkoper dan een stop langs de snelweg.

Wie weet wanneer je weer een hapje kunt eten? Of water drinken (je wilt niet vastzitten in de woestijn). Pak een koeltas in en bewaar drankjes en snacks voor het geval je honger krijgt (of als je een beetje af drift).

#11 Gebruik een simcard

Wij vinden het gebruik van internet onderweg heel fijn. Zo kun je Google Maps onderweg blijven gebruiken live road work volgen. Google kan gemakkelijk alternatieve routes geven op basis van verkeer bijvoorbeeld. Zelf gebruiken we altijd een sim only abonnement, dat is altijd goedkoper dan een abonnement met telefoon. Hou je kosten laag en koop in het buitenland een lokale simkaart.

Komen we gelijk bij een volgende tegenover gestelde tip

#12 Internet is niet alles, ga offline

Ja, Google Maps is geweldig, maar er is iets met een papieren kaart – je weet wel, de dingen die je af en toe stof ziet verzamelen achterin taxi’s of in de auto van je ouders. Het zal je verbazen hoe nuttig zo’n kaart kan zijn – zowel om erachter te komen waar je bent, als om notities te maken voor alternatieve stops. Thuis kun je de kaart in je vakantieboek plakken. Wij hebben er zelf thuis een paar aan de muur hangen.

Tip: bij de ANWB-winkel vind je een groot aanbod van wegenkaarten. Bekijk wegenkaarten op ANWB.

#10 blijf veilig!

Ga van de logische route af maar blijf altijd veilig. Luister naar lokale adviezen, laat anderen weten waar je bent en gebruik gezond verstand.

Meer roadtrip inspiratie:

Wij zijn Drenthe ambassadeur!
De komende 8 maanden delen wij op Instagram onze local tips in Drenthe in opdracht van Visit Holland. Klik voor ons profiel!
#hiermoetjezijn