Bromo vulkaan beklimmen? Stap-voor-stap tips

Eén van de dingen die we in Java graag wouden doen is
de Bromo vulkaan (Gunung Bromo) beklimmen. De klim naar het uitzichtpunt waar je tijdens zonsondergang prachtig zicht hebt op de Bromo vulkaan en het dorpje Cemoro Lawang is ‘one of a kind’.  En wat ons betreft een niet te missen bezienswaardigheid in Java.

Wij besloten de Bromo vulkaan zelf te beklimmen, zonder een excursie te doen. Niet alleen is het een stuk goedkoper als je zelf de klim maakt, het geeft je ook meer vrijheid. In dit artikel vertel ik alles over Bromo en leg ik je uit hoe je de Bromo vulkaan zelf kan beklimmen.

Wil je toch liever een excursie naar de Bromovulkaan boeken, dan raden we de excursie van Riksja Travel aan.

Bromo

De Bromo vulkaan (of Gunung Bromo) is de bekendste vulkaan van Java. Met 2392 meter is het niet de hoogste berg van de regio, maar wel een bijzondere. Bromo ligt namelijk samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 kilometer.

Reis af naar Cemoro Lawang

Je beklimming begint in het dorpje Cemoro Lawang. De beste manier om in Cemoro Lawang te komen is vanuit Probolinggo. De public bus is de goedkoopste manier. Dat zou je voor een enkele rit niet meer dan Rp50k moeten kosten.

Wij besloten zelf vanuit Malang op het laatste moment een Grab te pakken, maar dat raad ik je niet aan. Alleereerst weigerden de meeste taxichauffeurs de rit en degene die ons wel naar Cemoro Lawang wou rijden wou ook geld voor de terugweg (fair enough).

Wij dachten dat het een snelle optie zou zijn, maar helaas moeten auto’s ook via Probolinggo rijden. Nog steeds was het een goedkope oplossing i.p.v. de public bus, maar de beste taximeneer kon de hellingproef nog niet en er was één moment dat ik dacht dat we van de berg naar achteren zouden rollen toen hij een paar meter naar achteren reed in de file… scary.

Eenmaal 4 uur in de middag kwamen we zonder kleerscheuren aan in Cemoro Lawang en vroegen we om een kamer bij Cafe Lava Hostel. Daarna deden we snel een rondje dorp bij zonsondergang, bekeken de de Bromo vulkaan en aten we goedkoop bij de lokale Warung Pondok Tengger.

→  Check details en prijzen van het Cafe Lava Hostel

En dan natuurlijk moesten we vroeg op bed want de volgende dag ging de wekker weer om half 3 in de ochtend.

Sta vroeg op voor de trekking

Volgens het hostel zou het ons ongeveer 1,5 uur kosten om naar het uitzichtpunt voor Bromo te lopen. Je loopt voor de zonsondergang dus niet naar Mount Bromo, maar naar het uitzicht op Mount Bromo. Omdat er werkzaamheden bij de uitzichtpunten waren, was het hoogste uitzichtspunt gesloten en kon je op z’n hoogst naar King Kong Hill (een van de viewpoints op Bromo).

De volgende dag om 3 uur in de ochtend vertrokken we met extra trui, jas, water en een zaklamp richting ‘King Kong Hill‘. Halverwege ons eigen georganiseerde Bromo Tour gingen de jas en trui al snel uit. De trail is namelijk redelijk stijl en daar krijg je het wel warm van. Vanuit het hostel waar wij zaten (Cafe Lava Hostel) loop je naar het noordwesten zoals hieronder.

Het eerste stuk is een normale weg en zul je vooral door jeeps worden ingehaald. Dan kom je alle jeeps achter elkaar geparkeerd tegen en moet iedereen omhoog lopen. Het eerste uitzicht punt is Serunu Point II waar je al wat mensen tegenkomt. Probeer niet vanaf het uitzichtspunt het paadje te vinden maar vanaf de weg waar je vandaan komt, net iets voor de vendors die je daar tegenkomt. Vanaf daar kun je via de bosjes een paadje vinden die je naar de andere uitzichtspunten brengt.

Tip: zorg dat je niet te snel gaat. Wij hadden de vorige dag bij aankomst hoofdpijn van de hoogte en als je de hike doet zul je in korte tijd flink wat meters maken. Onderweg zagen we genoeg mensen kotsen. Zorg dat je rustig aan doet en genoeg water drinkt. Luister naar je lichaam.

Vind een plekje tussen hordes toeristen

Zo rond kwart voor 5 / 5 uur kwamen we dan eindelijk aan bij het viewpoint en wat was het druk. Toeristen drongen allemaal voor de once in a lifetime experience.

Achteraf gezien is er beneden een plek die net zo goed was, maar dat is altijd achteraf. Omdat het vrij bewolkt was zagen we achter de Bromo vulkaan helaas niet zo’n prachtige zonsopgang als op de foto’s maar het is wel heel mooi.

Tip: wil je ook van het uitzicht over het dorpje genieten dan zou ik verder lopen dan Serunu Point II. Het is het waard.

Rond 6 uur besloten we weer naar beneden te wandelen. Hier en daar was het iets uitdagender en stijler dan op de heenweg.  Zo rond 7 uur stond het ontbijt in het hostel al klaar en rond 8 uur waren we weer klaar om naar Mount Bromo te hiken.

Bucketlist: Uitzicht over Mount Bromo

De Mount Bromo trekking

Naast het Cemara Indah hotel zit een Security post en rechts daarvan is het weggetje waar je gratis naar beneden kunt lopen.

Let wel op: de terugweg is steil! Er schijnt nog een weggetje te zijn die wat westelijker is, maar die kan ik je helaas zo niet aanwijzen. Dat is wellicht handig als je niet gaat ontbijten, dan kun je al iets eerder naar beneden dan tot het dorpje te lopen. Wij hadden een verblijf in ons hotel inclusief ontbijt, dus daar maakten we graag gebruik van.

Eenmaal beneden is het simpel, loop richting Mount Bromo. Je hoeft niet perse hetzelfde pad als de jeeps aan te houden. Je kunt namelijk afsnijden. Voel je voeten in het gekke landschap en zie de jeeps en motorbikes om je heen racen. Een leuk gezicht. De heenweg vanaf Cemoro Lawang tot aan de krater duurt zalgeveer 45 minuten, afhankelijk van je conditie (de trap op het eind is het zwaarst) en de terugweg duurde bij ons iets minder lang.

Onderweg zul je heel vaak gevraagd worden of je een motobike lift wilt of dat je per paard gebracht wilt worden. Als er 1 ding is dat ik je wil afraden dan is het wel om een paard te nemen. De paarden zagen er ondervoed uit en in heel Azië lijken ze dieren nou niet goed te behandelen.

Als je bijna boven de vulkaan bent zou ik even diep inhaleren want eenmaal boven stinkt het zo erg (en de lucht lijkt me daar niet gezond), dat je zo snel mogelijk weer naar beneden wilt. Maar dat is natuurlijk zonde, je hebt niet voor niets zo’n eind gelopen.

Tip: neem een mondkapje mee of gebruik een sjaal om je mond mee af te dekken voor het stof en de geur uit de krater

That’s it!

Wees op tijd terug voor de bus

Precies om 10 uur waren we terug in het dorpje om de bus naar Probolinggo te nemen. Er schijnt slechts één bus per dag te rijden en deze wacht tot hij vol is. Dat kan om 11 uur zijn, maar ook om 10 uur. Zorg dus dat je er op tijd bent!

En de allerbeste tip: laat je niet ontmoedigen door locals. Iedereen die je vraagt zal waarschijnlijk zeggen dat het moeilijk is om Mount Bromo te lopen. En dat je dat echt niet zonder jeep kunt doen. Maar dat kan dus wel. Succes! 

Bromo beklimmen

Dit vind je misschien ook leuk

Barcelona kerk
Spanje

Wat te doen in Barcelona: de leukste bezienswaardigheden

Kitesurfers in de lucht
GolfsurfenNederland

Ontdek de surfspot van Midden-Nederland: Telstar Beach

GolfsurfenMarokko

Mijn surftrip naar Taghazout, de perfecte surfbestemming

Vis onder water
EgypteSnorkelen

Snorkelen bij de beruchte Blue Hole in Egypte

Fietscomputer Garmin op de mountainbike
FietsenOutdoor Lifestyle

Getest: Garmin Edge 830 fietscomputer

Winterlandschap in Zwitersland
KanoënWintersport

Winter in Interlaken: deze activiteiten wil je er doen!