Wandelen Hookey Valley

Wandelen bij Mount Cook: de Hooker Valley Trail in Nieuw- Zeeland

Laatst bijgewerkt:

Een van de mooiste wandelingen die ik maakte in Nieuw-Zeeland naast de Tongariro Crossing, is de Hooker Valley Track. Dit is een redelijk gemakkelijke dagwandeling in Nieuw-Zeeland bij Mount Cook National Park. Het is tevens een van de meest populaire dagwandelingen in Nieuw-Zeeland dus het kan ook behoorlijk druk zijn. 

Facts van de Hookey Valley wandeling

  • Afstand: 10 km (6.8 miles) totaal
  • Hoogteverschil: 120 meter
  • Moeilijkheid: laag
  • Tijd: 3 uur
  • Landschap: Heide, dal, meren en hangbruggen
  • Beste seizoen: Het beste seizoen om deze wandeling te maken is waarschijnlijk de zomer wanneer de zon zich in een gunstiger positie bevindt (dus meer zuidelijk dan noordelijk) en tijdens de late ochtend tot vroege middaguren.

Over de Hookey Valley Track

De populaire Hookey Valley Track zie je regelmatig op foto’s van Nieuw-Zeeland voorbij komen. Het is namelijk een populaire dagwandeling in het prachtige Mount Cook National Park. De wandeling door de vallei is redelijk eenvoudig waardoor het redelijk druk kan worden op de trail. Wij reisden in het laagseizoen en toen waren er ook redelijk wat mensen aan het wandelen.

De track van Hooker Valley is 11 kilometer lang. Om de wandeling te maken moet je rekenen op zo’n 4 uur wandelen (exclusief stops) bij een normale fitheid.  

Onderweg wandel je over de mooiste hangbruggen, langs de Hooker rivier, over houten vlonderpaden met besneeuwde bergen op de achtergrond. Maak ook een stop bij de Alpine Memorial, de plek waar alpinisten overleden bij de Linda Glacier in 1914. Een van de bekendste stukken van deze wandeling zijn de vlonderpaden door de alpenweide. Het is een prachtige wandeling die eindigt bij Hooker Lake.

Hier vind je ook een uitzichtpunt ‘Hooker Glacier’. Toen wij hier waren lagen er ijsstukken in het water. Bij het uitzichtpunt kun je nog om het meer lopen, maar de meeste mensen maken foto’s en lopen de weg weer terug. 

Je kunt hier ook een barcode scannen en je foto van de gletsjer opsturen. Op deze manier willen onderzoekers bijhouden hoe snel de gletsjer smelt.

Lunch en terug

De oever van Hooker Lake is een geweldige plek om wat tijd door te brengen. Als je lunch hebt meegenomen, eet het hier dan op voordat je terug wandelt. De Hooker Valley Track is ongeveer 11 kilometer heen en terug.

De Hooker Valley Trail is een trail die je terug loopt via dezelfde weg. 

De paden van de wandeling zijn zoals elk pad in Nieuw-Zeeland goed onderhouden en breed aangelegd. Er zijn bijna geen klims waardoor de Hookey Valley Track prima te wandelen is. 

Reistips Hookey Valley wandeling:

Zo kom je bij de Hookey Valley Trail

Op zo’n tien minuten rijden van Mount Cook Village ligt een parkeerplaats waar je je auto of camper kunt parkeren. De parkeerplaats ligt naar White Horse Hill campsite, en je kunt hier dan ook de nacht doorbrengen als je zou willen. Op deze manier kun je vroeg beginnen aan de wandeling en kom je op de heenweg minder mensen tegen. 

Vanaf deze parkeerplaats kun je beginnen aan de Hookey Valley Trail. Vergeet niet je water bij te vullen en naar het toilet te gaan bij het huisje aan de parkeerplaats. Als je naar de parkeerplaats rijdt vanaf het dorpje Twizel en het is helder weer, dan heb je het allermooiste uitzicht op Mount Cook vanaf Highway 8. Helaas hadden wij niet zo mooi weer, dus zagen we niet zo heel veel toen we naar Hookey Valley reden.  naar het begin van de wandeling die naast White Horse Hill Campsite ligt.

Wandelkleding 

Het kan op de trail behoorlijk koud worden en het weer kan rondom de bergen zo omslaan. Een muts, handschoentjes en een warme jas is dan ook geen overbodige luxe. 

Overnachten aan de start van de de Hooker Valley Trail

Zoals ik eerder al aangaf kun je bij White Horse Hill campground kamperen met je auto of camper. Deze camping van het Department of Conservation (DOC) en kost tussen de 10 / 15 dollar per nacht. Dit is een first come first serve campings, dus in het hoogseizoen kun je het beste op tijd komen. Wij kampeerden hier zelf niet, maar ik las op de website van collegablogger Antonette van We12travel dat ze overdag en in de nacht lawines hoorde. Best wel spannend dus. 

Overnachten in de buurt van Hooker Valley

In de buurt van de Track heb je ook een luxere camping, Glentanner. Hier heb je een douches, elektriciteit en internet. Wij wilden zelf aan het meer slapen, en eindigden aan Lake Pukaki, op zo’n drie kwartier rijden van de Hooker Valley Trail.  

[divider]

Checklist

  • Er is weinig schaduw, de track is overal open, zorg dus dat je zonnebrandcrème mee neemt.

[/divider]

Vakantiegeld binnen? Bekijk de mooiste deals bij Coolblue voor je volgende reis