Alles over de Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland

Laatst bijgewerkt:

De Tongariro Crossing is de meest iconische hike door het Tongariro National Park op het noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is één van de mooiste wandelingen ter wereld door vulkaanlandschap, dat je wellicht herkent als Mordor, uit de Lord of the Rings films. Wil je deze wandeling gaan maken en zoek je tips voor je voorbereiding, blijf dan vooral haken. Wij delen onze beste tips en ervaring met de Tongariro Crossing, de wandeling van Tongariro National Park

Over de Tongariro Crossing

De Tongariro Alpine Crossing staat bekend als ’s werelds grootste single day hike. De hike vindt plaats in het Tongariro National Park, dat beroemd geworden door de Lord of the Rings-trilogie. Een aantal facts over deze hike:

LocatieTongariro National Park, Noordereiland van Nieuw-Zeeland
Afstand19,4 km (12 mijl) punt-tot-punt
Tongariro Crossing hoogtemeters765 meter omhoog en 1125 meter omlaag
MoeilijkheidsgraadZwaar
Geschatte TijdsduurZo’n 6 tot 8 uur (wij begonnen om 6:30 u en waren rond 13 u klaar, inclusief naar de parkeerplaats lopen)

De Tongariro Alpine Crossing

We begonnen de hike op de Mangatepopoparkeerplaats en eindigden op de parkeerplaats van Ketetahi. De crossing is een wandeling van het ene naar het andere punt. Je zult op de een of andere manier dus transport regelen. Lees hier meer over on de het kopje transport.

De Tongariro Crossing was een van de hikes waar ik het meest naar uit keek, maar een waar ik stiekem bang voor was. Ik was toendertijd namelijk niet zo’n fitte hiker. Als je op het internet zoekt naar informatie over deze 21-kil0meter lange hike of crossing, door vulkaanlandschap, dan word je namelijk bang gemaakt.

Ik vroeg me voor de hike dan vooral ook af: ben ik fit en warm genoeg gekleed? 

De ochtend van de hike was ik nog steeds wat bezorgd: “ben ik warm genoeg gekleed?”, “Rol ik halverwege de afdaling niet gewoon als een baksteen naar beneden omdat ik te moe ben?”, “Lachen ze me niet uit met mijn sportschoenen”. Ik zie de die-hard wandelaars al wijzen en giechelen. 

Gelukkig viel het allemaal heel erg mee. Zoals altijd zijn er bij populaire hikes mensen die net als ons wat minder hike-proof gekleed zijn en er zijn altijd mensen die je het gevoel geven dat je slecht voorbereid bent. Je weet wel: de types met een voorraad voor een jaar. In dit artikel vertel ik je over onze ervaring met de Tongariro Crossing hike en hoe jij je het beste kunt voorbereiden.

Deze uitdagende tocht begint op 1120 m boven zeeniveau en klimt geleidelijk door de Mangatepopo Valley naar het zadel tussen Mount Tongariro en Mount Ngauruhoe, door South Crater voordat je weer klimt naar Red Crater, met 1886 m het hoogste punt van de oversteek.

Vervolgens daal je af over een pad van vulkanisch gesteente naar de prachtige Emerald Lakes, ook bekend als Nga Rotopounamu (groengekleurde meren) een mooie plek om even een stop te maken. Na het passeren van Blue Lake, ook bekend als Te Wai-whakaata-o-te-Rangihiroa (de spiegel van Rangihiroa), slingert het pad rond de noordelijke helling van Tongariro. Het laatste stuk vond ik ontzettend saai, omdat wij erg moe waren. We zijn toen een stuk gaan trailrunnen naar beneden. Het daalt in een lang en vermoeiend zigzagspoor af naar het einde van de weg op 760 m.

Transport

De Tongariro Alpine Crossing begint en eindigt op verschillende punten en vervoer terug moet worden geregeld. Dit kan rechtstreeks met commerciële shuttlediensten of via bezoekersinformatiecentra. Het vervoer vertrekt vanuit Whakapapa Village, Nationaal Park,
Turangi, Taupo en Ohakune. Wij maakte gebruik van de shuttle-service van het eind van de hike naar de start. Onze camper stond bij de Ketetahi-parkeerplaats en om 6 uur in de ochtend werden we naar Mangatepopo gebracht.

Let op: diefstal en vandalisme aan auto’s komen helaas veelvuldig voor dus laat geen waardevolle spullen achter in voertuigen.

Aan het einde van de hike moesten we nog een dik half uur naar Ketetahi lopen om onze campervan weer op te halen. Er zijn verschillende bedrijven die de shuttleservice verlenen, zoals de Mountain Shuttle.

Boek hier je shuttle naar de start van de Tongariro Crossing

Ook bij Lake-Taupo kun je uit verschillende mogelijkheden kiezen om de hike te doen, zoals een begeleide hike als deze.

Tongariro Alpine Crossing: boek een premium begeleide wandeling

Tips voor de Tongariro Crossing

Bepaal je wandelrichting

Je kunt de crossing in beide richtingen doen, maar de meeste wandelaar lopen van Mangatepopo naar Ketetahi, zo ook wij. Van Ketetahi moet je veel meer de hoogte in, dus het is vanaf deze plek een stuk zwaarder. We kwamen weinig wandelaars vanuit de andere richting tegen. De route die wij namen is veel mooier omdat je in de schaduw van Mt Doom klimt, in plaats van het saaie landschap van Ketetahi. Op de terugweg waren wij wel klaar met Ketetahi. 

Neem een wandelkaart mee

Wil je meer informatie over de wandelroutes en trektochten in Nieuw-Zeeland, bekijk dan de wandelkaarten en wandelgidsen bij De Zwerver.

Wat draag je tijdens de wandeling

Weersomstandigheden kunnen zo snel veranderen tijdens de crossing. Zoals je hierboven op de foto ziet: was er bovenin de berg sneeuw (begin november). Zorg dat je voor de wandeling altijd genoeg lagen bij je hebt.

Het kan erg koud worden op de top. Zorg er ook voor dat je genoeg water, eten en zonnebrandcrème meeneemt. Je kunt moeilijk schuilen omdat er bijna geen schaduw te vinden is. 

Bekijk hier ook onze paklijst voor wandelen en kijk wat je nodig hebt voor deze wandeling. Ik kan me voorstellen dat als je dit lees en al in Nieuw-Zeeland bent, dat je lang niet alles bij je hebt. Het belangrijkste is genoeg snacks, water, en laagjes kleding! Wij droegen sportschoenen en geen wandelschoenen, puur omdat wij deze niet mee hadden op (wereld)reis.

Veiligheid op de trail

Er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om je risico te minimaliseren en veilig te blijven tijdens je wandeling.

  • Ten eerste, zorg ervoor dat je weet waar je heen gaat en een kaart van de Tongariro Crossing hebt.
  • Zorg dat je genoeg tijd hebt om de tocht in daglicht te voltooien, vooral in de winter
  • Vertel iemand wat je plannen zijn: vrienden en/of familie moeten weten wat je gaat doen en wanneer je het gaat doen (als het gaat om de oversteek). Heb je een Garmin-horloge? Dan kun je de Live Tracking aanzetten zodat mensen je exacte locatie kunnen volgen.
  • De New Zealand Mountain Safety Council heeft een handige website ontwikkeld die alle belangrijke informatie bevat die nodig is voor het plannen van een veilige wandeling of trektocht, inclusief de Tongariro Alpine Crossing. Met de app kun je contactpersonen voor noodgevallen toevoegen en je plannen delen met vrienden en familie.

FAQ

Hoe lang is de Tongariro Crossing?

De hike is ongeveer 19,4 kilometer lang. Afhankelijk van je snelheid doe je daar ongeveer 8 uur over. Maar dit verschilt heel erg per wandelaar.

Waar ligt Mount Tongariro?

Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland op ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Lake Taupo. Er zijn drie actieve vulkanen die het centrale deel van het Noordereiland domineren, waarvan Mount Tongariro de meest noordelijke is.

Is de Mount Tongariro gevaarlijk?

Jaarlijks doen ruim 100.000 mensen de wandeling, een groot contrast met de Milford Track, waar slechts ongeveer 15.000 wandelaars per jaar komen. Veel mensen denken dat als zoveel mensen de oversteek elk jaar lopen, het wel gemakkelijk moet zijn. Hoewel de Tongariro Crossing over het algemeen als een ‘veilige’ wandeling wordt beschouwd, is het niet geheel zonder risico’s. Handig is om altijd van te voren te checken of de wandeling veilig is.

Er zijn delen van de Tongariro Crossing die geen paden of boardwalks zijn – dit zijn losse rotsen en als je op dit soort terrein bergafwaarts loopt, moet je voorzichtig zijn.
De New Zealand Mountain Safety Council meldde dat tussen 2010 en 2018 83 mensen van de oversteek af geholpen moesten worden vanwege ‘uitglijden, struikelen of vallen’. De meeste valpartijen deden zich voor op de afdalingen van de oversteekplaats.

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^

Oprichter Lone Drifters