Leren snowboarden op latere leeftijd: mijn eerste snowboardles

Het was zondag 23 december 2012. Ik kreeg mijn eerste snowboardles in Frankrijk. Ik was toen 28. Ooit (toen ik 23 was) had ik van mijn ex een snowboardles in Zoetermeer gehad, maar ik was er niet goed in, weet ik nog. Toch vond ik het gevoel direct verslavend. En mijn motto is sowieso dat je nooit te oud bent om te leren, dus begon ik met snowboarden. Hoe het was? Lees mijn ervaring met snowboarden op latere leeftijd.

De eerste snowboardles

Bij een reisorganisatie had ik snowboardlessen en materiaal gehuurd. Dan krijg je 5 dagen lessen die 2 uur per dag duren. Materiaal bestaat uit een snowboard en snowboardschoenen.

Plus ik had nog een skipas voor een hele week.

Alleen maar kinderen

Van zondag tot en met donderdag stond ik dan elke dag van 11:00 tot 13:00 op de pistes. De groep bestond uit: Franse kindertjes onder de 14 jaar en Nederlandse jongens. 

Dutch girls where were you?

Na de lessen heb je de vrijheid om zelf te oefenen tot de liften dichtgaan (een uur of 5).

Balans balans balans

Dag 1 stond in het kader van balans, waarbij je een ienie mienie heuvel omlaag gaat met één schoen vast op je board en de andere los (om beter balans te krijgen). Ook leerde je om te sliden, wat je nodig hebt om te remmen. Je gaat dan als het ware met je board horizontaal omlaag.

De hel die sleepliften heet

De dagen die volgden, leerde je met de sleepliften omhoog te gaan. Ja, leren, want de sleeplift is een ramp en alles behalve motiverend! Maar ik ging door en bleef maar denken “rechtop blijven staan, knieën wat gebogen, niet vallen, niet vallen”.

Elke keer als het lukte was ik zooo opgelucht en kreeg ik meer en meer zelfvertrouwen.

Spierpijn

Nadat ik in de middag van dag 2 de liften eindelijk onder controle had, in plaats van dat de lift bepaalde waar ik op de grond viel, waren we klaar om bochten te leren maken.

Dag 3 had ik al behoorlijke spierpijn: billen, bovenbenen, armen, zelfs buik! name it and I had it. 

Meer pistes

Uiteindelijk moet je in de bochten leren variëren: goede voet voor en andersom, vooruit sliden en achteruit sliden, grote bochten en kleine bochten. Dag 4 en 5 gingen we afwisselen op andere pistes (met zitlift, veel gemakkelijker!) en de allerlaatste dag kon je je super tricks aan mister Lyed, de docent, laten zien.

Resultaat van de 5 dagen? Verrekte schouders, heel veel spierpijn en blauwe plekken, maar wel het papiertje waarmee ik mijn snowboardboekje kon ophalen. And that gave my little adventure een happy ending. 

Ik hoop dat het niet een al te lang verhaal is geworden en dat jullie een beeld hebben gekregen van beginnen met snowboarden. En zoals je hebt gelezen ben ik nog laaaang niet goed genoeg, maar is het zeker voor herhaling vatbaar! Skiën schijnt gemakkelijker te zijn, maar daar heb ik nog geen ervaring mee. 

Update: in 2021 nam ik mijn eerste skilessen maar in 2024 ben ik weer overgestapt naar snowboarden (Lapland!)!