Winter en kitesurfer? Probeer snowkiten!

Snowkiten, zodra de sneeuw valt is er een groep kiters die de snowkite pakt. Maar was is snowkiten? En waarom zou je dat willen doen? Wij leggen je uit wat snowkiten is en hoe je ermee begint!

Wat is snowkiten

Snowkiten is hetzelfde als kitesurfen maar dan op het ijs. Je kunt je kitesurf-kite zelfs houden en combineert dat met je ski’s of snowboard. Snowkiten op ski’s is efficiënter maar als je voor het eerst gaat snowkiten, na kitesurfen, is het vaak gemakkelijker om met een snowboard te beginnen. Een splitboard is nog handiger. Als de wind wegvalt kun je de boards “splitten” en ermee lopen.

Bij kitesurfen gebruik je vaak “Tube kites”, die deels uit opblaasbare vlakken bestaan. Bij het snowkiten kun je dezelfde kites als bij het kitesurfen gebruiken. Echter gaat de voorkeur uit naar “Foil kites”. Deze hoeft je niet op te blazen en kun je gemakkelijker zelf starten en landen.  

© Eva Krul

Bestaat snowkiten al lang?

Snowkiten is een vrij jonge sport, maar bestaat wel al tientallen jaren. Niet lang nadat er gekitesurft werd, werd het ook op sneeuw uitgeprobeerd.

Heb je les nodig om te snowkiten

Je kunt, net als bij andere extreme (board) sporten niet zomaar beginnen met snowkiten. Net als bij kitesurfen moet je eerst de vlieger onder controle leren te krijgen. Daarna moet je dat combineren met een board of ski’s. Ten slotte is er natuurlijk  veiligheid: Wat moet je doen als er onverhoopt een lijn knapt, of je valt en je niet meer rechtop komt en je kite blijft trekken? Neem dus altijd eerst een les!

Wat heb je nodig om te snowkiten

Je hebt kites nodig, een zittrapeze en natuurlijk alles wat je met snowboarden of skiën draagt zoals een helm en wintersportkleding. Maar gelukkig, als je al een skiër of snowboarder bent, dan heb je al het nodige al bij de hand. Je kleden voor snowkiten is ongeveer hetzelfde als voor een dag op de piste. Ga je naar koud gebied zo als Noorwegen? Dan is een thermopak ook aan te raden.

Lees ook deze website wat Thomas Lone gebruikt als snowkite gear (Engels).

Waar kan je snowkiten?

Er zijn vele gebieden waar je kunt snowkiten. Dichtbij zoals in Duitsland op de Wasserkupe of de Fjeldberg. Een aanrader volgens Eva Krul. Ga naar Noorwegen! Op de Hardangervidda zijn beginnervlaktes, stijle heuvels, ingesneeuwde huisjes en niets dan sneeuw en poeder vlaktes. Echt, oneindig.

Er zijn Nederlandse kitesurfwinkels en reisorganisaties die snowkite reizen organiseren.

Is het wat voor jou?

Net als alle boardsports zit je heerlijk in de natuur en heb je dat ultieme gevoel van vrijheid in de sneeuw. Een gevoel dat eigenlijk niet te beschrijven is maar wat je vooral moet ervaren.

Faq

Waarin verschilt snowkiten van andere wintersporten zoals skiën en snowboarden?

Skiën en snowboarden richten zich vooral op hellingen en zwaartekracht. Bij snowkiten komt daar de wind nog bij. Je kunt een kite of ‘wing’ gebruiken voor de windkracht waardoor je je over vlakke gebieden of zelfs bergopwaarts kunt bewegen, wat normaal gesproken niet mogelijk is bij traditioneel skiën of snowboarden.