Omgeving Lauterbrunnen met een drone gefotografeerd
Gemaakt met onze Mavic Mini

7x doen in Lauterbrunnen Zwitserland

Lauterbrunnen voelt aan als een levend sprookjesdorp. Een adembenemende vallei beschermd door monolithische granieten kliffen, versierd met bulderende watervallen die reduceren tot gefluister voordat ze de valleibodem raken. Bezoek je Lauterbrunnen, dan kun je hier met gemak een aantal dagen verblijven. Wat je er zoal kunt doen lees je op Lone Drifters

Waar ligt Lauterbrunnen, Zwitserland?

De Lauterbrunnen vallei ligt in het hart van Centraal Zwitserland, bekend als de Jungfrau regio. Het dorp ligt verscholen in een U-vormig gletsjerdal aan de voet van de dramatische wereldberoemde Zwitserse Alpen. Door de vallei stroomt een charmante rivier en de 72 watervallen die erdoorheen stromen, geven de vallei haar naam – Lauterbrunnen (wat grofweg vertaald “vele bronnen” betekent). De bekendere Staubbachwaterval is een van de hoogste vrij vallende watervallen van Europa.

Omgeving Lauterbrunnen met een drone gefotografeerd
Gemaakt met onze Mavic Mini

Het dorpje Lauterbrunnen wordt omringt door de mooiste bezienswaardigheden van Zwitserland. Aan de ene kant van de vallei heb je de bekendere bergen, bijna 4000 meter hoge Jungfrau, Eiger en Mönch. En aan de overkant van deze bergtoppen vind je de de berkgketen met de bekendere, bijna 3000 meter hoge Schilthorn.

Wat te doen in Lauterbrunnen

1. Geniet van het landschap door te wandelen

Als je op zoek bent naar de leukste dingen om te doen in Lauterbrunnen, moet wandelen bovenaan je lijstje staan! Waarschijnlijk heb je niet eerder op zo´n mooie plek gewandeld.

Mijn favoriete wandeling is de Lauterbrunnen – Muren Trail, een gemakkelijke wandeling van ongeveer 6/7 kilometer van het ene Zwitserse dorp naar het andere. Je komt langs dromerige weiden vol blije koeien en dramatische alpengezichten, het is een van de mooiere wandelingen die ik in Zwitserland heb gemaakt.

2. Bezoek de grootste vrij vallende waterval van Europa (Staubbachwatervallen)

Het is niet verwonderlijk dat een Zwitsers dorp dat bekend staat om zijn watervallen enkele van de beste watervalwandelingen van het land heeft. Van alle betoverende watervallen in het Lauterbrunnen-dal is er geen enkele zo populair als de Staubbachwaterval (de grootste vrij vallende waterval van Europa). Gelukkig vereist het bereiken van de waterval vanuit het hart van het dorp weinig inspanning, het is een gemakkelijke wandeling van 5 minuten! In de avond is het zelfs nog leuker om de waterval te bezoeken.

De wandeling is een korte klim op een verhard pad naar de Staubbach watervallen, waar je direct achter het verfrissende gordijn van water kunt staan.

Handig om te weten: De Staubbachwaterval is alleen geopend van juni tot oktober.

3. Bezoek Wengen voor prachtig uitzicht op de Alpen

Neem de trein naar het schilderachtige Wengen , een autovrij dorpje dat hoger ligt dan Lauterbrunnen voor panoramisch uitzicht. Wengen ligt op slechts 15 minuten met de trein van Lauterbrunnen.

4. Bezoek Murren voor (meer) adembenemende uitzichten

Net als Wengen ligt Murren hoog boven het Lauterbrunnen-dal en biedt het adembenemend uitzicht op de Zwitserse Alpen. Murren is net als Wengen autovrij. en je kunt het dorp alleen per trein of kabelbaan bereiken.

Vanuit Lauterbrunnen neem je de kabelbaan naar Grütschalp. Vervolgens stap je over op de smalspoortrein naar “Mürren BLM”, het treinstation in het noorden van het dorp.

5. Geniet van het uitzicht vanaf Piz Gloria

Piz Gloria is een draaiend restaurant op de top van de Schilthorn en is een van de populairste dingen om te doen in Lauterbrunnen vanwege de bekendheid uit een van de James Bond films. In ´On Her Majesties Secret Service´ figureerde dit restaurant als schuilplaats op de bergtop. Op de top kun je ook de James Bond tentoonstelling bekijken op de onderste verdieping.

Nog mooier is de 360 graden uitzicht op de bergpieken van onder andere de Eiger, Mönch & Jungfrau. Met helder weer kun je zelfs de Mont Blanc zien! De Schilthorn bereik je met een gondel vanaf Mürren. Een retour kost € 70,-.

6. Pak de mountainbike

Vanuit Lauterbrunnen zijn tal van mountainbikeroutes bereikbaar. Er zijn zowel uitdagende als beginnersroutes te vinden. Neem je eigen mountainbike mee achterop je auto in een speciale mountainbike-rek en dat scheelt je mountainbikeverhuurkosten.

Geen eigen mountainbike mee? In het dorp Lauterbrunnen kun je een (e-)mountainbike huren om er zelf op uit te trekken. Je kunt bij het mountainbikeverhuurbedrijf vragen naar de verschillende routes of de routes bekijk op komoot.nl.

Twijfel je nog of je een normale of e-mountainbike moet huren? Lees dan ook deze post over e-mountainbikes.

7. Bezoek Interlaken

In het stadje Interlaken zijn veel (winter)wandelingen en paden om te verkennen, evenals cruises, kajakken of een hot tug op de meren. Of wat dacht je van een tocht naar de Jungfraujoch. Naast outdooractiviteiten kun je in Interlaken ook goed winkelen en dineren, evenals interessant musea bezoeken.

De oranje kajak glijdt moeiteloos over het helderblauwe water van de Brienzersee.

Bereikbaarheid Lauterbrunnen

Lauterbrunnen is goed bereikbaar met de auto of trein vanuit Nederland. De weg naar Lauterbrunnen is doodlopend, dus je komt altijd vanaf het noorder in de vallei, vanaf Interlaken of Grindelwald.

Waar te overnachten in Lauterbrunnen

Ook al is Lauterbrunnen een klein Zwitsers dorp, het is een mooie plek om te overnachten als je de omgeving goed wilt verkennen.

  • Hotel Silberhorn Fenomenaal biedt geweldig uitzicht, goede voorzieningen en gratis ontbijt.
  • Hotel Oberland is een hotel restaurant en biedt redelijke prijzen.
  • Valley Hostel is een geliefd hostel en is goed beoordeeld hostel. Het hostel biedt fenomenaal uitzicht
  • Camping Jungfrau heeft de beste locatie als je het ons vraagt Vanuit de camping heb je uitzicht op de grootste waterval en de camping heeft goede voorzieningen zoals een restaurant en schone badkamers.

Heb je iets aan onze blog gehad? Laat het ons weten met een duimpje omhoog ^_^

Oprichter Lone Drifters